Ny forskning om tandhälsa

Date:

Sonja Líndal Þórirsdóttir i arbete.

Sonja Líndal Þórirsdóttir håller just nu på med en avhandling om islandshästars tandhälsa och det är hennes masterexamen vid den Sundhedsvidenskablige Fakultet, Köbenhavns universitet. Ämnet i sig har varit i hetluften de senaste åren, b la efter att olika dokumentationer på munn och påslagskador hos hästar som tävlas och visas och därför är Sonjas forskning både efterfrågad och viktig.

-Jag ville undersöka hur det egentligen står till med våra hästars munnar. Jag tittar först och främst på varje tand för sig och bedömer och dokumenterar situationen i varje enskilt fall. Jag letar b la vassa tänder och trasiga tänder och sedan dokumenterar jag även ärr, sår och andra skador i munnhålan. Hästarnas tränare och/eller tränare har fått  fylla ut en enkänt om när hästen raspades senast, utfodring och hur hästen är och känns i munnen vid ridning.

Sonja och hennes danske handledare undersökte de flesta hästar som deltog på Íslandsmót 2013 och totalt ingick ca 70 hästar i examensarbetet.

-Islandshästen är känd för att ha en hög smärttröskel och jag har länge tänkt på hur viktigt det är med välfärd för våran underbara hästras. Även om det här bara rör tandhälsa så tror jag att det är ett viktigt steg i rätt riktning mot förbättrad välfärd. Ryttare och tränare har varit mycket hjälpsamma och positivt inställda till att delta i arbetet.
Ofta ville de hänga på min axel medan jag undersökte hästarna och vara med och se hur det stod till med hästen och lära sig mer om hästars tänder, skrattar Sonja och berättar vidare:

-Just nu arbetar jag med att sammanställa all dokumentation och målet är att avsluta examensarbetet i sommar och därigenom slutföra mina veterinärstudier.
Jag ser fram emot att presentera resultaten och jag räknar även med att hålla föreläsningar i höst, avslutar Sonja.

 

 

 

 

 

Share post:

Related articles

De kom, de sågs i passage, de segrade! Olil och Glampi vann kvällens gædingalist

Och inte bara passage utan även ökad tölt, samlad tölt, explosiv galopp och tillbaka till samling. I kvällens...

Islandshästens dag är tillbaka den 26 mars i Helsingborg

  Äntligen är det dags för Islandshästens dag i Helsingborg igen. Liksom många andra event fick tävlingen ställas in...

En pratstund med Jenny Mandal om Gædingalist. ”Grenen ska visa islandshästens genuina särart med uttrycksfulla rörelser och bra gångarter!”.

Som vi redan tidigare kunnat läsa har Gædingafimi bytt namn till Gædingalist. Om vi översätter till svenska så...

Sofia Hallin funderar – Känslig, lugn eller bara missförstådd häst och vad är skillnad mellan Sverige och Island?

Jag fick en fråga om vad som är dom största skillnaderna mellan hästarna som kommer från Island och...
sv_SESvenska