Avelsshowen på Stenholmen blev en fartfylld show med helt fantastiska hästar!

Date:

Viking
Viking från Österåker Foto: Ishestnews.se
Avkommor efter Kraftur frá Bringu Foto: Ishestnews.se
Avkommor efter Kraftur frá Bringu
Foto: Ishestnews.se

Svenska Islandshästförbundets stiftelse för Avel anordnade Avelsshowen på Stenholmen under Valborgsmässoafton. Inför showen hade Heimir Gunnarsson lagt ner ett omfattande arbete på att få till en bra blandning av hästar. Det var väl organiserat så att det blev mindre grupper med en stor spridning av hästar som t ex ”Far och dotter”, ”Vackra femgångshingstar”, ”VM-ston”, ”Bröderna Skäck” osv. Programet var komponerat så att det hela tiden var en blandning av olika teman och allt gick i ett snabbt tempo, det gav ett intryck av att vara på Island och att se en show där.

Det är helt enastående vad svensk avel har gått framåt under senare år! Här visades ett axplock av fina hästar på lite varierande nivåer och åldrar. Det var till största delen helt fantastiska hästar. Ändå är detta bara en liten del av alla otroliga hästar som finns i landet!

På Avelsshowen fanns hingstar som passar alla olika smakinriktningar. Vi fick se både tidigare kända och några av nytillskotten av importerade hingstar som är av en väldigt hög klass. Något som många verkar uppskatta väldigt mycket är att få se avkommegrupperna och gårdsvisningarna. Naturligtvis visar man de som är riktigt bra, men det ger ändå en känsla av likheter och olikheter som nedärvs av de olika hingstarna. Gårdsvisningarna ger en viss aning av respektive avelsgårds egna avelsmål. Avkommegrupperna bestod av mycket fina avkommor till hingstarna Kraftur frá Bringu, Berserkur frá Stykkishólmi, Reynir frá Hólshúsum, Vaki från Österåker, Prins från Knutshyttan och Þorvar frá Hólum. Krafturs avkommor var de mest spektakulära, men det var verkligen många imponerade individer i alla avkommegrupper. Gårdsvisningarna bestod av hästar från Stenholmen, Sundabakka, Backome och Knutshyttan.

Kraftursonen Gladur från Sundabakka Foto: Ishestnews.se
Kraftursonen Gladur från Sundabakka
Foto: Ishestnews.se
Vaki från Österåker Foto: Ishestnews.se
Vaki från Österåker
Foto: Ishestnews.se

Bland unga lovande hingstar visades BLUP-hingsten Draumur frá Vorsabæ II en 4-årig hingst efter den makalösa Spuni frá Vesturkoti som har magiska 9,25 i ridegenskaper och totalt 8,92. Draumurs mor är fina Kolbrún frá Vorsabæ II som har tre bedömda avkommor varav två har mycket fina 1:a klassbedömningar. Draumur visades upp officielt för första gången nu på Stenholmen och ryttare var Daníel Ingi Smárason. Draumur var en av de mest använda hingstarna i Sverige förra året. De stoägare som har använt honom känner nog efter showen att de gjorde ett bra val av hingst.

I gruppen svenskavlade hingstar med svenska föräldrar fanns flotta VM-hingsten Sólargeisli från Skogstjärnan som är e. Djákni från Skogstjärnan och u. Sóley från Rolsta, han reds av Garðar Gíslason. Sólargeisli fick bl a 9,5 för tölt, trav och spirit förra året. Han deltog även på VM förra året och på Avelsshowen visade han upp sig på ett mycket fint sätt med bl a mycket fin trav.

Draumur frá Vorsabae II efter Spuni frá Vesturkoti Foto: ishestnews.se
Draumur frá Vorsabae II
efter Spuni frá Vesturkoti
Foto: ishestnews.se

Världsmästarna i T2 Vignir Jónasson och Ívan från Hammarby firades med blommor och en presentcheck. Ívan har bedömningen Ext. 8,20, Rid. 8,06 Tot. 8,12. Han är e. Berserkur frá Stykkishólmi, u. Hilda frá Árbæ. Ägare är Vignir Jónasson och Anne Fornstedt är uppfödare till Ívan. Vignir var som vanligt högst inblandad som ryttare av väldigt många fina hästar.

