VSM: Sol, hagel och massa flotta hästar!

Date:

De går från klarhet till klarhet, Helena och Kavaler.

Årets första nationella tävling, Västsvenska Mästerskapen, har i helgen gått av stapeln på Sävebanan utanför Göteborg. I äkta svensk anda bjöd helgen på allt från strålande sol till hagel och blåst, men varken ryttare, funktionärer, domare eller publik lät sig stoppas utav detta. Helgen inleddes på fredagen med Stilpass samt uttagningar i T1, T2 och juniorernas uttagning i fyr- och femgång. Dagen avslutades med passlöp där ryttarna trots dåligt väder visade upp flera snabba lopp, snabbast blev Eyjolfur Þorsteinsson med Spyrna frá Vindási på fina tiden 22,38. I T1 för seniorer tog inte allt för överraskande Unn Kroghen Adalsteinsson med sin maffiga Hrafndynur frá Hàkoti ledningen tillsammans med Eyjolfur och Háfeti frá Úlfsstödum. I ungdomarnas T1 hade vi besök från Norge i Oda Ugland och Harekur frá Vindasi som tog ledningen med fantastiska poängen 7,83.

Under lördagen var det dags för uttagningarna i F1 och V1. Även här stod Eyjolfur för en fin uppvisning tillsammans med flotta Oliver frá Kvistum och de slutade som ledare i klassen med fina 7,80.  Ungdomarnas uttagning var en jämn match där Elsa Teverud och Biða frá Ríp ledde med 6,50 efter uttagningarna. I V1 tog Helena Kroghen Adalsteinsdottir med sin Kavaler fra Kleiva ledningen efter en jämn och fin visning på 7,33, strax före 2:an, mamma Unn som slutade på 7,30. Även i ungdomarnas fyrgång tog Oda ledningen på 7,63.

Söndagens finaler genomfördes med strålande sol och en känsla av vår. Glada ryttare tog sig vidare från förmiddagens b-finaler till eftermiddagens a-finaler. Dagens prestation där stod Kristjan ”Stjani” Magnusson för genom att vinna B- finalen och sedan ta sig ända upp till en 2:a plats i finalen efter Eyjolfur och Oliver som tog en överlägsen seger med hela 7,74. Innan lunchen var det dags för speedpass där publiken fick se några riktigt snabba lopp och en jämn match mellan Thorvaldur Arnason och Eyjolfur där Thorvaldur och Thyrnir från Knubbo till slut kunde titulera sig Västsvenska Mästare med fantastiska tiden 7,65. Även i seniorernas A-final i T1 var det jämt i toppen, men efter att ha visat upp en vacker ökad tölt kunde Unn och Hrafndynur glädja sig över segern. I fyrgången behöll dottern Helena ledningen från uttagningen och även hon kunde åka hem som Västsvensk mästare.

I T2 finalen fick publiken se att gammal är äldst när veteranen Gloi från Nöddegården tillsammans med Louise Löfgren knep segern efter en jämn final.

Även i undomsklasserna bjöds vi på fina visningar och efter dagens slut kunde Filippa Helltén, T1, Marcus Jonsson, F1, och Pierre Sandsten Hoyos, V1, titulera sig som segrare.

Sammanfattningsvis var årets VSM ett väl genomfört arrangemang med duktiga funktionärer och domare, fina visningar från ryttarna och blandat maj väder. Trots att det var första nationella tävlingen såg många utav hästarna ut att vara i god form och det verkar som att vi har en väldigt spännande tävlingssäsong att se fram emot.

 

 

Share post:

Related articles

Intervju med Camilla Hed om FEIF-seminariet som fokuserade på nya teorier och tankar om form, hästens rörelser och hur ryttaren påverkar.

24– 27 mars var det dags för det årliga FEIF-seminariet, denna gång för instruktörer, tränare och domare gemensamt....

Reportage från den inspirerande hästfestivalen på Sundabakki med föreläsningar, clinic, hingstar och annan inspiration

  Lördagen satt vi bänkade i det ljusa ridhuset på Sundabakki. Det var dags för Hästfestival. När Vignir Jónasson...

De kom, de sågs i passage, de segrade! Olil och Glampi vann kvällens gædingalist

Och inte bara passage utan även ökad tölt, samlad tölt, explosiv galopp och tillbaka till samling. I kvällens...

Islandshästens dag är tillbaka den 26 mars i Helsingborg

  Äntligen är det dags för Islandshästens dag i Helsingborg igen. Liksom många andra event fick tävlingen ställas in...
sv_SESvenska