Höstkonferensen – avel

Date:

 

Vackra Milla med Christina Rodin-Alm

Avelsmötet inleddes med en paneldebatt med Johan Häggberg, Denni Hauksson, Göran Häggberg och Victoria Östlund. Temat för årets höstmöte, träning för hållbarhet, var också den röda tråden i diskussionen. 

Hur begränsa skador vid inridning och träning?

Denni Hauksson påminde oss om att hästar växer tills de är sju år. Att kräva topprestationer från 4-5-åringar hänger inte ihop med detta, ansåg Denni. Johan Häggberg menade att man idag inte ser en ökad skadefrekvens på avelsvisningar. Problemet med belastningsskador är större inom lättklass-tävlingar med t ex feta eller  feltränade hästar som går på framdelen, menade Johan. Vignir poängterade hur viktigt det är att hästen tränas för det den ska användas till – en häst som ska visas på en avelsvisning behöver tränas på ett annat sätt än en häst som ska ridas på långturer, men båda måste få ändamålsenligt träning för att inte riskera att få skador.

Det är alltid farligt för en häst att feltränas, oavsett vilken disciplin det gäller. Johan Häggberg märker idag en större press på tränarna. Kapitalet inom hästbranschen har minskat, ägarna har mer bråttom och är inte alltid så medvetna om vad det innebär att få fram en häst. Eyvi Mandal-Hreggvidsson tyckte att det behövs bättre kunskaper om vikten av rätt träning, framför allt hos ”vanliga” ryttare.

Johanna Elgholm framhöll att det tar längre tid för hästar att bygga upp senor och ligament, än muskler. Hästar som har fått en bra uppväxt  kan se starka och stora ut, men fysiskt är de inte särskilt förberedda för att någon sitter upp på dem.  Slutligen kom Camilla Hed med en tankeställare – ingen av SIFs utbildningar idag innehåller  moment om hur man förbereder hästar eller hur man lägger upp konditionsträning. Här finns något att jobba vidare med!

Det blev en intressant diskussion som gärna hade fått vara lite längre.

Djorfung

Tio i topp domineras av Sverige och Island

Inga Jensen presenterade några ”10-i-topp”-listor över hingstar och ston i världen med högst BLUP, både över bedömda och obedömda hästar. Intressant för oss i Sverige är att det bland de tio bästa hästar i världen enbart finns isländska och svenskfödda hästar samt hästar som är avlade eller ägda av svenskar på Island!

Tänkvärt är också att det i Sverige finns tio bedömda hingstar med topp-BLUP mellan 125-128 men att dessa hingstar används förhållandevis alltför lite.

 

Avelschampionat

Inga-Maj Röst och Inga Jensen informerade om avelschampionatet och ville gärna ha synpunkter för att vidareutveckla detta. Idéerna som framkom under en snabb brainstorming i mindre grupper kan förhoppningsvis bidra till det!

 

”Hingstval” – en ny webapplikation på WF.

Thorvaldur Arnason håller på att utveckla en ny funktion på WorldFengur, delvis finansierad av SIF. Applikationen heter ”Hingstval” och innebär att man kan fylla i uppgifter om sitt sto och få förslag på lämpliga hingstar till henne. Målsättningen är att öka användandet av WF, stimulera att de bästa hingstarna används mer, undvika nära inavel och ge hjälp vid produktion av homozygoter i färggener som kan anses vara starkt relaterade till genetiska defekter. Tanken är att den nya applikationen blir färdig för användning vid årsskiftet.

Skärmavbild 2013-11-04 kl. 16.21.09

 

Avelsnämnden

Ante Eklund, ordförande i avelsnämnden, presenterade kort nämndens målsättning och verksamhet. I avelsnämnden ingår Ante Eklund, Jan Lockwall, Göran Häggberg, Rebecka Frey och Thorvaldur Arnason.

 

Nästa års bedömningar

Under 2013 totalbedömdes 190 olika hästar. En del av hästarna visades flera gånger, så därför blir antalet visningar totalt 251.

2014 planeras fem avelbedömningar, samtliga på travbanor.

Datum:

Vaggeryd 9–11 maj

Sundbyholm 2–5 juni

Halmstads travbana 6–8 juni

Wången 23–25 juni

Romme 28–31 augusti

Domartrion

Avelsstiftelsens första år

Jan-Erik Karlsson, ordföranden i Avelsstiftelsen, summerade stiftelsens första verksamhetsår. Man har ordnat allmöten med regionala framtidsdialoger på flera platser runt om i landet. Representanter för stiftelsen har deltagit på FEIF-möten, man har anordnat en mycket uppskattad kurs för unga avelsvisare, avelsvisningar, avelschampionat, deltagit med svenska avelshästar på VM i Berlin, varit involverad i HNS projekt ”Horses made in Sweden” och fört myndighetsdialoger. Stiftelsen arbetar nu med att göra en utvärdering av 2013 för att se vad som kan göras ännu bättre nästa år.

Tack Marjolein van Leusen för rapport!

Share post:

Related articles

Ska du till Landsmót? Bästa hästfesten och I år kommer även sportgrenarna att vara med.

  I år är det Landsmóts-år och är man på Island så märks det redan. Det förbereds, tränas och...

– Att bli arg på rädslan är som att hälla bensin på elden, säger Linda-Marie Lundqvist, legitimerad pyskolog

Linda-Marie Lundqvist har jobbat med islandshästar, gått ett år på Hólar och är legitimerad psykolog. Efter en ridolycka...

– Målet är att jag ska sitta centrerat och kommunicera med små hjälper, förklarar Beatrice von Bodungen

Beatrice von Bodungen har med sin Hördur frá Varmadal gått från klarhet till klarhet. Under förra årets SM gjorde vi en...

Rekordintresse för ny islandshästtävling – fokus på ungdomar och välgörenhet

Islandshästar, käpphästtävling, marknadsgata och lotteri till förmån för Min Stora dag när Hella Islandshästar och Nannarps Gård satsar...