Flera ungdomar hade chans att visa upp sig vid showen. Moa Runnquist, Simone Jounot och Emil Sundström har fått chansen att delta i en utbildning inom ett avelsvisarprojekt. De har bl a deltagit i ett avelsvisarseminarium på Island. Ett viktigt projekt, vi behöver verkligen en återväxt med fler avelsvisare.

I gruppen Unga världsmästare ingick Moa Runnquist/Mökkvi från Åleby, Pierre Sandsten Hoyos/Geisli frá Svanavatni och Annie Ívarsdotter/Hrekkur från Hålåsen. Pierre och Anni kom inte med sina VM-hästar. Vilka härliga ryttare och hästar. Heimir påpekade dessutom att de verkligen har varit fina representanter för svensk avel både genom prestationerna på VM och genom att de har tävlat med svenskfödda hästar. Det lovar gott för framtiden! Orrisonen Geisli frá Svanavatni som Pierre red är en ny hingst i Sverige med en mycket bra avelsbedömning på 8,63 för ridegenskaper och med mycket bra tävlingsresultat från Island bl a från Landsmót.

Ivan från Hammarby Foto: Ishestnews.se
Ivan från Hammarby
Foto: Ishestnews.se
Ung världsmästare, Pierre Sandsten Hoyos, här på Geisli frá Svanavatni Foto: Ishestnews.se
Ung världsmästare, Pierre Sandsten Hoyos, här på Geisli frá Svanavatni
Foto: Ishestnews.se

Glädjande nog fanns en samling av riktiga toppston med i programmet. VM-stoet Fjöður från Stenholmen med ridegenskaper på 8,59 och totalt 8,51 är efter Flipi från Österåker och undan Gnótt från Stenholmen. Fjöður representerade Sverige på VM 2013 där hon tog silver i klassen ston 7 år och äldre. Hon har även bra resultat från tävlingsbanorna med poäng över sju i T1. Emma Möller Ljungqvist visade upp henne mycket förtjänstfullt. Det andra VM-stoet var Stella från Sanda med ridegenskaper på 8,38 och totalt 8,42. Hon är Vefur frá Eikarbrekkur och undan Sara frá Tumabrekku. Stona är viktigast i aveln och dessa tre kommer säker sätta ett avtryck i svensk avel.

Fjödur från Stenholmen Foto. Ishestnews.se
Fjödur från Stenholmen
Foto. Ishestnews.se

Från Knutshyttan har vi sett den ena fina hästen efter den andra och Maístjarna från Knutshyttan är inget undantag. Förra året fick hon otroliga 8,71 för ridegenskaper som fyraåring, vilket är ett världsrekord. Nu som femårig kan man bara beundra denna otroligt fina häst som dansade fram i ridhuset. Maístjarnas far är Oliver frá Kvistum och mor är Tilviljun från Knutshyttan som även hon fick en fin ridbedömning som femåring.

Ytterligare två nya intressanta hingstar i svensk avel som troligen kommer att användas en hel del är ”Bröderna skäck” dvs två Álfasteinsöner Toppur frá Auðsholtshjáleigu med en ridbedömning på 8,50. Han är u. Trú frá Auðsholtshjáleigu som har en fin bedömning och åtta bedömda avkommor som alla har fått över 8 i totalbedömning. Den andra hingsten var Glitnir frá Eikarbrekku med 8,55 i ridegenskaper och totalt 8,48 u. Brá frá Auðsholtshjáleigu. Han fick sin högsta bedömning på Landsmót 2012 med bland annat 9,0 för spirit, helhetsintryck, benkvalitet och hovar och en hel del 8,5:or.

Maistjarna från Knutshyttan Foto: Ishestnews.se
Maistjarna från Knutshyttan med 134 i blup
Foto: Ishestnews.se
Bröderna Glitnir och Toppur Foto: Ishestnews.se
Bröderna Glitnir och Toppur
Foto: Ishestnews.se

Trots att publiken matades med en sprakande show av otroligt fina hästar hela tiden så var det några mycket intressanta hingstar kvar mot slutet och som väldigt många i publiken såg fram emot att få se. I gruppen med “Super fyrgångshingstar” visade Erlingur Erlingsson Gigjarsonen Herjólfur frá Ragnheiðarstöðum som har 8,44 i ridegenskaper som fyrgångare och som på SM 2015 fick hela 8,17 i T1. Han motsvarade verkligen förväntningarna.

