Avelsdomare Sigbjörn Björnsson om spirit och vilja

Date:

Isländske avelsdomaren Sigbjörn Björnsson på gården Lundar i Borgarfjördur är en man som har åsikter om det mesta. Förutom att döma avelsbedömningar föder Sigbjörn och hans familj även upp hästar. Deras avel är särskilt framgångsrik på sportbanan. I somaras vann hingsten Alur frá Lundum både femgång F1 och T2 på isländska mästerskapen med Jakob Svavarson i sadeln. Alur är förövrigt bror  till den svenskstationerade och f.d. svenska mästaren i fyrgång Ardur frá Lundum och även till pampige Adur frá Lundum. Audur har, förutom en hög förstaklass bedömning som fyrgångare, erhållit 10.0 för abetsgalopp.
“Vi är på rätt väg med den isländska hästaveln men det tar tid innan man kan se eller göra några större förändringar. Vi får räkna på ungefär 10 årsintervaller och låta systemet jobba och sedan värdera resultatet” säger Sigbjörn.
“Vi är har nu lärt oss att sätta värde på de långsamma gångarterna (arbetstempo tölt och galopp) vilket är mycket positivt och ger ett gott resultat. Arbetstempon är värdefulla egenskaper för en ovalbana.
På Island har diskutionerna gått varma om spirit-poängen verkligen är rätt bedömd. Hästar som inte verkar vara  fullt kontrollerbara men visar enorma tempon för högt för spirit/vilja medans prydliga, sansade och lydiga fyrgångshästar som saknar fullt ös i pass får 8.0-8.5 för spirit.
“Inom den isländka hästpopulationen har vi en stor bredd av vad vi kallar spirit/vilja och vi måste  få en bättre överblick och vara öppna för diskutioner och förändringar. Hästar som får 9.0-9.5 för spirit är inte alltid en häst för alla, precis som en Ferarri-bil inte är för alla. Hästar som får 8.0 för spirit är inte på något sätt dåliga och vi måste tala bättre om poängskalan 7.5-8.0 för spirit för det är den viljan som de flesta ryttare klarar av och vi får inte glömma att 8.0 för t ex spirit och tölt är förstklassiga poäng” avslutar Sigbjörn.

 

Share post:

Related articles

Isländska barn samlade ihop pengar för att besöka SIHS

  26 barn från lokalföreningen Sprettur på Island har under ett helt års tid haft ett gemensamt mål. Att...

Ryttarhanden och dess inverkan på hästens halskotpelare – funderingar av Birgitta Järnåker

Vi har fått tillstånd att publicera en text skriven av Birgitta Helena Järnåker om ryttarhanden och dess inverkan...

Árni Björn Pálsson – Årets avelsvisare på Island

Det blev Árni Björn Pálsson som blev årets avelsryttare på Island, en titel han nu får för sjätte...

Fákshólar och Þúfur utsedda till Årets avelsgårdar

  Under helgen hölls den årliga isländska avelskonferensen i Reykjavik och det var lokalföreningen Fákur som var värd för...