Brittisk miljardär investerar på Island

lm
Första spadtaget på Laekjamót II. Foto: www.laekjamot.is

På gården Lækjamót II på nordvästra Island händer det stora saker. Tränaren och ridläraren Ísólfur Líndal Þórirsson (förövrigt brorson till Eyjólfur Ísólfsson) bor där tillsammans med sin familj och de har nyligen ingått i ett samarbete med den brittiska  miljadären Sir Richard George, grundare till Weetabix, Weetos och Alpen-muslin. Sir Richard George och hans fru är mycket förtjusta i Island och dess kultur och de har lärt känna Ísólfur genom de kurser han haft i England de senaste åren.
Enligt vad isländska Vidskiptabladid erfar sålde Sir Richard George och hans familj  företaget 2002 för 642 miljoner pund (ca. 6.5 miljarder SEK) och  det är runt en halv miljard isländska kronor ( ca. 28 miljoner SEK ) som Sir Richard George lägger på att bygga upp en helt ny anläggning av högsta kvalité på Lækjamót. Anläggningen blir 2.500 m2 stor med ridhus och ett stall för 31 hästar.  Byggnatitonen har redan påbörjats och man räknar med att de nya byggnaderna kan tas i bruk i början av 2014. Förutom nytt stall och ridhus kommer det att byggas en tränings och rehabiliteringsavdelning med vattenband, solarium, vibrationsgolv samt en ovalbana med pass-sträcka och upplysta ridvägar runt ägorna. Sir Richard George och Ísäolfur har även köpt in sex första klass ston och flera hingstar till Lækjamót och hingstarna ska användas i marknadsföring och i ridundervisningen på Lækjamót II.  Hästarna som köpts in är:

Ston : Katla frá Blönduósi  8,25 tot, som 4-åring), Eydís frá Hæli (8,24 totalt), Sýn frá Grafarkoti (8,13 totalt), Návist frá Lækjamóti ( 8,21 totalt), Dimma frá Hólum 8,06 totalt) og Viðreisn frá Búðardal ( 8,10 totalt).

Hingstar: Vaðall frá Akranesi ( 8,42 totalt ), Sólbjartur frá Flekkudal (8,29 totalt och vinnare av femgång påVÍS-Mästarcup), Gandálfur frá Selfossi (8,46 totalt), Freyði frá Leysingjastöðum (8,17 totalt och Landsmótfinalist) och tävlingshästarna Korði frá Kanastöðum och Flosi frá Búlandi.

Ísólfur har redan haft stora framgångar mer flera av de nyinköpta hingstarna, b la vann han KS-Mästarcupen i år och det är lätt att förstå att Ísólfur och hans familj tycker att ”en dröm har gått i uppfyllelse”. IsHestNews gratulerar Ísólfur och familj till den spännande uppbyggnaden och önskar ett stort lycka till!

Källa: www.laekjamot.is och www.vidskiptabladid.is