Hjalti Guðmundsson visade Kristall frá Auðsholtshjáleigu som är en av de nya hingstarna i Sverige. Kristall fick en fantastisk fyrgångsbedömning redan som fyraåring med fyra nior i ridegenskaperna. Det var två fyrgångshingstar som verkligen ser ut att vara ett bra tillskott till svensk avel.

Herjólfur frá Ragnheidarstödum Foto: Ishestnews.se
Herjólfur frá Ragnheidarstödum
Foto: Ishestnews.se
Kristall frá Audsholtshjáleigu Foto: Ishestnews.se
Kristall frá Audsholtshjáleigu
Foto: Ishestnews.se

 

Näst sist fick vi se norskägda avelslegenden Orrisonen Álfur frá Selfossi som rörde sig på ett otroligt kraftfullt sätt med stora, mjuka och elastiska rörelser. Han har verkligen visat sig att vara en bra nedärvare i och med att han har fått Hederspremi vid en ovanligt låg ålder. Hans båda föräldrar har Hederspremie och han själv har 142 avelsbedömda avkommor och fler än hälften har en bedömning bedömning i 1:a klass. Ryttare och ägare Christina Lund visade upp honom på ett väldigt fint sätt, det såg verkligen ut som om hon njöt av varje sekund.

Álfur frá Selfossi Foto: Ishestnews.se
Álfur frá Selfossi
Foto: Ishestnews.se

 

Sist av alla visades Maggan och Eje Pålssons uppfödning Viking från Österåker som är den första hästen född utanför Island som har fått över nio för ridegenskaper dessutom blev han bästa 6-åriga hingst vid VM i Danmark! Han är undan ett av de absolut bästa stona som har funnits i Sverige dvs Von frá Vindheimum. Hon har även fått de mycket fina sönerna Flipi från Österåker och Vaki från Österåker. Viking är e Ísar frá Keldudal och hans ryttare är Vignir Jónasson. Viking har en sådan lätthet och elegans, han bara svävar fram. Galoppen på volter var verkligen imponerande och det är svårt att över huvud taget se något som inte är bra hos den hästen! Viking får förhoppningsvis en stor inverkan på svensk avel, han är verkligen en häst i absolut världsklass när det gäller ridegenskaperna.

Avelsshowen blev mycket fartfylld och med olika teman för de grupper av hästar som visades. Här visades verkligen en stor bredd av hästar och den ena efter den andra var så flotta.

Hur skall man sammanfatta Avelsshowen med ett enda ord? Jo visst passar ordet succé bäst! Det känns som att så här många helt fantastiska hästar aldrig tidigare har visats samtidigt i Sverige i ett avelssamanhang!

Ett stort tack till alla inblandade!

Ishestnews tackar Christina Rohdin-Alm som skrivit så bra och Eva Lodfeldt samt Monica Rohland som tagit foton åt oss!

 

 

 

 

Share post:

Related articles

SM, både sport och GK, flyttas till nya banor 2025

Tanken var, som de flesta av oss vet, att Sport-SM 2025 skulle gå av stapeln under SM-veckan i...

Intervju med Steinar Sigurbjörnsson – glädje, lekfullhet och coaching ger hästen kraft

  Steinar Sigurbjörnsson, som är uppvuxen i en häst- och tävlingsfamilj har valt en annan väg att träna hästar...

Wångens islandshästdagar invigs av Islands ambassadör

Wången välkomnar alla islandshästentusiaster till årets islandshästdagar 18–20 oktober 2024. Årets evenemang får en extra högtidlig start när...

Sommarcupen, ett givande samarbete mellan fyra lokalföreningar

Under sommaren har fyra lokalföreningar tillsammans anordnat Sommarcupen, en tävling med fyra uttagningstävlingar som i helgen kulminerat med...