Möt Stígandi frá Leysingjastöðum i USA

Date:

Stígandi och Martina. Foto: Jill Gates.

Nyligen besökte Ishestnews USA och gjorde en resa till Long Island öster om New York för att träffa eldsjälen Martina Gates och hennes Stígandi frá Leysingjastöðum. Stígandi är en mycket känd hingst på Island och i USA. Martina själv kom till USA för över 30 år sedan för att arbeta som modell i New York. Det slumpande sig så att hon blev kvar och nu bor hon en timmes resa från New York City i ett idylliskt grönområde med gott om hästar. Martina är en känd profil inom islandshäst USA där hon haft många ledande befattningar, b la inom avelssektionen och som redaktör för medlemstidningen Tölt.
Martina brinner för islandshästen och hon är även känd och framgångsrik som fotograf. Hon fotograferar helst islandshästar och hon har gallerier i både New York och Californien.

Martina såg Stígandi för första gången på Landsmót 2002 när han var 5 år gammal och föll pladask för honom. Martina berättar:

-Jag och min väninna följde avelsklasserna med stort intresse och kryssade för de hingstar vi tyckte om. När jag sett Stígandi sa jag åt min väninna att skriva Martina vid den hästen, vilken häst! Jag kollade upp om han skulle kunna tänkas vara tills salu men det var tvärstopp. Stígandi var inte till salu. Det tog mig två år att lyckas köpa honom, berättar Martina.

-Och det var ingen lätt sak men när jag fick höra att bonden som fött upp och ägde honom behövde pengar för att stängsla om sin gård bad jag min vän Elías åka upp till norra Island och försöka komma överrens med honom. Det var inte lätt och Elías fick jobba hårt men tillslut kom de överrens och Elías ledde ut Stígandi i transporten. Plötsligt ändrade sig bonden och ville inte sälja trots allt. Då var goda råd dyra. Efter en kraftansträning från banken lyckades jag blixsnabbt föra över köpesumman till Island så att hästen i samma stund var betald, säger Martina och ler åt minnet.

-Stígandi var tränad och visad av Mette Mannseth med b la 9,5 för tölt och arbetsgalopp och när jag nyligen köpt honom fick jag ett bud från hästuppfödarföreningen på södra Island som ville köpa honom av mig. Det var ett sådant generöst bud att jag kunnat köpa både en och två nya fina hingstar, men ingen som Stígandi. Jag avböjde artigt. Elías fortsatte att rida och träna Stígandi och på Landsmót 2004 var de  i A-final i töltklassen.
Efter det fick jag ett förslag om att ta hästen till VM i Europa innan han skulle komma till USA men nu hade jag bestämt mig för att ta hem honom, berättar Martina.

Martina och Stígandi har tillsammans gjort mycket PR för islandshästen i USA. Foto:  Jessica Haynsworth.

Väl framme på Martinas gård utanför New York började Stígandi sitt nya liv i USA. Martina har tävlat och showat med sin svarte hingst sedan 2006 och vunnit ett oräkernerligt antal priser.
-Stígandi har aldrig en dålig dag. Aldrig. Han gör mig alltid så lycklig när jag rider honom, säger Martina med en sådan övertygelse att man nästan trillar av stolen.
Stígandi och Martinas andra häst, Dagfari, har t o m varit med i Marta Stewards livesändning på TV vilket var ovärdelig PR för islandshästen i USA då showen har många miljoner tittare. Klippet med hästarna i studion finns att se här:

http://www.marthastewart.com/903447/icelandic-horses#903447

Stígandi på plats i studion hos Marhta Stewart. Islands presidentfru, Dorrit Moussaieff red Stígandi in i studion. Foto: Martha Stewart Productions.

Trots sin höga bedömning har Stígandi endast ett 30-tal avkommor födda i USA. Martina berättar att de enorma avstånden i USA är ett problem och att de flesta avkommorna blivit till tack vare semin. Martina har skickat semin till både Californien och Georgia. Martina själv har fött upp och äger Stígandis hitintill högst bedömda avkomma i USA, Revía from Vinland som har en bedömning på 8.12 totalt och hon ska visas om nästa år är det tänkt.

Stigandi och Martina på tävling nyligen. Foto: Thorunn Kristjánsdóttir.

Stígandi har hunnit bli 18 år men är i full form. Senast i slutet av september var han och Martina och tävlade på ett stort event på Thór Icelandics norr om New York där de tog hem segern i T1 med poäng över 7.00.
På samma tävling lånade Matina även ut Stigandi till en ung flicka, Alicia Flanigan, som tävlade för första gången i fyrgång V5 som ekipaget vann. På samma tävling hade man även en ny töltgren där domarna fick döma med förbundna ögon och de fick endast döma efter sin hörsel, d v s förlita sig på ljuden av takten.

Hemma på gården.
Martinas bil.

Hemma på gården lever Stígandi annars ett lugnt liv tillsammans med Dagfari. Martina rider honom ofta och gärna i den fina ridpark som finns i närheten. Så ofta hon kan så lastar hon sina hästar och åker norrut till Thór Icelandics vid Claverack för att träffa, umgås och träna tillsammans med andra islandshästfantaster i USA. Ishestnews tackar Martina för det generösa mottagandet och Stígandi för den underbara ridturen!

bstig

 

 

 

 

 

Share post:

1 COMMENT

  1. […] Eftir mjög stífa dagsskrá í sumar var nauðsýnlegt að fara í frí og þetta haustið fórum við fyrst til Svíþjóðar og siðan hélt Sandra áfram til New York. Það var æðisleg ferð í alla staði. Sérstaklega tilfinningaríkt að heimsækja Ground Zero og 9/11 Memorial Museum. Í lok New York dvalarinnar fór Sandra til að hitta Stíganda frá Leysingjastöðum en hann er staðsettur á Long Island austan við New York. Úr ferðinni varð grein um Stíganda sem er hægt að nálgast hér. […]

Comments are closed.

Related articles

SIF Avel bjuder in till gratis Worldfengurwebinar den 4 mars

    WorldFengur, databasen där i stort sett hela världens islandshästar är registrerade är en magisk kunskapsbank, även för dig...

Film: Louise Löfgrens och Filippa Hellténs hela clinic från Eurohorse

  Vi har fått möjlighet att publicera Louise Löfgrens och Filippa Hellténs clinic från Eurohorse. Under clinicen visar och förklarar Louise och...

IceFoal- Ny officiell sajt för unghästmönstringar

    Den nya sajten IceFoal som är specialutformad för föl och unghästmönstringar laserades officiellt i veckan. Det är avelsledaren...

2024 blir de unga förmågornas år för Máni Hilmarsson

Máni Hilmarsson behöver knappast någon presentation, förra året var ju ett super-år där han tillsammans med Gljátoppur frá...