Avelsshowen på Stenholmen – presentation av ytterligare hästar

Date:

Mozart i topp. Bilden är från avelsvisningen på Backome förra året. Foto: Lollo Treell
Mozart från Sundsberg. Foto: Lollo Treell

Arrangörerna av Avelsshowen på Stenholmen har valt att presentera de medverkande hästarna i sann “cliffhanger-stil”. Här är den sista presentationen:

Nu är det endast vecka kvar till Avelsshowen i ridhuset på Stenholmen. Showen är lördagen 30. April och börjar kl. 14.00.

Vi har presenterat delar av programmet och här kommer nästa dos hästar som kommer visa upp sig:

Rödblackskäcken Glitnir frá Eikarbrekku fick sin högsta bedömning på Landsmót 2012 i Reykjavík. Han fick då hela 8,48 i totalpoäng med bland annat 9,0 för spirit, helhetsintryck, benkvalitet och hovar och en hel del 8,5:or.

Den supersnygga Ísarsonen Mozart från Sundsberg har representerat Sverige på två VM. I sin högsta bedömning har han fått hela 8,72 i totalpoäng med 9,5 för hals, manke och bog och 9,0 för rygg och kors, proportioner, hovar, spirit, helhetsintryck och skritt.

En annan snygging som kommer visa upp sig är Grandi frá Skipaskaga som har fått hela 8,85 för exteriör och 8,48 i totalpoäng. Grandi har fått 9,0 för hals, manke och bog, proportioner, benkvalitet och pass och 9,5 för hovar.

Alla känner vi Reynir frá Hólshúsum från tävlingsbanorna men denna gången kommer Reynir visa upp sig tillsammans med sina avkommor. Bland hans avkommor kommer vi att se hingsten Stefnir från Lilla Sträckås som har fått en totalbedömning på 8,15.

Atlas frá Hvoli är efter superstoet Hryðja frá Hvoli (8,92 för ridegenskaper) som nu är i Sverige. Atlas fick förra året en hög ridegenskapsbedömning på 8,81 och totalpoängen 8,60. Atlas kommer att visa oss vad som krävs för sådana siffror.

Ägarna till Atlas, Backome Islandshästar, kommer även med ett smakprov av deras egna uppfödningar, unga hästar med intressant stamtavla.

Vaki från Österåker
Vaki från Österåker   Foto: Zanna Hofvander

Vaki från Österåker har fått en riktigt intressant början på sin avelskarriär. Vaki har nu fyra bedömda avkommor och alla har de fått en första klass bedömning och alla kommer dom visa upp sig tillsammans med sin far på Stenholmen.

Stormur frá Hemlu är ännu en intressant hingst i svensk avel. Han är efter Sólon frá Skáney och har fått en totalbedömning på 8,48, med 9,0 för man och svans, spirit, helhetsintryck och sakta tölt.

Herjólfur frá Ragnheiðarstöðum är en spektakulär hingst med en suverän stamtavla. Han är efter Orri sonen Gígjar frá Auðsholthjáleigu och superfyrgångsstoet Hending frá Úlfsstöðum (8,47 tot.). Herjólfur själv har fått hela 9,5 för tölt, sakta tölt och helhetsintryck och 8,32 i totalpoäng.

Avelslegenden Álfur frá Selfossi kommer från Norge för att glädja våra ögon. Han är undan hederspremistoet Álfadís frá Selfossi och efter hederspremiehingsten Orri frá Þúfu. Álfur har dessutom själv fått hederspremie för avkommor på Island.

Viking från Österåker är den första hästen född utanför Island till att få över nio för ridegenskaper. Han är dessutom efter superstoet Von frá Vindheimum som även är mamma till Flipi från Österåker och den tidigare nämnda Vaki från Österåker. Viking har fått superpoängen 9,5 för trav, spirit, helhetsintryck och sakta tölt och är utan tvekan i absolut världsklass  när det gäller ridegenskaperna.

Alla dessa hästar kommer till Stenholmen den 30. April. Kommer du?

Álfur himself! Foto: Ishestnews.se
Álfur himself! Foto: Ishestnews.se

 

Share post:

Related articles

Rekordintresse för ny islandshästtävling – fokus på ungdomar och välgörenhet

Islandshästar, käpphästtävling, marknadsgata och lotteri till förmån för Min Stora dag när Hella Islandshästar och Nannarps Gård satsar...

Hästarna bryter isolering, ger glädje och egenvärde – Annas hästar både tävlar och jobbar med ungdomar

Den 6:e april tävlade Sæli frá Bakkakoti tölt på Rickebasta. Två dagar senare jobbade han som terapihäst i...

Falki Skistars – Vägen mot Lag-SM 2024. 

Lag-SM är en tävling för ungdomar mellan 13-21 år där man inte bara tävlar i gångartsgrenar utan även...

“Om vi förbättrar oss som ryttare förbättrar vi hästens möjlighet till prestation”. Madelen Johanson om sits och balans.

Förra året blev Madelen Johanson inbjuden att rida som demonstrationsryttare på en clinic med sin dressyrhäst Mr Bean....