Mette inspirerade på Strömsholm

Date:

Sögnvinn från Artinge och Anne-Marie får hjälp av Mette att svinga bakdelen och bölja med svansen i skritt. Foto: Michael Jansson.

Under den gångna helgen hölls det årliga domarseminariet på Strömsholm. Det visade sig att både domare och instruktörer var rörande eniga om att helgen och framförallt Mette Mannseth var en rejäl och mycket god inspirationskälla inför 2015.

Malin Schön, B-instruktör och nationell domare sammanfattar:

Seminariet var förlagt över två dagar och ca. 70 domare närvarade. Mette Mannseths föreläsning (lördag) och clinic (söndag) var öppna för både domare och instruktörer, medan resterande delar av praktiska skäl var öppet endast för domare.

Helgen började med gruppdiskussioner där tankar och reflektioner kring sportmanna-andan var högt prioriterat, då 2015 skall vara sportmannaandans år.
Det diskutrades även kring föregående säsong, den nya domarhandledningen och hur vi upplevt de att döma efter den.
Efter lunchen föreläste Mette Mannseth resten av dagen. Temat för föreläsningen var Ridning och kontakt och där föreläsningen slutade på lördag eftermiddag tog Mettes clinic i Kungsridhuset vid på söndag morgon. Där fick vi se 5 olika modiga ekipage jobba, främst med att länga hästarnas överlinje och se till så hästarna jobbade avslappnade och lösgjorda, men energiska. Mettes föreläsning såväl som clinic var otroligt inspirerande och mycket bra upplagd. På föreläsningen började Mette med att gå igenom hästens tecken på lösgjordhet (och bristen på densamma) från svansen och fram till nosen. I stort sett hela hästens biomekanik för att bära ryttare på ett bra sätt gicks igenom och vikten av att hästen måste utbildas att länga sig framåt-neråt och kunna jobba lösgjort genom kroppen påpekades. Samt att hästen måste utbildas till att lyfta sin bröstkorg, så att bakbenen får plats och möjlighet att komma in under hästen.

Háleggur länger på halsen och slappnar av helt i den nya miljön. Foto: Malin Schön.
Sögnvinns fina skrittsteg. Foto: Malin Schön.
Johanna Elgholm och Prestur frá Haeli. Foto: Malin Schön.

Share post:

Related articles

Hovklapper på gatorna i centrala Reykjavik

På Island är hästar ett naturligt inslag i både vardag och kultur och på lördagen den 3 juni...

Så här skriver SIF Avel inför Avels-SM

I år kommer vi att få se ett avels-SM i samband med Sport-SM. Så här skriver SIF avel...

Rommes finaldag – härliga finaler med fina poäng

Som ni redan läst så gjorde Stjáni och Óskar en fantastisk A-final i T1 på Romme idag. Men...