Avelsdomare Sigbjörn Björnsson om spirit och vilja

Date:

Isländske avelsdomaren Sigbjörn Björnsson på gården Lundar i Borgarfjördur är en man som har åsikter om det mesta. Förutom att döma avelsbedömningar föder Sigbjörn och hans familj även upp hästar. Deras avel är särskilt framgångsrik på sportbanan. I somaras vann hingsten Alur frá Lundum både femgång F1 och T2 på isländska mästerskapen med Jakob Svavarson i sadeln. Alur är förövrigt bror  till den svenskstationerade och f.d. svenska mästaren i fyrgång Ardur frá Lundum och även till pampige Adur frá Lundum. Audur har, förutom en hög förstaklass bedömning som fyrgångare, erhållit 10.0 för abetsgalopp.
”Vi är på rätt väg med den isländska hästaveln men det tar tid innan man kan se eller göra några större förändringar. Vi får räkna på ungefär 10 årsintervaller och låta systemet jobba och sedan värdera resultatet” säger Sigbjörn.
”Vi är har nu lärt oss att sätta värde på de långsamma gångarterna (arbetstempo tölt och galopp) vilket är mycket positivt och ger ett gott resultat. Arbetstempon är värdefulla egenskaper för en ovalbana.
På Island har diskutionerna gått varma om spirit-poängen verkligen är rätt bedömd. Hästar som inte verkar vara  fullt kontrollerbara men visar enorma tempon för högt för spirit/vilja medans prydliga, sansade och lydiga fyrgångshästar som saknar fullt ös i pass får 8.0-8.5 för spirit.
”Inom den isländka hästpopulationen har vi en stor bredd av vad vi kallar spirit/vilja och vi måste  få en bättre överblick och vara öppna för diskutioner och förändringar. Hästar som får 9.0-9.5 för spirit är inte alltid en häst för alla, precis som en Ferarri-bil inte är för alla. Hästar som får 8.0 för spirit är inte på något sätt dåliga och vi måste tala bättre om poängskalan 7.5-8.0 för spirit för det är den viljan som de flesta ryttare klarar av och vi får inte glömma att 8.0 för t ex spirit och tölt är förstklassiga poäng” avslutar Sigbjörn.

 

Share post:

Related articles

Icehorse Festival: Lollo och Rex kom tvåa i B-finalen i V1. Bara fyra hundradelar skiljde.

Så nära, så nära. Louise Löfgren med Hástigur Rex Depilsson hade ledningen inför sista momentet ökad tölt. Men det var extremt...

Icehorsefestival: Förra årets vinnare i T1 i ledning. Sys Pilegaard med Abel fra Tyrevoldsdal

  Guld på NM, vinst på Friends 2021, vinst här förra året, ja vinsterna går knappt att räkna för Sys...

Icehorse Festival: Välkommen till A-finalen i T4 Anna och Odinn!

  Det kan väl aldrig bli tjatigt med svenskar som går vidare till A-final. Så himla roligt och välförtjänt,...

Icehorse Festival: Anna Funni och Odinn kom tvåa i B-finalen efter dunderprogram

Vilken snygg B-final de gjorde Anna Funni Jonasson med Odinn från Funni. Som du kunde höra i gårdagens intervju så är 9-årige...
sv_SESvenska