Svenskfödda hästar i topp när den nya BLUPen kom.

BLUP (Best Linear Unbiased Prediction) är ett slags poängmetod som för många olika djurs avel för att få en prognos på avelsvärde. BLUP:en är alltså ett system som baseras på avelsbedömningar och som berättar vad som kan förväntas av hästen när det kommer till avel. Genomsnittet ligger mellan 90-110, 95,44% av alla islandshästar ligger mellan 80-120. Det vill säga att en häst med hög BLUP bör vara bättre anpassad för avel än en häst med låg BLUP.

En hästs BLUP består av många faktorer, bland annat hur den har presterat vid en avelsbedömning, men också dennes föräldrars och avkommors totalbedömning. Den 19/6 kom den nya BLUP:en till islandshästarnas stambok WorldFengur och i topp hittar vi svenskfödda hästar!

Högst BLUP i världen har numer stoet Maístjarna från Knutshyttan (E: Oliver frá Kvistum, U: Tilviljun från Knutshyttan). Hennes BLUP är fantastiska 133 och vi är superspända på att få se avkommor från detta fantastiska sto! 2017 fick Maístjarna en helsyster som heter Súperstjarna från Knutshyttan. Súperstjarnas BLUP är 129.

Maistjarna från Knutshyttan under VM 2017
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson
Maístjarnas bedömning, källa: Worldfengur.com

Fengur från Backome (E: Fjóla frá Kirkjubæ, U: Alfúr frá Selfossi) är den hingst som nu har högst BLUP i världen, hela 131 poäng. Nedan kan du se hans bedömning:

Fengur från Backome
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson
Källa: Worldfengur.com

Stort grattis önskar vi uppfödarna familjen Wingstrand, Backome och Gardar Gislason, Knutshyttan.