Besök på Galgbacken

Date:

ak
Mårten Lanto & Anna-Karin Nordvall berättar om sin islandshästverksamhet i Lappland. Hästen heter Járngríma från Galgbacken. Foto: Ishestnews.

Ishestnews befinner sig just nu på Sverigeturné och kommer att göra besök och intervjuer på ett antal islandshästverksamheter från norr till söder.

Vi börjar med ett besök på en islandshästgård i Lappland med ett mycket speciellt namn, Galgbacken. Galgbacken Islandshästar drivs av Mårten Lanto och Anna-Karin Nordvall och runt dem råder det alltid full aktivitet och nyligen de t o m startat en ny lokalförening, Draugur (uttalas Dröjgur). Mårten och Anna-Karin lägger stor vikt på att använda sig av bra hästar i verksamheten. De har egenuppfödda hästar som tävlat på SM även med i ridskoleverksamheten för att ”låta folk prova och rida bra hästar och göra dem kräsna” som Anna-Karin uttrycker det.
De har gjort sig kända för att satsa inom både sport och avel och de drar sig inte för att köra en häst över 113 mil enkel väg till en tränare baserad runt Stockholmstrakten. Utanför Stockholm står b la deras 1. klass hingst Áfangi frá Sauðanesi och när jag frågan varför dom inte har den här hemma kommer svaret snabbt:

-Hingstar är en färskvara och de måste hela tiden synas och visas upp på rätt platser vid rätt tidpunkt. Här uppe har vi för långa avstånd och för få tävlingar/visningar. Vi har 72  mil enkel väg  till närmaste SM-bana som är Wången, säger Anna-Karin. Trots de långa avstånden har Galgbacken haft med hästar på SM tre år i rad och man hoppas nu på det fjärde då man håller flera fina hästar i träning.

Här är en intervju i HD med de härliga och företagsamma norrlänningarna Mårten och Anna-Karin och vi tackar för att vi fick komma på besök:

Share post:

Related articles

Ett av Sveriges allra främsta avelsston, Svala från Solbacka, har gått ur tiden.

Vi beklagar sorgen, Ella och Malou Berg på Snäcksjöns Islandshästar, samt uppfödarna Gert och Ellinor Hermansson. Idag har...

”Vilka toppendagar”! Intervju med Jamila Berg om träningsdagarna på Bosön

Som ni tidigare kunnat läsa här på Ishestnews så hade det svenska islandshästlandslaget träningsdagar på Bosön. Vi har...

Svenska framgångar på Istølt Fredrikshamn – Vignír och Felix vann femgången! Även Filippa och Magnús på pallplats!

  Igår gick tävlingen Istølt Fredrikshamn Nordic Ice Games av stapeln. En "kompakt" och rolig tävling med duktiga ekipage. Vignir...

Fullspäckade dagar då landslaget tränade tillsammans på Bosön

Under två dagar träffades Svenska Islandshästlandslaget för att träna tillsammans på Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum Bosön på Lidingö, en möjlighet...
sv_SESvenska