Träning i töltfimi i full gång!

Date:

Ishestnews.se har tidigare skrivit om den nya tävlingsgrenen på Island, töltfimi (enkelt översatt töltdressyr). Just nu håller man förberedande ”provkörningar” av tävlingsgrenen, som tekniskt sett är krävande för häst även om det inte på något sätt handlar om att rida snabbt, inför den första officiella töltfimi tävlingen som kommer att hållas om några veckor.  Ryttare och hästar tränar program och sportdomarna övar sig att döma grenen På vidoen nedan kan man se några klipp från träningen och även en intervju med isländska sportdomarföreningens ordförade Pjétur N. Pjétursson Pjétur är mycket positiv till denna nya tävlingsform och han uppmanar alla att börja anordna töltfimi i sina ridhus redan under nästa säsong (d v s efter nyår) så att man så snart som möjligt kan förbättra och utvärdera grenen. Pjétur tycker även att det är bra att det endast ett ekipage inne på banan vilket ställer större krav på ekipaget. Han är aningen kritisk till den utveckling som skett inom sportävlinga där det är vanligt med upp till tre ekipage på banan samtidigt, vilket Pjétur vill mena mest påminner om firmakeppni. Sigurdur Sigurdarsson tillhör Islands yttersta tävlingselit och även han är förtjust i töltfimi och har provridit programmet flera gånger. Sigurdur tyckte det var särskilt bra när domarna dömde högt, ryttaren fick kommentarer och poäng under programmets gång vilket även är mycket publikvänligt och skapar större insikt och förståelse i domarnas arbete. Kanske något man borde ta in i reglerna såsmåningom?
Den i Sverige så välkände ryttaren och instruktören Reynir Örn Pálmason hyllar även han töltfimi. Han säger att den är mycket roligt att rida och det är en särskilt hästvänlig tävlingsgren. Reynir var den ryttare som enligt domarna red det bästa ”testprogrammet” under första träningen, just på en häst från den avlindne mästaren Reynir Adalsteinnson som var en av dem som lagde grunden till töltfimi.
Se Hestabladid.is intervju och ridklipp med Reynir Pálmason HÄR

Se Hestabladid.is intervju med Pjétur och ridklipp från töltfimi HÄR

Share post:

Related articles

Sofia Hallin funderar – Känslig, lugn eller bara missförstådd häst och vad är skillnad mellan Sverige och Island?

Jag fick en fråga om vad som är dom största skillnaderna mellan hästarna som kommer från Island och...

Intervju med Elsa Mandal Hreggvidsdottír om att bli internationell avelsdomare

Igår gratulerade vi Elsa Mandal Hreggvidsdottír till att ha blivit en av 29 internationella avelsdomare. Idag fick vi...

Bellas ridövning vecka 11: Nu blir det galopp! Variera tempo och steglängd.

Väldens härligaste gångart – galopp. Den gör dessutom så mycket nytta för våra hästar. Den här övningen lär...

Grattis till Elsa Mandal Hreggvidsdottír som nu är internationell avelsdomare inom FEIF

Grattis Elsa till att du nu är aveldomare inom FEIF. Det ligger ett hårt jobb bakom att klara...
sv_SESvenska