“Vi hoppas gården tas över av hästmänniskor”. Thorvaldur Árnason och Eva Åkerman ska flytta från Knubbo

Date:

Efter nästan 40 år på Knubbo är det dags för Thorvaldur Árnason och Eva Åkerman att lämna gården där de bedrivit sin uppfödning och verksamhet. Knubbo var även Evas föräldrahem, så vi kan tänka oss att det inte var ett lätt beslut att flytta. Ishestnews har fått en pratstund med Thorvaldur.

   – Vi har haft fantastiska år på Knubbo och trots att beslutet varit jättesvårt, det har verkligen tagit emot, så känner vi att det är dags för oss att flytta. Det är bättre att flytta innan vi blir för gamla. Nu är det dags för yngre förmågor att ta över, vi hoppas på hästmänniskor, förklarar Thorvaldur.

Flytten kommer att gå till Karlstad, närmare barn och barnbarn som bor i den värmländska staden och att även komma närmare sonen i Göteborg. Tanken är att ta med två hästar till Karlstad och ha dem inackorderade där. Att börja resa lite mer ligger också i framtidsplanerna.

   – Att verka på gården var en livsstil som vi valde. Med gård blir man såklart bunden men man får också en frihet i vardagen.

Thorvaldur och Thyrnir
Foto: Sofie Lahtinen Carlsson

På Knubbo har det utöver hundar och några höns varit kring femton islandshästar som betat i hagarna. Vanligtvis har två föl fötts på gården varje år. Fyrtionio föl med gårdsnamnet Knubbo finns registrerade i WorldFengur och tio ston har bedömts till 1:a-klass. Ytterligare några har kommit nära den magiska gränsen. Thorvaldur är ju även känd som ”blupens fader”, den person som utvecklade blup eller Best linear unbiased prediction som används som avelsverktyg för islandshästar, travare, varmblodiga ridhästen och flera andra raser. Och ni vet, alla vi som via WorldFengur gör virtuella betäckningar för att para ihop sto med hingst och testa olika kombinationer, vi kan tacka Thorvaldur för att det verktyget finns.

Thorvaldur och Thyrnir, tog titeln även i Speedpass
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson

Tre svenska mästare i pass ingår också i Knubbos avel. Såklart Thyrnir som utöver en mängd SM-titlar tillsammans med Thorvaldur även har NM-guld 2016 och VM-silver 2017. Herkúles från Knubbo tog guld på förra årets SM tillsammans med Sara Gardarsottír Hesselman som junior. Även Huginn från Knubbo har tagit SM-guld 2009.

Sara Gardarsdottír Hesselman med Herkúles från Knubbo blev snabbaste junior i P2
Foto: Romme is

Thorvaldur har inte helt lagt tävlingar på hyllan,

   – Jag har två fina ston som jag tänker rida och kanske även tävla om jag får tillfälle. Thyrnir rids litegrann, men har en skada så för honom är det pensionärsliv som gäller framöver.

Den fina gården hittar du här!.

   – Även om Eva inte har ridet på några år har hon haft stort intresse och engagemang för hästarna och verksamheten.  Hon har varit min mentala coach, ”groom” och stöttepelare förutom att sköta den ekonomiska sidan och kontorsarbetet i de båda företagen (IHBC AB och jordbruket) som vi gemensamt drivit.

Vi på Ishestnews önskar Eva och Thorvaldur lycka till och håller tummarna för att Knubbo även i framtiden kommer att befolkas av islandshästar med sina människor.

Share post:

Related articles

Sist ut av svenskarna som ridit Landsmót – Eyvindur Mandal och Sandra Stefánsson

De två sista i vår presentation av svenska ryttare som ridit Landsmót är Eyvindur Mandal och Ishestnews egna Sandra Stefánsson. Ifall...

Missa inte Hippologprogrammets liveclinic med Eyjólfur Isólfsson

Den 14 oktober har Hippologprogrammet, Sveriges enda universitetsutbildning inriktad på häst, en liveclinic via Facebook med adjungerad professor...

Hugo och Tindra-Li gick SIFs avelsvisarkurs för unga

Den 15 september samlades tolv ungdomar på Stenholmen för att gå SIFs avelsvisarkurs för unga, steg 1. Deltagarna...

Sofia Bengtsson och Frida Dahlén har tävlat på Landsmót i storm och regn på tvären

Nu fortsätter vår serie med svenska ryttare som ridit Landsmót med Sofia Bengtsson och Frida Dahlén, som båda fått känna på...