​Nya tävlingsklasser för både unga ryttare och unghästar

Date:

 

Segerutsmyckade Filippa och Baron på Elmia 2017
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson

Efter förra årets premiärsuccé med de internationella islandshästtävlingarna Elmia Icelandic Power Show utökas i år tävlingsprogrammet på Elmia i Jönköping 12 – 14 oktober med klasserna Future Champions för unga ryttare upp till 21 år och Elmia Icelandic Youngsters för unga lovande hästar, fem- och sexåringar.

– För att kvala till Future Champions ska ekipaget ha presterat minst 5,90 på officiell tävling i den aktuella grenen. Detta året är blir det två klasser: fyrgång V1 och femgång F1 och uttagningsrundan rids ihop med seniorklasserna i F1 och V1. De sex bästa ungdomarna erbjuds sedan en egen A-final, säger Jennie Filipsson Eriksson, en av arrangörerna bakom Elmia Icelandic Power Show.

I den publikvänliga grenen Elmia Icelandic Youngsters för unga lovande fem- och sexåriga hästar berättar domaren för publiken medan ryttarna visar sina hästar vad som är bra och hur visningen kan förbättras för högre poäng. Tävlingsgrenen bygger på de tyska Futurity-grenarna, och i år blir det fyrgångsprogram som är speciellt utformat för de unga hästarna, där de bästa unghästarna får en egen final på söndagen.

Seniorerna tävlar i T1 och T2 (töltgrenar), V1 (fyrgång) och F1 (femgång) med internationell status. Tidsprogrammet har gjort det möjligt att revidera kvalgränserna inför 2018, som blir 6,60 i T1 och V1, samt 6, 40 i T2 och F1.

Rutinerade domare och speakers

Nu är också årets domarteam klart, de domare som kommer att döma Elmia Icelandic Power Shows samtliga uttagningar och finaler 2018. Domarteamet består av Rune Svendsen, FIEF Danmark, Johannes Hoyos, FEIF Österrike, Pia Andreasson, FEIF Sverige, Florian Schneider, FEIF Tyskland, och Kristinn Bjarni Torvaldsson, FEIF Norge.

Årets speakers på Elmia Icelandic Power Show är välkända Caroline Wintzell och Henning Draht.

– Både Caroline och Henning är mycket erfarna och Henning är välbekant även från Landsmót och WM. Vi är mycket stolta och glada att ha dem här, säger Rebecca Benje Holmström, som också är med och arrangerar Elmia Icelandic Power Show.

Ovalbana med världsrankingstatus

Elmia Icelandic Power Show bjuder på internationella tävlingar av högsta klass. Den 250 meter långa ovalbanan på Elmia fick som första inomhusbana i världen World Ranking-status under tävlingens första dag 2017.

Samtidigt som Elmia Icelandic Power Show 12 – 14 oktober pågår även hoppning och dressyrtävlingar på Elmia Scandinavian Horse Show på de övriga arenorna på Elmia 10 – 14 oktober. De båda hästshowerna lockade förra året 17 400 besökare.

– Det blir en sprakande hästfest med tävlingsekipage på toppnivå, clinics, föreläsningar, shower och en välsorterad mässa, säger Carolina Axelsson, projektledare för de båda evenemangen.

________________________________

Anmälan till Young Power Stars och Elmia Icelandic Youngsters sker via Sporti.dk och öppnar den 1 juli kl 20:00. Antalet platser är begränsat. Anmälan för seniorer är öppen redan nu på Sporti.dk.

Mer information om anmälan och kvalgränser hittar du på www.sporti.dk

Share post:

Related articles

Hovklapper på gatorna i centrala Reykjavik

På Island är hästar ett naturligt inslag i både vardag och kultur och på lördagen den 3 juni...

Så här skriver SIF Avel inför Avels-SM

I år kommer vi att få se ett avels-SM i samband med Sport-SM. Så här skriver SIF avel...

Rommes finaldag – härliga finaler med fina poäng

Som ni redan läst så gjorde Stjáni och Óskar en fantastisk A-final i T1 på Romme idag. Men...