Har din häst konkrement?

Konkrement
Konkrement eller ”snoppstenar” som de i bland kallas. Foto: Annika Hagstedt.

Har du hört talas om konkrement förut? Det är vanligt bland valacker och något man som hästägare bör kolla upp någon gång per år för att förvissa sig om att hästen inte har konkrement, som kan besvära hästen i form av smärta, stress, problem att kissa och i vissa fall även påverka hästens rörelser och gångarter negativt. Ishestnews kontaktade veterinär Peter Zaff på Sakajärvi Djurhälsa för att få veta mer:

Vad är konkrement?

-Konkrement bildas av torkade urinrester som samlas i Fossa urethralis som är en insänkning i ollonet runt själva urinrörsmynningen. Hästens urin är helt naturlig mycket rik på mineraler och en del slem/proteiner. När hästen urinerar samlas det lite urin i fossan och torkar där, I vissa fall samlar det ihop sig till halvårda eller riktigt hårda stenar som kav bli större än spelkulor.

Hur vanligt är det och vad har hästen för symptom?

-Jag har inga siffror men skulle tro att de flesta hästar har nåt litet konkrement i sin fossa, men bara vissa samlar på sig så stora att de får besvär. Symptomen är vanligtvis irritation i skapet/penis, samt att det är strångt att kissa, svag stråle, lång tid att kissa.

Vad kan de ställa till med för skada om man inte uppmärksammar dem?

-En häst med små konkrement som inte ger symtom kan hästägaren själv lära sig att pilla ut, bara hästen vänjs vid att när den skaftat ut penis är det OK för ägaren att inspektera och rengöra.Den mest extrema konkrementbildningen jag varit med om var nog drygt två cm i diameter och var större än öppningen till fossan, Den hästen hade så ont i snoppen att dess rörelser i bakbenen ändrat sig. Där var jag tvungen att lokalbedöva och spruta in glidslem i fossan OCH dessutom smula upp stenen i bitar innan den gick att lirka ut.

Hur går det till när veterinären avlägsnar dem?

Om konkrementen är så stora att de kilat fast sig och gör ont kan man behöva veterinär hjälp. Då sederar man hästen så att den släpper ut penis och inte kämpar emot, sen lirkar man ut stenen. Det bästa är att man, vid varje tillfälle hästen fått lugnande medel, t ex vid tandraspning, sårskador mm; själv kollar, eller ber veterinären kolla om det finns några konkrement.

Behöver man kolla upp konkrement även på hingstar?

-Det skadar inte att kolla, men jag vet inte hur stort problemet kan vara på hingstar. Tror det är mycket mindre, men jag har för lite hingstar i min praktik för att kunna säga säkert. Min egen hypotes (och den är inte vetenskapligt bekräftad) är att hingstarnas penis ”uppför sig naturligt”, dvs hingstarna släpper ut penis oftare, samt erigerar sin penis. Vid erektionen spänns ollonet ut kraftigt och de små konkrement som ev hunnit bildas ”ploppar ut” av spänningen och det inre trycket.

Ishestnews tackar Peter för pratstunden.

Peter Zaff i arbete.
Veterinär Peter Zaff.