Veterinärstudent Julia bloggar: Dags för kurs i patologi

Date:

https://youtu.be/ipfczaHCErE

Förra veckan avslutade vi den sista tentaperioden för termin 3 och satte därmed också punkt för kursen Allmän sjukdomslära. Att sätt punkt är kanske lite att ”ropa hej”, för de där tentorna ska ju helst vara godkända också. Hur som helst så inledde vi idag en ny termin. Vi är nu inne på termin 4 och jag kan inte förstå hur tiden kan gå så fort. Under den här terminen kommer vi att läsa två kurser och den första, Speciell Patologi, inleddes idag.
Kursen kommer att innehålla föreläsningar om samtliga organsystem och vilka sjukliga förändringar som kan uppstå i dem. Vi ska få lära oss att titta efter sjukliga förändringar på olika delar av däggdjurskroppen både makro- och mikroskopiskt, för att sedan sammanställa fynden och därefter förhoppningsvis kunna ställa diagnos. Den här måndagen inleddes med föreläsningar om cirkulationen, alltså bland annat om blodet och hjärtat, och olika typer av skador och missbildningar som kan drabba hjärtat.
Förutom föreläsningar kommer vi också att spendera en del eftermiddagar i patologens amfiteater, där äldrekursarna som läser klinisk patologi kommer att demonstrera olika fynd från djur som kommit in till patologen för obduktion.
Som ni kanske har förstått så är djurkontakt inget vi har blivit bortskämda med hittills i utbildningen och inte lär vi bli det på ett tag heller. Nu på patologen så blir det trots allt lite djur och även om de såklart är döda, så känns det väldigt inspirerande att få lite verklighetsanknytning till allt vi läser. Det kommer att bli riktigt intressant! Och med tanke på hur fort tiden går och hur rolig utbildningen är, trots att pluggandet ibland känns övermäktigt, så är det tids nog snart vår tur att få undervisning på kliniken och träffa de levande patienterna. Det är några år kvar och tur är väl det. Vi har såååå mycket att lära oss!
Hörs snart igen!
/Julia

Share post:

Related articles

Isländska barn samlade ihop pengar för att besöka SIHS

  26 barn från lokalföreningen Sprettur på Island har under ett helt års tid haft ett gemensamt mål. Att...

Ryttarhanden och dess inverkan på hästens halskotpelare – funderingar av Birgitta Järnåker

Vi har fått tillstånd att publicera en text skriven av Birgitta Helena Järnåker om ryttarhanden och dess inverkan...

Árni Björn Pálsson – Årets avelsvisare på Island

Det blev Árni Björn Pálsson som blev årets avelsryttare på Island, en titel han nu får för sjätte...

Fákshólar och Þúfur utsedda till Årets avelsgårdar

  Under helgen hölls den årliga isländska avelskonferensen i Reykjavik och det var lokalföreningen Fákur som var värd för...