Chalmers ordnade välbesökt workshop om Hästsporten

Date:

Tisdagen den 11 september var ishestnews på en spännande workshop på Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg. Temat för mötet var hästsport och tanken är att finna forskningsbara projekt där hästsporten möter materialvetenskapen. Ett underliggande önskemål är också att sprida intresse för teknikutveckling och för Chalmers.
Även andra sporter har haft workshops; simning, löpning, innebandy och segling. Näst efter hästmötet står cykling på tur. Att hästsporten är på frammars och inbegriper många utövare kan vi förstå när deltagarantalet jämfördes med de andra grenarna som all haft mellan 20 och 30 intresserade. På hästdagen möttes cirka 300 hästmänniskor från vitt skilda områden med hästen som gemensam nämnare. Utöver dessa fanns flera på väntelista.

Efter välkomsthälsningar av professor Krister Holmberg från Styrkeområdet Material samt vicerektor Johan Carlsten, Chalmer vägledde moderatorn Ulf Gustafsson oss på ett berömvärt sätt genom dagen som var indelad i fyra olika temaområden: Svensk hästsportforskning och tävlingsryttarens vardag idag, Säkerhet för häst och människor, Stallarbete och stallmiljö samt Prestation. Efter varje block fanns tid avsatt för diskussion och frågor. Många önskemål om eventuella forskningsprojekt kom upp under frågestunderna.

Alla deltagare fick även fylla i en enkät där vi bland annat fick berätta om intressområden samt föreslå forskningsprojekt. Vi fick också berätta om vi var villiga att på något sätt deltaga i en arbetsgrupp inom olika områden eller föreslå andra personer som skulle vara intressanta.

Johan Carlsten som utöver att vara vicerektor på Chalmers också har bakgrund som veterinär menar att intresset för hästen är naturdrivet. Det engagerar hjärtat, hjärnan och kulturen från olika håll. Ett viktigt mål för dagen var att skapa en balans som är hållbar för hästen, ryttaren och aveln.

Ishestnews.se planerar att göra ett kortare reportage från varje temaområde som sedan kommer att ligga kvar under fliken Reportage.

Flera i publiken hade rest långt för Chalmers satsning. Bland annat tömkörnings-gurun Anders Eriksson från Södermanland. Foto: Åse Ericson

Share post:

Previous article
Next article

Related articles

Intervju med Camilla Hed om FEIF-seminariet som fokuserade på nya teorier och tankar om form, hästens rörelser och hur ryttaren påverkar.

24– 27 mars var det dags för det årliga FEIF-seminariet, denna gång för instruktörer, tränare och domare gemensamt....

Reportage från den inspirerande hästfestivalen på Sundabakki med föreläsningar, clinic, hingstar och annan inspiration

  Lördagen satt vi bänkade i det ljusa ridhuset på Sundabakki. Det var dags för Hästfestival. När Vignir Jónasson...

De kom, de sågs i passage, de segrade! Olil och Glampi vann kvällens gædingalist

Och inte bara passage utan även ökad tölt, samlad tölt, explosiv galopp och tillbaka till samling. I kvällens...

Islandshästens dag är tillbaka den 26 mars i Helsingborg

  Äntligen är det dags för Islandshästens dag i Helsingborg igen. Liksom många andra event fick tävlingen ställas in...
sv_SESvenska