World Tölt: Guld till Josefin!

Date:

 

Värdiga vinnare. Josefin och Þór.

 

Josefin Birkebro och Þór frá Kaldbak kom, såg och segrade i World Tölt i Odesne i helgen och red hem Sveriges enda guldmedalj.  Efter en knivjämn ritt mot Elin Tindskard på Hölkvir frá Ytra-Dalsgerði vann ekipaget T2 på 7.17 och det var lösa tygelmomentet som avgjorde segern till Josefins fördel.

Unn Kroghen Adalsteinsson levererade stort på Hrafndynur frá Hákoti och de tog silver i tölt T1 med genomgående 9:or för ökad tölt och en totalpoäng på 8,00 vilket borde vara bland den högsta poängen ekipaget någonsin fått. Vann gjorde Jóhann Skúlason på Garpur frá Höjgården som ser ut att bli Hnokki frá Fellkotis arvtagare. Jóhann och Garpur erhöll 8.22 i slutpoäng. Att rida en T1 final i februari på 8.00 eller mer är enastående och sätter ribban högt inför VM i augusti.

I femgången ledde svenskägde Oliver frá Kvistum med sin nye ryttare Eyjólfur Þorsteinsson stort inför A-finlen. Inför passläggningarna var det dock något som gick snett och ekipaget övergav banan och blev diskvalificerade. Då kunde Agnar Snorri Stefánsson på Alur frá Lundum ganska enkelt vinna klassen på 7,52.
Värt att nämna är att dukiga Katie Brumpton som bor och verkar i Sverige men som tävlar under finsk flagg gjorde en riktig god prestation. Med Dros frà Kuuma tog hon sig upp från B-final till en andra plats i femgången.

I fyrgång V1 tog tyska ryttarinnan Frauke Schenzel hem sin fjärde raka (!) seger i grenen. På stoet Óskadís vom Habichtswald red hon säkert hem segern. Dock med dåliga poäng för en spänd skritt men traven och ökade tölten låg genomgående på 9:or och 8:or. Helena Kroghen Adalsteinsdóttir red hem en hedrande fjärde plats på fina 6,90 med Kavaler frá Kleiva och Helena var som sig bör nöjd med sin insats.

Hingstshowen är ett populärt inslag på World Tölt och klokt nog hade man delat upp hingstklasserna efter fyr och femgångare. Fyrgångsklassen vanns fuxskäcken Nökkvi fra Glyngøre och “vår” Jamila Berg kom trea med nyförvärvet Kyndill frá Lýtingsstödum. I femgångsklassen blev SMS röstningen så jämn att de svarta hingstarna Baldur von Hrafnsholt och Teigar vom Kronshof fick dela på segern.

Alla resultat från World Tölt finns här. 

Share post:

Related articles

Hästarna bryter isolering, ger glädje och egenvärde – Annas hästar både tävlar och jobbar med ungdomar

Den 6:e april tävlade Sæli frá Bakkakoti tölt på Rickebasta. Två dagar senare jobbade han som terapihäst i...

Falki Skistars – Vägen mot Lag-SM 2024. 

Lag-SM är en tävling för ungdomar mellan 13-21 år där man inte bara tävlar i gångartsgrenar utan även...

“Om vi förbättrar oss som ryttare förbättrar vi hästens möjlighet till prestation”. Madelen Johanson om sits och balans.

Förra året blev Madelen Johanson inbjuden att rida som demonstrationsryttare på en clinic med sin dressyrhäst Mr Bean....

Sverige runt på Islandshästens Dag!  Tips till 1 maj!

Ishestnews har dammsugit islandshäst-Sveriges hemsidor och sociala medier efter aktiviteter som anordnas under Internationella Islandshästens Dag den 1...