Vintermästerskapen del 2 – reportage och intervjuer med några av ryttarna

Date:

Agneta Camnerus och Andvari Foto: Zanna Hofvander/zannasfoto.se
Agneta Camnerus och Andvari
Foto: Zanna Hofvander/zannasfoto.se

Vädret visade sig inte från sin bästa sida lördagen den 1:a mars, med snöblandat regn och grå himmel ute. Men vad gör väl det när man har ridhus att vara i och humöret är på topp? Vintermästerskapens andra deltävling drog igång och läktaren fylldes ganska fort av publik. Det var en stor skara människor som samlats för att få se fina hästar. 

Antalet startande var stort, och klasserna fyrades av i ett rasande tempo. Domare och domarsekreterare bytte av varandra för att minimera väntetiden mellan klasser, och få allt att flyta på fortare. Dagen inleddes med en T8, där vi fick se en bred mix av erfarenhet och fina hästar, och avslutades sen som sig bör, med en femgångsfinal där publiken höll andan under passläggningarna. Både arrangörer, ryttare samt publik yttrade nöjda kommentarer om arrangemanget och vi ser nu alla fram emot den sista deltävlingen den 22:a mars, då vintermästarna ska utses.

 

Jag har frågat tre ryttare på olika nivåer om deras lördag. Denni Hauksson, Elsa Teverud och Agneta Camnerus, och så här svarade de:

1: Vilken/vilka hästar startade du, och vad har den/de tidigare för tävlingserfarenhet?

Denni: Sjór frá Oddgeirshólum. Han har ingen tidigare tävlingserfarenhet.

Divar från Lindnäs. Gjorde sin tävlingsdebut på NM 2012. Under 2013 gjorde han tre uttagningar i F1 och en start i P2.

Elsa: Jag startade med min häst Bíða frá Rip. Bíða och jag har tävlat SM 2012 och 2013. Nationella tävlingar 2011, 2012 och 2013, gaedinga- SM i A-flokk 2013 och World Toelt 2014.

Agneta: Andvari från Snällbyn tävlade sitt första år som a- klassad och på nationell tävling 2013. Vi kvalade in till SM och startade i V1.

 

Elsa Teverud och Bi∂a frá Rip Foto: Zanna Hofvander/zannasfoto.se
Elsa Teverud och Bi∂a frá Rip
Foto: Zanna Hofvander/zannasfoto.se

2: Vad var ditt mål för dagen, och vad satsar ni på inför säsongen?

Denni: Målet för dagen var att komma ut och miljöträna båda hästarna. Målet med Sjór är att uppnå 8,0 i T8 innan vi startar i T1. (Förhoppningsvis före slutet av säsongen).

Målet med Divar i år är att tävla NM i F1.

Elsa: Mitt mål med dagen var att få tillbaka lite lydnad från World Toelt, men också såklart att visa upp det bästa och satsa på final! I år är mitt mål att tävla SM och att försöka komma med i landslaget och tävla NM.

Agneta: Som mål hade vi att förbättra poängen sen förra tävlingen (deltävling1). Inför säsongen satsar vi på att höja poängen i T1 så att vi kan kvala till SM, V1 har vi redan kvalat in till. Han behöver lite mer styrka i korta tempot men det känns som det är på g.

 

Denni Hauksson och Divar från Lindnäs Foto: Zanna Hofvander/zannasfoto.se
Denni Hauksson och Divar från Lindnäs
Foto: Zanna Hofvander/zannasfoto.se

3: Vad tycker du om arrangemanget och tävlingsplatsen?

Denni: För det första är jag mycket imponerad av de få personer som ror runt allt. Den här typen av arrangemang går väl knappas att göra bättre än vad de gör! Tävlingsarrangörernas bemötande upplevs som mycket välkomnande, varmt och trevligt 🙂

Annars tycker jag inte särskilt mycket om den typen av arrangemang. Islandshästarrangemang tenderar att handla mer om att det skall gå fort med häftig rockmusik på hög volym. Än att man ska rida fint och hästarna ha det bra.

Det jag tycker är bra med tävlingsplatsen är att underlaget är mycket bra både på framridningen och tävlingsarenan. Också mycket smidigt att ta sig mellan framridning och tävlingsarenan.

Elsa: Jag tycker att Vintermästerskapen är ett fantastiskt arrangemang med härlig stämning och anläggningen är också jättebra, då man får värma upp på samma underlag som banan!

Agneta: Det har varit bra flyt på tävlingen med bra bemötande av funktionärer och en trevlig stämning . Lite trångt i ridhuset på framridningen men annars bara positivt. 🙂

Resultat samt hur man köper biljetter till ryttarfesten hittar du på Vintermästerskapens hemsida: http://vintermasterskapen.se/

Tack till Zanna Hofvander som hållit i både penna och kamera!

Zannasfoto.se

 

Share post:

Related articles

Ska du till Landsmót? Bästa hästfesten och I år kommer även sportgrenarna att vara med.

  I år är det Landsmóts-år och är man på Island så märks det redan. Det förbereds, tränas och...

– Att bli arg på rädslan är som att hälla bensin på elden, säger Linda-Marie Lundqvist, legitimerad pyskolog

Linda-Marie Lundqvist har jobbat med islandshästar, gått ett år på Hólar och är legitimerad psykolog. Efter en ridolycka...

– Målet är att jag ska sitta centrerat och kommunicera med små hjälper, förklarar Beatrice von Bodungen

Beatrice von Bodungen har med sin Hördur frá Varmadal gått från klarhet till klarhet. Under förra årets SM gjorde vi en...

Rekordintresse för ny islandshästtävling – fokus på ungdomar och välgörenhet

Islandshästar, käpphästtävling, marknadsgata och lotteri till förmån för Min Stora dag när Hella Islandshästar och Nannarps Gård satsar...