World Tölt: Guld till Josefin!

Date:

 

Värdiga vinnare. Josefin och Þór.

 

Josefin Birkebro och Þór frá Kaldbak kom, såg och segrade i World Tölt i Odesne i helgen och red hem Sveriges enda guldmedalj.  Efter en knivjämn ritt mot Elin Tindskard på Hölkvir frá Ytra-Dalsgerði vann ekipaget T2 på 7.17 och det var lösa tygelmomentet som avgjorde segern till Josefins fördel.

Unn Kroghen Adalsteinsson levererade stort på Hrafndynur frá Hákoti och de tog silver i tölt T1 med genomgående 9:or för ökad tölt och en totalpoäng på 8,00 vilket borde vara bland den högsta poängen ekipaget någonsin fått. Vann gjorde Jóhann Skúlason på Garpur frá Höjgården som ser ut att bli Hnokki frá Fellkotis arvtagare. Jóhann och Garpur erhöll 8.22 i slutpoäng. Att rida en T1 final i februari på 8.00 eller mer är enastående och sätter ribban högt inför VM i augusti.

I femgången ledde svenskägde Oliver frá Kvistum med sin nye ryttare Eyjólfur Þorsteinsson stort inför A-finlen. Inför passläggningarna var det dock något som gick snett och ekipaget övergav banan och blev diskvalificerade. Då kunde Agnar Snorri Stefánsson på Alur frá Lundum ganska enkelt vinna klassen på 7,52.
Värt att nämna är att dukiga Katie Brumpton som bor och verkar i Sverige men som tävlar under finsk flagg gjorde en riktig god prestation. Med Dros frà Kuuma tog hon sig upp från B-final till en andra plats i femgången.

I fyrgång V1 tog tyska ryttarinnan Frauke Schenzel hem sin fjärde raka (!) seger i grenen. På stoet Óskadís vom Habichtswald red hon säkert hem segern. Dock med dåliga poäng för en spänd skritt men traven och ökade tölten låg genomgående på 9:or och 8:or. Helena Kroghen Adalsteinsdóttir red hem en hedrande fjärde plats på fina 6,90 med Kavaler frá Kleiva och Helena var som sig bör nöjd med sin insats.

Hingstshowen är ett populärt inslag på World Tölt och klokt nog hade man delat upp hingstklasserna efter fyr och femgångare. Fyrgångsklassen vanns fuxskäcken Nökkvi fra Glyngøre och ”vår” Jamila Berg kom trea med nyförvärvet Kyndill frá Lýtingsstödum. I femgångsklassen blev SMS röstningen så jämn att de svarta hingstarna Baldur von Hrafnsholt och Teigar vom Kronshof fick dela på segern.

Alla resultat från World Tölt finns här. 

Share post:

Related articles

Intervju med Camilla Hed om FEIF-seminariet som fokuserade på nya teorier och tankar om form, hästens rörelser och hur ryttaren påverkar.

24– 27 mars var det dags för det årliga FEIF-seminariet, denna gång för instruktörer, tränare och domare gemensamt....

Reportage från den inspirerande hästfestivalen på Sundabakki med föreläsningar, clinic, hingstar och annan inspiration

  Lördagen satt vi bänkade i det ljusa ridhuset på Sundabakki. Det var dags för Hästfestival. När Vignir Jónasson...

De kom, de sågs i passage, de segrade! Olil och Glampi vann kvällens gædingalist

Och inte bara passage utan även ökad tölt, samlad tölt, explosiv galopp och tillbaka till samling. I kvällens...

Islandshästens dag är tillbaka den 26 mars i Helsingborg

  Äntligen är det dags för Islandshästens dag i Helsingborg igen. Liksom många andra event fick tävlingen ställas in...
sv_SESvenska