Heimir Gunnarsson ny avelskonsulent

Date:

-Heimir Gunnarsson. Foto: Åse Ericsson.

Heimir Gunnarsson från Akureyri, Island har anställts som avelskonsulent av Svenska Islandshästförbundet Stiftelse för Avel. Det är första gången en avelskonsulent anställs på heltid  i Sverige och i ett pressmeddelande från SIF Avel skriver man:

Heimir tillträder tjänsten som Avelskonsulent hos oss den 1/1 2016. Tjänstgöringen blir till en början på halvtid och kommer under året att utökas till heltid från och med 1/7 2016.
Styrelsen i SIF Avel ser fram mot att få arbeta tillsammans med Heimir som vi ser som mycket positiv förstärkning i arbetet för den svenska islandshästaveln.
Ishestnews ringde upp Heimir för att gratulera till nya tjänsten och få veta mer om hans tankar runt den och svensk avel:

Stort grattis Heimir! Jag har hört att du har planerat att bli  avelskonsulent sedan du var liten. Nu är du där, hur känns det?

Jag kan inte direkt påstå att jag har haft som mål att bli avelskonsulent, men fick tidigt ett stort intresse för avel och avelsbedömningar. Så att egentligen var målet först och främst att bli avelsdomare, vilket jag blev förra våren, så det känns bra.

Hur ser tjänsten ut?

Tjänsten är ny så att den kommer med störst sannolikhet att utvecklas under resans gång. Förutom att ta över avelsledarens arbete och styra SIF avels arbete hoppas jag kunna erbjuda svenska avlare utökad service i form av rådgivning och utbildning. För övrigt är det lite för tidigt tror jag att lista upp detaljer av jobbet då jag inte har börjat ännu.

Du har en gedigen utbildning i form av en B.Sc i hästvetenskap från Lantbruksuniversitetet Hvanneyri och är även examinerad FEIF avelsdomare. På vilket sätt kommer du att använda dig av detta i din tjänst?

-Både utbildningen jag har skaffat mig inom hästvetenskap och den erfarenhet jag har som tränare, instruktör och avelsvisare gör att jag anser mig kunna hjälpa SIF avel att planera arbetet på ett sätt som gynnar alla. Dessutom hoppas jag kunna sprida kunskap som kan hjälpa svenska avlare att uppnå sina enskilda avelsmål.

Du är väl insatt i svensk islandshästavel, vad anser du vara dess största styrkor resp. svagheter?

-I Sverige, precis som på Island och i övriga länder är styrkan och svagheten alltid avlarnas kunskapsnivå. Tack vare kunniga, erfarna och målmedvetna avlare har Sverige fått fram fantastiskt bra hästar. Genom att fler avlare höjer sin kunskapsnivå blir medelhästen allt bättre och det blir lättare för alla typer av ryttare att hitta en häst som passar , avslutar Heimir.

Det blir spännande att föja Heimirs arbete under 2016 och återigen ett stort grattis, både till Heimir och hela islandshäst Sverige!

 

 

 

 

 

 

 

 

Share post:

Related articles

Ska du till Landsmót? Bästa hästfesten och I år kommer även sportgrenarna att vara med.

  I år är det Landsmóts-år och är man på Island så märks det redan. Det förbereds, tränas och...

– Att bli arg på rädslan är som att hälla bensin på elden, säger Linda-Marie Lundqvist, legitimerad pyskolog

Linda-Marie Lundqvist har jobbat med islandshästar, gått ett år på Hólar och är legitimerad psykolog. Efter en ridolycka...

– Målet är att jag ska sitta centrerat och kommunicera med små hjälper, förklarar Beatrice von Bodungen

Beatrice von Bodungen har med sin Hördur frá Varmadal gått från klarhet till klarhet. Under förra årets SM gjorde vi en...

Rekordintresse för ny islandshästtävling – fokus på ungdomar och välgörenhet

Islandshästar, käpphästtävling, marknadsgata och lotteri till förmån för Min Stora dag när Hella Islandshästar och Nannarps Gård satsar...