Töltfimibanan

Date:

I helgen är det premiär för den nya tävlingsgrenen töltfimi i Sverige. På Vintermästerskapen kommer inbjudna ekipage att visa upp hur det går till och det ryktas om att flera supertöltare kommer att delta! Så här såg det ut på Strömsholm under helgens domarseminarium som arrangerades av SIF när våra svenska domare fick en presentation av hur töltfimi går till:

På SIFs domarseminarium på Strömsholm helgen den 19-20/1-13 gav Denni Hauksson en introduktion av en ny tävlingsgren från Island, Töltfimi.
Töltfimi, vars syfte är att bidra till en hästvänligare sport samt att öka hästarnas ridbarhet, rids på en bana 20 x 40 eller 20 x 60 meter.
Tävlingen delas upp i tre moment. Där det första momentet är Åttbanan, det andra momentet är volter och det tredje och sista momentet är tempoväxlingar.
Domaren dömer efter utbildningsskalan och vägarnas utförande. Helheten avgör poängen. Takt bedöms efter Fipo.
Utbildningsskalan
1. Takt 2. Lösgjordhet 3. Kontakt 4. Schwung 5. Rakriktning 6. Samling
Det är med andra ord svårt att uppnå höga poäng i denna gren då både häst och ryttare måste ha kommit långt på sin utbildningsskala.
Det kommer att bli spännande att följa utvecklingen av denna töltgren!

Läs mer om töltfimi här och här.

Töltfimibanan. Foto: Anneli Nylén.

;

Foto: Anneli Nylén.

Tack till Anneli Nylèn för text och bilder.

Share post:

Related articles

Reportage från Hreyfing seminstation – så här går det till!

Förväntningarna var höga när vi ställde gps´en på Rogda Säteri och Hreyfing Seminstation. Förväntningarna, de infriades med råge!...

Fálki Skistars – nu börjar kvalen till Lag-SM 

Det är dags för del 2 i vår serie där vi följer Fálki Skistars på deras väg mot...

Hingstvalet: Visir från Tavelsjö är Änghagas val 2024

Spuni frá Vesturkot-sonen Visir från Tavelsjö kommer att stå på station hos Juliane Klink och Pia Burman på Änghaga Islandshästar...

Årets bild?

Ridhusshower och uppvisningar är både vanligt och populärt inslag på Island så här på vårkanten innan utomhussäsongen drar...