World Tölt: Guld till Josefin!

Date:

 

Värdiga vinnare. Josefin och Þór.

 

Josefin Birkebro och Þór frá Kaldbak kom, såg och segrade i World Tölt i Odesne i helgen och red hem Sveriges enda guldmedalj.  Efter en knivjämn ritt mot Elin Tindskard på Hölkvir frá Ytra-Dalsgerði vann ekipaget T2 på 7.17 och det var lösa tygelmomentet som avgjorde segern till Josefins fördel.

Unn Kroghen Adalsteinsson levererade stort på Hrafndynur frá Hákoti och de tog silver i tölt T1 med genomgående 9:or för ökad tölt och en totalpoäng på 8,00 vilket borde vara bland den högsta poängen ekipaget någonsin fått. Vann gjorde Jóhann Skúlason på Garpur frá Höjgården som ser ut att bli Hnokki frá Fellkotis arvtagare. Jóhann och Garpur erhöll 8.22 i slutpoäng. Att rida en T1 final i februari på 8.00 eller mer är enastående och sätter ribban högt inför VM i augusti.

I femgången ledde svenskägde Oliver frá Kvistum med sin nye ryttare Eyjólfur Þorsteinsson stort inför A-finlen. Inför passläggningarna var det dock något som gick snett och ekipaget övergav banan och blev diskvalificerade. Då kunde Agnar Snorri Stefánsson på Alur frá Lundum ganska enkelt vinna klassen på 7,52.
Värt att nämna är att dukiga Katie Brumpton som bor och verkar i Sverige men som tävlar under finsk flagg gjorde en riktig god prestation. Med Dros frà Kuuma tog hon sig upp från B-final till en andra plats i femgången.

I fyrgång V1 tog tyska ryttarinnan Frauke Schenzel hem sin fjärde raka (!) seger i grenen. På stoet Óskadís vom Habichtswald red hon säkert hem segern. Dock med dåliga poäng för en spänd skritt men traven och ökade tölten låg genomgående på 9:or och 8:or. Helena Kroghen Adalsteinsdóttir red hem en hedrande fjärde plats på fina 6,90 med Kavaler frá Kleiva och Helena var som sig bör nöjd med sin insats.

Hingstshowen är ett populärt inslag på World Tölt och klokt nog hade man delat upp hingstklasserna efter fyr och femgångare. Fyrgångsklassen vanns fuxskäcken Nökkvi fra Glyngøre och “vår” Jamila Berg kom trea med nyförvärvet Kyndill frá Lýtingsstödum. I femgångsklassen blev SMS röstningen så jämn att de svarta hingstarna Baldur von Hrafnsholt och Teigar vom Kronshof fick dela på segern.

Alla resultat från World Tölt finns här. 

Share post:

Related articles

Umeå Icelandichorse Meeting: Intervju med Gummi Einarsson

Just nu pågår ett av årets största islandshästarrangemang i norra Sverige. Umeå Icelandichorse Meeting och Ishestnews har fått...

Isländskt föl med unik färg

Kolla in det här fölet, Prins frá Akurey 2. Han har en mycket unik färg som han ärvt...

Annie Ivarsdóttír och Jamila Berg har också tävlat på Landsmót

Idag fortsätter vi med intervjuerna av svenska Landsmótsryttare, Annie Ivarsdóttír och Jamila Berg. Annie åkte direkt från ett...

Att tävla på Landsmót – svenska ryttare berättar!

Att tävla på Landsmót är något av det största man kan vara med om som islandshästryttare och kraven...