Avelshästarna som ska representera Sverige under VM i Holland

Date:

Hrodur, med 9.5 för trav
Foto: Sofie Lahtinen Carlsson

Välkommen till Oirschot Hrodur från Gröna Gången (e. Ardur frá Brautarholti u. Hrima frá Hofi) som representerar Sverige bland Hingstar 5 år. 4-gångshingsten har en totalbedömning på 8.32, exteriört 8.39 och ridegenskaper på 8.27 med 9 för tölt, spirit och sakta tölt och 9.5 (!) för trav och helhetsintryck. Ägare Camilla Lindström och Susanne Sjöström, uppfödare Susanne Sjöström.

Gladur frá Sundabakka (e. Kraftur frá Bringu u. Gráskjóna från Lönneberga) blir Sveriges representant i klassen 6-åriga hingstar. Gladur har 8.48 i totalbedömning med 8.46 exteriört och 8.5 i ridbedömning med 9 för trav och helhetsintryck. Ägare och uppfödare är Vignir Jónasson.

Viking från Österåker (Ísar frá Keldudal  u. Von frá Vindheimum), en självklar representant för svensk avel åker till Holland och klassen Hingstar 7 år och äldre. Viking är den första svenskfödda hästen med över 9 för ridegenskaper, han har 9.07. I VM 2015 i Herning tog Viking guld och blev bästa 6-åriga hingst. 

Vikings bedömning från Romme i maj

Sveriges representant i klassen 5-åriga ston är Hera från Backome, e. Bragi frá Kópavogi u. Hrydja frá Hvoli, ägare och uppfödare Backome Islandshästar. Hera har en totalbedömning på 8.54 med 8.36 i exteriör och 8.66 i ridegenskaper med 9 för trav, galopp, spirit, helhetsintryck och sakta tölt.

Till klassen 6-åriga ston åker Maistjarna från Knutshyttan (e. Oliver frá Kvistum u. Tilviljun från Knutshyttan). Maistjarna har 8.55 i totalbedömning med 8.16 exteriört och 8.8 i ridegenskaper med 9 för tölt, pass, spirit och helhetsintryck. Ägare och uppfödare är Gardar Gislason.

Till klassen ston 7 år och äldre åker Victoria från Solbacken (e. Valiant från Solbacken u. Ófeig fra Skiveren).  Victoria har 8.54 i totalbedömning med 8.68 i exteriörbedömning och 8.45 i ridegenskaper med 9 för galopp spirit och helhetsintryck. Ägare till Victoria är Susanne Åkervall och uppfödare Carina Welander och Lars Engström.

Gladur från Sundabakka med 9 för trav
Foto: Sofie Lahtinen Carlsson
Viking från Österåker på hingstvisning på Stenholmen. Foto: Ishestnews.se
Hera från Backome, 5 år
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson
Maístjarna från Knutshyttan – vinnare av 5-åriga ston
Foto: Sofie Lahtinen Carlsson
Victoria från Solbacken
Foto: Ishestnews.se

 

Share post:

Related articles

Sofia Hallin funderar – Känslig, lugn eller bara missförstådd häst och vad är skillnad mellan Sverige och Island?

Jag fick en fråga om vad som är dom största skillnaderna mellan hästarna som kommer från Island och...

Intervju med Elsa Mandal Hreggvidsdottír om att bli internationell avelsdomare

Igår gratulerade vi Elsa Mandal Hreggvidsdottír till att ha blivit en av 29 internationella avelsdomare. Idag fick vi...

Bellas ridövning vecka 11: Nu blir det galopp! Variera tempo och steglängd.

Väldens härligaste gångart – galopp. Den gör dessutom så mycket nytta för våra hästar. Den här övningen lär...

Grattis till Elsa Mandal Hreggvidsdottír som nu är internationell avelsdomare inom FEIF

Grattis Elsa till att du nu är aveldomare inom FEIF. Det ligger ett hårt jobb bakom att klara...
sv_SESvenska