12 hästar drunknade på Island

Date:

Foto: mbl.is

Island har under december månad varit ovanligt hårt drabbat av kraftiga och tätt återkommande lågtryck som resulterat i flera mycket kraftiga snöstormar. Stormarna har i bland pågått flera dagar i sträck med extrema vindbyar.  I går gjorde ordföranden för lokalföreningen Sóti en fruktansvärd upptäckt när han och hans medhjälpare skulle driva in en flock på 40-50 hästar för vinterutfodring. Hästflocken hade gått på höstbete vid ett stort område nära Bessastada-sjön vid Álftanes som ligger i närheten av Reykjavik. Männen insåg snabbt att det fattades 12 hästar i flocken och de började genast leta efter de saknade hästarna. Även en helikopter sattes in i spaningsarbetet och b la användes värmekameror vid sökandet. De 12 hästarna hittades drunknade en bit ut i sjön och man befarar att isen brustit när hästarna börjar vandra i snöstormen och inte insett att de hamnat på isen.

I dag finns fyra dykare på plats som först bröt isen och sedan gav sig ned i vattnet för att binda vinschar runt hästkropparna och en helikopter är på plats för att bärga dem. Runt 30 personer deltar i aktionen. Hästarna som förolyckades ägdes av turridningsföretaget Ishestar och medlemmar i Sóti. En flicka förlorde båda sina ridhästar. Vi på Ishestnews beklagar djupt sorgen över denna fruktansvärt tragiska olycka.

För den riktigt magstarke finns här en länk till den video som visar hur hästarna i dag togs upp från isen.

http://www.ruv.is/frett/myndband-oll-hraein-fjarlaegd

Share post:

Related articles

Bellas ridövning – en enkel variant på ett dressyrprogram

Den här veckan får ni ett dressyrprogram! Det här progamet är en lite enklare variant som innehåller skritt,...

Spännande utbildningsseminarium på gång. Nya forskningstudier om ryttarens vikt och hästars påverkan på människor

  I januari 2024 kommer Isländska Ridsportförbundets (LH) utbildningskommitté och Horses of Iceland arrangera en serie onlineseminarium på temat ...

“Toppur mår bra, han är pigg och glad”- en pratstund med Jamila Berg

  Ishestnews har fått en pratstund med landslagsryttaren Jamila Berg som så oturligt fick avbryta sin A-final i tölt...

Sadlar – del 2: En sadel som passar ryttaren

I del 1 av vår artikelserie om sadlar koncentrerade vi oss på hur sadeln passar hästen. Nu är...