Chalmers ordnade välbesökt workshop om Hästsporten

Date:

Tisdagen den 11 september var ishestnews på en spännande workshop på Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg. Temat för mötet var hästsport och tanken är att finna forskningsbara projekt där hästsporten möter materialvetenskapen. Ett underliggande önskemål är också att sprida intresse för teknikutveckling och för Chalmers.
Även andra sporter har haft workshops; simning, löpning, innebandy och segling. Näst efter hästmötet står cykling på tur. Att hästsporten är på frammars och inbegriper många utövare kan vi förstå när deltagarantalet jämfördes med de andra grenarna som all haft mellan 20 och 30 intresserade. På hästdagen möttes cirka 300 hästmänniskor från vitt skilda områden med hästen som gemensam nämnare. Utöver dessa fanns flera på väntelista.

Efter välkomsthälsningar av professor Krister Holmberg från Styrkeområdet Material samt vicerektor Johan Carlsten, Chalmer vägledde moderatorn Ulf Gustafsson oss på ett berömvärt sätt genom dagen som var indelad i fyra olika temaområden: Svensk hästsportforskning och tävlingsryttarens vardag idag, Säkerhet för häst och människor, Stallarbete och stallmiljö samt Prestation. Efter varje block fanns tid avsatt för diskussion och frågor. Många önskemål om eventuella forskningsprojekt kom upp under frågestunderna.

Alla deltagare fick även fylla i en enkät där vi bland annat fick berätta om intressområden samt föreslå forskningsprojekt. Vi fick också berätta om vi var villiga att på något sätt deltaga i en arbetsgrupp inom olika områden eller föreslå andra personer som skulle vara intressanta.

Johan Carlsten som utöver att vara vicerektor på Chalmers också har bakgrund som veterinär menar att intresset för hästen är naturdrivet. Det engagerar hjärtat, hjärnan och kulturen från olika håll. Ett viktigt mål för dagen var att skapa en balans som är hållbar för hästen, ryttaren och aveln.

Ishestnews.se planerar att göra ett kortare reportage från varje temaområde som sedan kommer att ligga kvar under fliken Reportage.

Flera i publiken hade rest långt för Chalmers satsning. Bland annat tömkörnings-gurun Anders Eriksson från Södermanland. Foto: Åse Ericson

Share post:

Previous article
Next article

Related articles

Sverige runt på Islandshästens Dag!  Tips till 1 maj!

Ishestnews har dammsugit islandshäst-Sveriges hemsidor och sociala medier efter aktiviteter som anordnas under Internationella Islandshästens Dag den 1...

Ytterligare framgångar för Lilly Björsell på Sundabakki dag 2! Höjde poängen och vann två grenar!

  Vilken panghelg det varit för Lilly Björsell med Börkur fra Kleiva. I dagens tävling på Sundabakki slog hon...

Lilly Björsell fick högst poäng i T1 på Sundabakki! Reportage från tävlingsdagen.

Idag, liksom i morgon är det WR-tävlingar på Sundabakki. Ska vi tro att dagens gladaste är young ridern...

Livelänk till hingstshowen i kväll, 13 april kl. 22.00

I kväll, kl. 22.00 svensk tid börjar livestreamingen från årets stora hingst-show på Island. Evenemanget är utsålt och det...