Västsvenska Mästerskapen 2014

Date:

Thorvaldur och Thyrnir mot Daniel Smárason på Blaengur. Foto: Yvonne Benzian/Ishestnews.se
Thorvaldur och Thyrnir mot Daniel Smárason på Blaengur.
Foto: Yvonne Benzian/Ishestnews.se

Soligt och en smula blåsigt var det på årets VSM under helgen, på Sävebanan. Perfekt väder för en tävling!

Lördagens PP1 Stilpass vanns överlägset av Caspar Hegardt på veteranen Aegir från Skeppargården med en fin jämn visning där det enda som kanske fallerade något var nedtagningar. Slutpoängen blev 6.96.

I P2 Speedpass blev det en riktigt snabb tid för Thorvaldur Arnason och hans isabellfärgade raket, Thyrnir från Knubbo. De fick 7.69. De vann även 250 meter pass och stod för en bravad som fick publiken att bli rörd. Thorvaldur strök sig till sista heatet men valde ändå att starta utom tävlan för att sparra junioren Märta Björsell på Katla frá Árnanesi så att hon skulle få någon att tävla mot när hon gjorde PRAO i P1.   Förstod vi speakern rätt så skulle Thyrnir efter att ha lämnat startboxen tölta bredvid Märta och Katla. Det tyckte Thyrnir var en dålig idé, han startade som ett jehu och sprang  värdigt en tävlingshäst av hans kaliber.

Märta startade under lördagen i 150 meter pass som hon också vann med tiden 17.78.

I ovalbanegrenarna märks det att det nya domarhandledningen sätter sig mer och mer. Bedömningarna flöt smidigt och tveksamheterna var få. