Vestur Pay and Ride, en workshop kring den nya domarhandledningen

Date:

Domargrupp bestående av Otto Beckström, Thomas Manske och Ylva Matsson
Domargrupp bestående av Otto Beckström, Thomas Manske och Ylva Matsson

17 ryttare och 8 domare samlades den 15 januari för en provtävling med den nya domarhandledningen som grund. Två startgrupper, en förmiddags- och en eftermiddagsgrupp tävlade i ridhuset på Stall Helenedal. Att vara inomhus visade sig vara ett gott beslut då stormarna som härjat Storbrittanien tog sig en avstickare till Göteborg i form av blåst, regn och ännu mer regn.

Båda grupperna fick först en föreläsning där Barbro Beckström med hjälp av sina kolleger förklarade den nya handledningen. Det fanns även möjlighet för ryttare och publik att ställa frågor. Handledningen utgår från den klassiska utbildningsskalan och det man först tittar på är ridskicklighet och hur ryttarens och hästen samarbetar och vad de har för kontakt. Sedan kommer takt och balans, psykisk och fysisk avslappning, överlinje,  rörelse och korrekthet samt precision i utförandet.

Thomas Manske, en av domarna förklarade så här:

– Förr tittade jag från hästens ben och uppåt, nu startar jag uppe och går nedåt.

I den nya handledningen finns det tydliga gränser för poängsättningen, så kallade “brandväggar”. De innebär att domaren får en något tydligare mall för poänggränserna.

Den nya handledningen har tydliga brandväggar för poängsättningen (de grövre gränserna). Här från Långsam Tölt.
Den nya handledningen har tydliga brandväggar för poängsättningen (de grövre gränserna). Här från Långsam Tölt.

Ridskicklighet och samarbete

Till exempel kan ekipaget, hur fint än hästen går, aldrig få mer än 2 om ridningen är grov. Även en väldigt dålig balans hos ryttaren. dålig följsamhet eller allvarliga kommunikationsproblem kommer att ställa till det och poängen sjunka. Fokus i bedömningen är god ridning.

Om man inte har problem i ridningen eller i kommunikationen med hästen kommer man troligen att få ungefär samma poäng som förr.

För att få poäng över 8 så måste ekipaget ge ett väldigt harmoniskt intryck och ridningen vara mycket bra.

Domarna kommer att behöva vara extremt tydliga och om de tävlande inte förstår sina poäng så blev uppmaningen att fråga domarna på ett vänligt sätt.

 

Takt, balans, lösgjordhet och överlinje. 

Ifall hästen går med dålig takt kan ekipaget heller aldrig få över 3. Inte heller en spänd och styv häst kan få över 3. Är den bara en aning stel och styv kan poängen komma upp i 6. Ska man få över 6.5 måste hästen visa bra takt och rytm med jämna steg. Domarna kommer att leta efter en lösgjord häst med bärighet och mjuka rörelser. Samling är inte omnämd men hästen får gärna gå samlad. Samlingen ska komma naturligt bakifrån, domarna vill inte se några ihopdragna hästar.

 

Domarna Barbro Beckström, Karin Åkerström, Margret Löfgren och Janne Ljungholm, samt intresserade och domarsekreterare.
Domarna Barbro Beckström, Karin Åkerström, Margret Löfgren och Janne Ljungholm, samt intresserade och domarsekreterare.

Utförande

En häst som går i ett väldigt snabbt tempo på kort tölt kommer inte att få mer än 3, lite för snabbt kan bli upp till 6, så klart förutsatt att allt annat är bra. Och i den ökade tölten kommer väldigt långsamt att ge 3 medan lite för långsamt upp till 6. Domarna måste så klart ta hänsyn till att det kan se olika ut för olika hästar, beroende på deras storlek och hur de är byggda.

Om övergångarna mellan de olika momenten sker på fel plats eller saknar mjukhet kommer det också att bli poängavdrag på mellan 1 och 3 poäng. För att överhuvudtaget få poäng i en gångart måste man rida motsvarande en långsida. Det kan vara från mitten av långsidan till mitten på nästa långsida, dvs det behöver inte vara just på långsidan utan sträckan ska motsvara en långsida.

I galopp ligger den första brandväggen på 3 poäng och man slår i brandväggen ifall galoppen är väldigt snabb eller om sträckan inte räcker. Ifall det är “racing speed” och okontrollerbart blir det 0!

I pass har man tre försök och utgår från poängen från de två bästa som man delar i två. Skulle något av de bästa försöken ge gult kort så räknas det bort.

 

Dags för tävling

Nu var det dags för tävling. Ekipagen kom in i ridhuset en och en, red sitt program och fick sedan muntlig kritik från en representant för varje domargrupp och en förklaring innan det var dags för nästa ekipage. Domarna delade in sig i två “domargrupper” som diskuterade vad de såg, hur de skulle döma och hur de olika brandväggarna skulle påverka. De mixade domargrupperna lite olika mellan för- och eftermiddagspasset för att få mer dynamik och input i bedömningen. De grenar som ryttarna valde var två olika fyrgångsgrenar, tölt på lång tygel och femgång. Ingen ryttare valde rena töltgrenar.

Det blev många intressanta diskussioner. Man tittade först på kontakten mellan häst och ryttare, och att hästen så nöjd ut. Just kontakten och samspelet bedömdes noga. Obalans hos ryttaren kunde innebära att ryttaren rider lätt i en något annorlunda takt än vad hästen går i. Bedömningen tog lite extra tid då man måste slå i domarhandledningen för att kontrollera instruktionerna och brandväggarna, något som så klart kommer att ge sig varefter både domare och tävlande kommer att komma in i allt det nya.

Ishestnews talade med några tävlande. Några upplevde att de fått olika feedback från de olika domargrupperna, några att bedömningen mellan dem var väldigt jämn. Men så har det ju även varit med en tidigare domarhandledningen, olika domare ser olika saker. För Ishestnews reporter var det roligt att få lyssna och se hur lika ändå de olika domarna tyckte. Det var tydligt att det med den nya handledningen blir mycket svårare att “ge och ta”, eftersom den är så exakt i hur bedömningen ska gå till. Det blir spännande att följa hur den nya handledningen kommer att påverka.

De domare som var med var Barbro Beckström, Otto Beckström, Ylva Mattson, Janne Ljungholm ,Karin Åkerström, Thomas Manske, Margret Löfgren och Sophia Olander.

Domarhandledningen användes flitigt.
Domarhandledningen användes flitigt.

Share post:

Related articles

Hästarna bryter isolering, ger glädje och egenvärde – Annas hästar både tävlar och jobbar med ungdomar

Den 6:e april tävlade Sæli frá Bakkakoti tölt på Rickebasta. Två dagar senare jobbade han som terapihäst i...

Falki Skistars – Vägen mot Lag-SM 2024. 

Lag-SM är en tävling för ungdomar mellan 13-21 år där man inte bara tävlar i gångartsgrenar utan även...

“Om vi förbättrar oss som ryttare förbättrar vi hästens möjlighet till prestation”. Madelen Johanson om sits och balans.

Förra året blev Madelen Johanson inbjuden att rida som demonstrationsryttare på en clinic med sin dressyrhäst Mr Bean....

Sverige runt på Islandshästens Dag!  Tips till 1 maj!

Ishestnews har dammsugit islandshäst-Sveriges hemsidor och sociala medier efter aktiviteter som anordnas under Internationella Islandshästens Dag den 1...