Avelsdomare Sigbjörn Björnsson om spirit och vilja

Date:

Isländske avelsdomaren Sigbjörn Björnsson på gården Lundar i Borgarfjördur är en man som har åsikter om det mesta. Förutom att döma avelsbedömningar föder Sigbjörn och hans familj även upp hästar. Deras avel är särskilt framgångsrik på sportbanan. I somaras vann hingsten Alur frá Lundum både femgång F1 och T2 på isländska mästerskapen med Jakob Svavarson i sadeln. Alur är förövrigt bror  till den svenskstationerade och f.d. svenska mästaren i fyrgång Ardur frá Lundum och även till pampige Adur frá Lundum. Audur har, förutom en hög förstaklass bedömning som fyrgångare, erhållit 10.0 för abetsgalopp.
“Vi är på rätt väg med den isländska hästaveln men det tar tid innan man kan se eller göra några större förändringar. Vi får räkna på ungefär 10 årsintervaller och låta systemet jobba och sedan värdera resultatet” säger Sigbjörn.
“Vi är har nu lärt oss att sätta värde på de långsamma gångarterna (arbetstempo tölt och galopp) vilket är mycket positivt och ger ett gott resultat. Arbetstempon är värdefulla egenskaper för en ovalbana.
På Island har diskutionerna gått varma om spirit-poängen verkligen är rätt bedömd. Hästar som inte verkar vara  fullt kontrollerbara men visar enorma tempon för högt för spirit/vilja medans prydliga, sansade och lydiga fyrgångshästar som saknar fullt ös i pass får 8.0-8.5 för spirit.
“Inom den isländka hästpopulationen har vi en stor bredd av vad vi kallar spirit/vilja och vi måste  få en bättre överblick och vara öppna för diskutioner och förändringar. Hästar som får 9.0-9.5 för spirit är inte alltid en häst för alla, precis som en Ferarri-bil inte är för alla. Hästar som får 8.0 för spirit är inte på något sätt dåliga och vi måste tala bättre om poängskalan 7.5-8.0 för spirit för det är den viljan som de flesta ryttare klarar av och vi får inte glömma att 8.0 för t ex spirit och tölt är förstklassiga poäng” avslutar Sigbjörn.

 

Share post:

Related articles

Intervju med Sigurdur Óli efter hans fantastiska stilpass med Fjalladis – med video.

Sigurður Óli Kristinsson (Siggi kallad) med Fjálladis frá Fornusöndum tog en en helt amazing seger i Stilpass PP1 i går....

Väldigt danskt i Femgångens (F1) A-final

Det blev en bra röd-vit dag i uttagningen i femgång F1. I topp inför finalerna ligger Susanne Larsen...

I härlig ledning, Lowa och Seifur

    Även young rider och juniorer har haft sin uttagning i fyrgång V1. Nästan sist upp och koncentrerad som...

Beatrice von Bodungen leder fyrgång V1

Nu har uttagningen för fyrgång V1 varit. I klar ledning hittar vi Svenska mästaren i fyrgång Beatrice von...