Avelsdomare Sigbjörn Björnsson om spirit och vilja

Date:

Isländske avelsdomaren Sigbjörn Björnsson på gården Lundar i Borgarfjördur är en man som har åsikter om det mesta. Förutom att döma avelsbedömningar föder Sigbjörn och hans familj även upp hästar. Deras avel är särskilt framgångsrik på sportbanan. I somaras vann hingsten Alur frá Lundum både femgång F1 och T2 på isländska mästerskapen med Jakob Svavarson i sadeln. Alur är förövrigt bror  till den svenskstationerade och f.d. svenska mästaren i fyrgång Ardur frá Lundum och även till pampige Adur frá Lundum. Audur har, förutom en hög förstaklass bedömning som fyrgångare, erhållit 10.0 för abetsgalopp.
“Vi är på rätt väg med den isländska hästaveln men det tar tid innan man kan se eller göra några större förändringar. Vi får räkna på ungefär 10 årsintervaller och låta systemet jobba och sedan värdera resultatet” säger Sigbjörn.
“Vi är har nu lärt oss att sätta värde på de långsamma gångarterna (arbetstempo tölt och galopp) vilket är mycket positivt och ger ett gott resultat. Arbetstempon är värdefulla egenskaper för en ovalbana.
På Island har diskutionerna gått varma om spirit-poängen verkligen är rätt bedömd. Hästar som inte verkar vara  fullt kontrollerbara men visar enorma tempon för högt för spirit/vilja medans prydliga, sansade och lydiga fyrgångshästar som saknar fullt ös i pass får 8.0-8.5 för spirit.
“Inom den isländka hästpopulationen har vi en stor bredd av vad vi kallar spirit/vilja och vi måste  få en bättre överblick och vara öppna för diskutioner och förändringar. Hästar som får 9.0-9.5 för spirit är inte alltid en häst för alla, precis som en Ferarri-bil inte är för alla. Hästar som får 8.0 för spirit är inte på något sätt dåliga och vi måste tala bättre om poängskalan 7.5-8.0 för spirit för det är den viljan som de flesta ryttare klarar av och vi får inte glömma att 8.0 för t ex spirit och tölt är förstklassiga poäng” avslutar Sigbjörn.

 

Share post:

Related articles

Premiär för lyckad inomhustävling – Merkur Grand Tölt

Idag fick Kungsbacka Ridklubb ett ovanligt besök i och med islandshästföreningen Merkurs inomhustävling Merkur Grand Tölt. Cirka 55...

– Eftersom Hördur numera har en bra grund så försöker vi rida färre pass, men att varje pass är av kvalitet.

Ingen glömmer väl förra sommaren när Beatrice von Bodungen Thelin tillsammans med Hördur frá Varmadal och sitt första år som senior...

Adalheidur och Flóvent tog segern i Meistaradeildins gædingalist.

Är det här årets roligaste tävling? Utan tvekan är det åtminstone en av dem. Att få njuta av...

– Det blir ryttarens jobb att motstå instinkten, det krävs tankekraft, säger Fanny Kristoffersson

När Fanny Kristoffersson skulle skriva sitt examensarbete inför kandidatexamen från Hippologutbildningen på Wången var hon osäker på vad...