Pressmeddelande från FT

Date:

 

För några veckor sedan publicerades en video på YouTube som visade hur en ung tjej piskade en islandshäst under longering. Hästen, som dessutom var inbunden, reagerade kraftigt genom att sparka mot tjejen. Videon väckte stor uppståndelse och avsky.  Både videon och incidenten anmäldes till det isländska tränarsförbundets (Félag Tamningamanna) diciplinnämnd och videon blev snabbt stoppad på YouTube.

Tjejen i fråga har efter videons publicering i princip blivit lynchad på internet och hon har förlorat sitt tränarjobb.  Här följer ett pressmeddelande från FT:

“Med anledning av den video som nyligen publicerades föreställande en ung kvinnlig hästtränare som jobbade med en häst i longering under högst olämpliga träningsformer fördömer FT just de träningsmetoder som videon visade.

FT gör gällande att sina medlemmar ska visa professionellt och exemplariskt handlag vid träning och utbildning av hästar.
Enligt FT:s egna stadgar hänvisade styrelsen aktuell video till FT:s diciplinnämnd så att ärendet skulle få en professionell och lämplig diskussion och beslut.
Diciplinnämnden har behandlat ärendet och kommit fram till följande slutsats:

FT:s diciplinnämnd anordnade möte i Borganes den 29.11.2012 med anledning av tidigare omnämda video. Diciplinnämnden har tittat på orginalvideon, d v s den oklippta versionen, samt andra dokument som rör ärendet. Diciplinnämnden ser inget anmärkningsvärt och ser heller ingen anledning att vidta några särskilda åtgärder i ärendet. Den videon som publicerades på nätet och sociala medier är snedvriden. Videon har klippts till och redigerats ur sitt sammanhang för att skada och skapa en negativ bild av tränaren i fråga”.

Share post:

Related articles

Ska du till Landsmót? Bästa hästfesten och I år kommer även sportgrenarna att vara med.

  I år är det Landsmóts-år och är man på Island så märks det redan. Det förbereds, tränas och...

– Att bli arg på rädslan är som att hälla bensin på elden, säger Linda-Marie Lundqvist, legitimerad pyskolog

Linda-Marie Lundqvist har jobbat med islandshästar, gått ett år på Hólar och är legitimerad psykolog. Efter en ridolycka...

– Målet är att jag ska sitta centrerat och kommunicera med små hjälper, förklarar Beatrice von Bodungen

Beatrice von Bodungen har med sin Hördur frá Varmadal gått från klarhet till klarhet. Under förra årets SM gjorde vi en...

Rekordintresse för ny islandshästtävling – fokus på ungdomar och välgörenhet

Islandshästar, käpphästtävling, marknadsgata och lotteri till förmån för Min Stora dag när Hella Islandshästar och Nannarps Gård satsar...