Snart dags för Avelsshowen

Date:

Mökkvi och Moa Foto: Zanna Hofvander
Mökkvi och Moa
Foto: Zanna Hofvander

Nu är det endast ett fåtal dagar kvar till Avelsshowen på Stenholmen den 30. april. Biljetter går att köpa på Hestur och Icesale men det kommer även gå att köpa biljetter på plats mot kontanter eller Swish.

Vi har presenterat deltagande hästar i smakprover och här följer sista presentationen:

Hrekkur från Hålåsen är trots sina 16 år i toppform och kommer visas på avelsshowen av Annie Ívarsdóttir som blev världsmästare i 250m pass på svenskfödda hingsten Prins från Wreta. Hrekkur har en ridbedömning på 8,53 med den intressanta kombinationen 9,0 för pass, helhetsintryck och kort tölt, samt proportioner och hovar. Hrekkur har dessutom tävlats på internationell nivå med riktigt bra resultat.

Mökkvi från Åleby kommer visas av Moa Runnquist men dom blev tillsammans världsmästare i speedpass 2015. Mökkvi har dessutom en skyhög ridbedömning på 8,82 och totalbedömning på 8,63. Han har fått imponerande 9,5 för både pass och spirit och dessutom en bra lista på tävlingsmeriter.

Geisli frá Svanavatni är en ny hingst i Sverige med en imponerande bakgrund från Island. Han är efter avelslegenden Orri frá Þúfu och har på en avelsbedömning fått 8,63 för ridegenskaper med bland annat 9:or för tölt, trav, spirit och helhetsintryck. Geislis tävlingsmeriter är dessutom minst lika imponerande med bland annat seger på Isländska mästerskapen 2015 i F1 Young Rider. Geisli kommer visas av sin nya ägare, Pierre Sandsten Hoyos som blev världsmästare i fyrgång Young Rider 2015.

Vi kommer även få se på avelsshowen en del intressanta ston som ännu inte är bedömda. Där kan vi till exempel nämna Hrönn från Gröna Gången som är efter den högt bedömda Divar från Lindnäs och undan Hylling frá Holtsmúla som är syster till Hvinur frá Holtsmúla, den tidigare världsmästaren i T1.

Den fyraåriga Hildur från Lyckaängen är efter hederspremierade Keilir frá Miðsitju och Orri dottern Hnota frá Dalsmynni. Fagra från Knutshyttan är också fyra år gammal och är efter Prins från Knutshyttan och Ófeigur frá Flugumýri dottern Randa fra Nerbåen som även är mor till de högt bedömda Ásdís och Djörf från Knutshyttan. Både Hildur och Fagra är mycket lovande ston som kommer ge oss ett smakprov på vad som kan förväntas av dom i framtiden.

Nútíð frá Neðra-Seli är sto med 7,90 i totalpoäng med mycket kvar att ge. Hon är efter Ófeigur frá Flugumýri sonen Þytur frá Neðra-Seli och undan Nótt frá Kálfsstöðum som är efter Þorvar frá Hólum. Nútíð har börjat visa frambenen på tävlingsbanan med väldigt lovande resultat.

Fagur från Skärmnäs är en välstammad hingst efter den flerfaldiga världsmästaren Hraunar frá Efri-Rauðalæk och Mökkur dottern Frenja från Skärmnäs. Fagur är en första klass fyrgångshäst med en hel del 8,5:or i sin bedömning och även hela 9,5 för rygg och kors.

Avelsföreningen Idunn har under ett antal år utnämt årets avelsvisar rookie. År 2015 var det Ida Larsson som kommer på avelsshowen visa oss Ísardottern Næla från Kristineberg som hon visade förra året till totalpoängen 8,23 med 9,0 för hals, manke och bog och pass. År 2014 blev årets avelsvisar rookie utnämnd Johanna Asplund som kommer på avelsshowen visa oss Boði från Åleby som även han är efter Ísar frá Keldudal. Johanna visade Boði på avelsbedömning förra året och har dom även påbörjat en lovande tävlingskarriär.

Stenholmen har två gånger blivit årets avlare i Sverige, 2009 och 2006. På avelsshowen kommer vi få se ett smakprov på hästar från deras uppfödning med allt ifrån unga och lovande hästar till äldre och meriterade hästar.

Draumur frá Vorsabæ är en av dom unghingstar i Sverige med högst BLUP. Draumur var en av förra årets mest använda hingstar i Sverige och på Avelsshowen kommer han göra sin världspremiär. Draumur är efter superhingsten Spuni frá Vesturkoti och undan Kolbrún frá Vorsabæ som även är mamma till Hreyfill frá Vorsabæ som har en fyrgångsbedömning på 8,54 totalt och tävlingsresultat med 8,97 i A-flokk.

Share post:

Related articles

De kom, de sågs i passage, de segrade! Olil och Glampi vann kvällens gædingalist

Och inte bara passage utan även ökad tölt, samlad tölt, explosiv galopp och tillbaka till samling. I kvällens...

Islandshästens dag är tillbaka den 26 mars i Helsingborg

  Äntligen är det dags för Islandshästens dag i Helsingborg igen. Liksom många andra event fick tävlingen ställas in...

En pratstund med Jenny Mandal om Gædingalist. ”Grenen ska visa islandshästens genuina särart med uttrycksfulla rörelser och bra gångarter!”.

Som vi redan tidigare kunnat läsa har Gædingafimi bytt namn till Gædingalist. Om vi översätter till svenska så...

Sofia Hallin funderar – Känslig, lugn eller bara missförstådd häst och vad är skillnad mellan Sverige och Island?

Jag fick en fråga om vad som är dom största skillnaderna mellan hästarna som kommer från Island och...
sv_SESvenska