FEIF – Konferens ”Teaching to teach” – reportage från Lisa Lantz Cronqvist

Date:

Ishestnews har fått ett reportage från Lisa Lantz Cronqvist som går tredje och sista året på Hólar. Vi hoppas på fler reportage från Lisa som tar sin examen i maj.

Helgen 23-25 mars hölls den årliga FEIF-konferensen i en dal på norra Island, Islandshästens ”Mekka” när det kommer till undervisning, närmare bestämt Hólar. Under denna helg fylldes det stora ridhuset och hela stallområdet av entusiaster från alla världens hörn som alla har en sak gemensamt – passionen för Islandshästen. Denna helg hade fokus på pedagogik och inlärning och kallades därför  för ”teaching to teach”.

Efter en lång tids planering av lärarna på skolan tillsammans med oss elever var det dags att dra igång helgen på fredag eftermiddag och det var många som väntade spänt på läktaren efter vad som skulle komma att visas nere i manegen. En blandning av föreläsningar, clinics och ridlektioner fyllde helgen, både teoretiskt och praktiskt. En rad av kända namn inom islandshäst och allmänt i hästvärlden deltog. Bland annat Mette Mannseth, Anton Páll Nielsson, Eyjólfur Ìsólfsson, Þórarinn Eymundsson och Islay Auty. Vi som går det tredje året stod för mycket arbete både ”backstage” och inne i ridhuset. Vi såg till att allt fungerade med hästarna som deltog. Hämta, lämna, planera, borsta, sadla, rida och visa. Mette pratade om Hólar’s upplägg och träningspyramid på fredag förmiddag och det  låg som grund hela helgen. Sedan visades vi i trean upp olika ridprov som man gör under de tre åren på Hólar .

Man visade olika sätt att lära ut på.  Tóti visade upp en ridande ridlärare och pratade om fördelarna med det. Att lära ut från ryggen är ett väldigt bra sätt att vara mer delaktig som instruktör. Man kan rida bakom för att se hur ryttaren sitter eller hur hästen rör sig till exempel eller rida framför för att kunna visa eleven hur han eller hon ska göra. Kunna byta häst under en ridtur till exempel för att läraren ska kunna prova och visa på elevens häst. Tóti pratade också om att det inte är alltid man har ridhus eller en träningsanläggning att tillgå, och att använda naturen. Något som alla borde använda sig mer utav. Toni (Anton Páll) visade olika typer av privatlektioner och Inga María och Pétur Örn pratade om hur hästar och elever lär sig.

Jag hade som uppdrag denna helg att hålla en grupplektion för att visa upp hur vi gör det under utbildningen på Hólar. Detta är något vi lär oss och använder främst i ettan och tvåan, i trean håller vi mest privatlektioner. Jag stod i ridhuset och instruerade fyra personer i min klass med hästar som används i skolan. Samtidigt satt Mette på läktaren och instruerade mig igenom en mikrofon som alla på läktaren kunde höra. Undervisning på flera plan eftersom att Mette instruerade mig, samtidigt som jag instruerade eleverna som i sin tur lärde sina hästar. Detta var en väldig rolig och lärorik upplevelse och att använda oss av grupplektioner är oftast väldigt givande. Det viktigast här är att ridläraren hjälper alla elever, planerar och sätter rimliga krav, använder kroppsspråk och rösten bra, och självklart positionen, att läraren ser eleverna väl.

För er som vill se mer av Lisa så finns en intervju  med henne här.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Under lördagskvällen höll Eyjólfur Ìsólfsson en mycket uppskattad clinic där han pratade om övergångar och varför det är så viktigt. Han pratade om att ”en häst är bara en häst” och att ”hästen är perfekt som den är”. Hästens jobb är att vara häst i naturen, och det klarar den av perfekt. Men att uppfölja våra krav att vara ridhäst, det är vårt ansvar att lära hästen det. Han pratade om halsringen och hur mycket vi kan använda den i träningen av hästen för att göra det enklare för hästen att förstå, och för att undvika att ta hästen i munnen. Att arbeta hästen ifrån marken och bara övergångar från halt och fram i skritt, är grunden till allt. Det är något som man alltid kan öva på och förbättra pratade han om. Att kunna stanna hästen genom att svänga hästen är också viktigt, inte minst i säkerhetssynpunkt när man sitter på hästen. Eyjólfur hade med sig fyra olika ryttare med sina hästar där han visade olika steg i träningen. Under kvällen efter middagen var ”teachers corner” i skolan där lärare fortsatte att presentera olika utlärningsmetoder. Det var också möjligt för alla deltagare att kolla på elevers C-uppsatser från hösten. Konferensen avslutades på söndag eftermiddagen med en frågepanel där det var fritt fram för folk att fråga och diskutera.

 

Efter en mycket lärorik och inspirerande helg var det dags för allt folk att bege sig hem och vi i klassen gick direkt till stallet för att träna våra hästar. Trots att huvudet var trött och fullproppat med ny lärdom, var alla motiverade och fulla med inspiration och ville bara sätta fart och träna hästar, som jag tycker ger denna helg högsta betyg. En närmare presentation av mig får nog komma under nästa inlägg, då detta blev rätt långt J

/Lisa Lantz Cronqvist, studerande vid Hólar

 

 

Share post:

Related articles

Från energiskog, via en sommarhage, till fullfjädrad islandshästanläggning – läs om Marma Torp

Hur går det till när en sommarhage till två hästar förvandlas till en hel anläggning med nästan allt...

Frigg vårspurtade i strålande solsken på banan i Axevalla. 

Den 12 maj öppnade Islandshästföreningen Frigg portarna för en vårspurt på Axevalla-banan. Vädret gjorde ingen besviken och bjöd...

Náttfari från Gunvarbyn högst bedömd i Herning

I fredags startade avelsbedömningarna i Herning och där blev den svenskfödde hingsten Náttfari från Gunnvarbyn (e. Grimur frá Efsta-Seli u....

Majtävling på Sleipnirs ängar – en tradition som är en tävling för alla

Under Kristihimmelfärds dag hölls det enligt tradition Majtävling på Sleipnirs Ängar, strax utanför Genarp i Skåne. Cirka 100 startande...