Rapport från SIFs höstmöte och SIF Avel

Date:

Heimir Gunnarsson presenterar 2018 års avelsbedömningar
Tack Mirjam Horn för rapport och bilder!
 
I början av november varje år har SIF och SIF avel sin årliga höstkonferens. Detta är en chans för alla islandshäst-intresserade att få insyn i förbundets arbete, att möta de som arbetar för oss både som tjänstemän och ideellt, och även en chans att delta i diskussioner om det framtida arbetet.  
I år gick konferensen av stapeln i Linköping och det bjöds på ett program fullt med intressanta föreläsningar men eftersom många föreläsningar går parallellt är det ibland svårt att välja vilket spår man ska följa. 
 
I SIF avels föreläsningssal började dagen men avelsledaren Heimir Gunnarsons presentation. Han berättade bl.a. att förra årets förändringar i stoavgift vilken innebar att bedömda ston betalar 250 kr medan obedömda ston betalar 1000 kr, kommer att gå tillbaka till stoägarna i form av sänkt anmälningsavgift till avelsbedömning för ston och valacker under kommande år i syfte att motivera ännu fler att avelsbedöma sina hästar.
 
Han berättade även  om det nya system av i huvudsak web-baserade kurser som kommer att bli en del av SIF avels utbildningsutbud. Förslaget är att kurserna kommer att finnas tillgängliga i en utbildningsportal i Hestur och mycket av kursmaterialet  kommer att vara kostnadsfritt. Vissa moment kommer dock att fortsätta behöva vara i form av fysiska träffar och praktiska moment, och den som vill bli certifierad uppfödare eller hingsthållare kommer att behöva betala en mindre summa för att göra de nödvändiga proven.    
 
Under förra året påbörjades ett arbete med att se om det genetiska materialet skiljer sig mellan gruppen “goda verksamhetshästar” och gruppen “tävlingshästar/högt bedömda avelshästar”. Ett utskick gjorde till alla av SIF auktoriserade ridskolor och turridningsfirmor med frågan om härstamning på de hästar som upplevdes som bra ridskole- och turhästar men tyvärr kom det in för få svar för att man skulle få ett signifikant material. Dock har en liknande studie gjort på Island och där såg man att de hästar som rapporterades som goda verksamhetshästar var efter hingstar som hade i medeltal 8,22 på avelsbedömning vilket tyder på att det inte är två separata avelsspår för verksamhetshästar och tävlings-/avelshästar, dock behöver man fundera på om en god verksamhetshäst uppfattas på samma sätt i Sverige som på Island.
 
Arne Rulander berättar om Avelsföreningen Idunn
 
En annan intressant föreläsning var Avelsföreningen Idunn och dess ordförande Arne Rulander som var på plats för att berätta om Idunns roll i det framtida arbetet. Idunn har legat lite lågt de senaste åren men nu kommer de bl.a. att ta ansvar för föl- och unghästbedömningarna. Tanken med dessa är inte att de skall ersätta avelsbedömningarna utan att de skall vara en chans till vägledning och att de skall motivera fler att i framtiden ta sin häst till avelsbedömning. Man diskuterade för- och nackdelar med nationellt unghästchampionat men just nu är inriktningen att det skall bli regionala championat men att Sveriges högst bedömda sto och hingst i varje årskull vinner en fullbedömning som kan utnyttjas då hästen blir äldre. 
Avelsföreningen Idunn delade även ut sitt Avelsvisarpris som i år gick till Alexandra Bjärrenholt.
 
Ägarna och i vissa fall även uppfödarna av årets Avelshästar
 
Sist på dagen var det dags för den Isländska avelsledaren Thorvaldur Kristjansons föreläsning med titeln bedömningssystemets framtid. Tyvärr gick den samtidigt som en föreläsning med en annan framstående Thorvaldur, nämligen Thorvaldur Arnason som tillsammans med sin häst Thyrnir är en av världens mest framstående passryttare. Vad kanske inte alla vet om Thorvaldur Arnason är att han har en son som är flerfaldig svensk mästare i höjdhopp och pappa Thorvaldur tagit stor del i hans intresse, bla som tränare. I denna föreläsning  berättade Thorvaldur om den forskning som finns runt fysiologi och träningslära hos både människa och häst och hur han, med stöd av denna forskning och med sina erfarenheter som friidrottstränare, har gett sin passhäst Thyrnir förutsättningen att bli en av världens snabbaste hästar. Mycket handlar om struktur, teknik, styrka och snabbhet men Thorvaldur poängterade flera gånger det viktigaste av allt nämligen glädjen. Ett mycket inspirerande föredrag som tyvärr många missade pga schema-krocken. 
Thorvaldur Arnason håller föredrag

Share post:

Related articles

SM, både sport och GK, flyttas till nya banor 2025

Tanken var, som de flesta av oss vet, att Sport-SM 2025 skulle gå av stapeln under SM-veckan i...

Intervju med Steinar Sigurbjörnsson – glädje, lekfullhet och coaching ger hästen kraft

  Steinar Sigurbjörnsson, som är uppvuxen i en häst- och tävlingsfamilj har valt en annan väg att träna hästar...

Wångens islandshästdagar invigs av Islands ambassadör

Wången välkomnar alla islandshästentusiaster till årets islandshästdagar 18–20 oktober 2024. Årets evenemang får en extra högtidlig start när...

Sommarcupen, ett givande samarbete mellan fyra lokalföreningar

Under sommaren har fyra lokalföreningar tillsammans anordnat Sommarcupen, en tävling med fyra uttagningstävlingar som i helgen kulminerat med...