Gratis föreläsningasserie på svenska om islandshästavel – första avsnittet den 9:e februari

 

Horses on Iceland har skapat en serie om avel som kommer att sändas på svenska i fyra delar. Föredragen sänds via filmkanalen Töltridings  app och du kan se dem gratis. 

Varje föredrag är på 30 minuter. 

Direkt efter föreläsningen på Töltriding kan man också se föreläsningen live på engelska via Horses of Icelands Facebooksida. 

Teman för föreläsningarna är avel från förr och rasens första avelsrådgivare, rådgivare från 2000-talet, nutida avelsvisningar – hur de går till och varför man har dem, avelsmål (både officiella och privata mål). 

Föreläsningarna är både informativa och underhållande. Föreläsare är Herdis Reynsdottir, ridinstruktör som även dömt avelsvisingar i 17 år. 

 

  – Intresset för avel är stort i Sverige, men det saknas ett utbud av utbildningsmaterial, säger Haffi Gíslasson från Töltriding.

Hans intention med föreläsningarna är att lära ut till  alla med islandshäst och även andra som är intresserade av rasen. Föreläsningarna är förankrade i ett historisk perspektiv och rör sig sedan framåt till nutida avel. 

Programmet:

9 februari 19.00 – Starten av aveln och de första avelsrådgivarna

16 februari 19.00 – Avelsrådgivarna från 2000-talet, förändringar, utveckling och olika avelslinjer,

23 februari 19.00 – Moderna avelsvisningar, hur de går till och varför man har dem.

2 mars 19.00 – Avelsmål (officiella och privata), anledningen till målen samt vikten av privata preferenser och mångsidighet 

 

Horses of Iceland skapades 2015 för att marknadsföra islandshästen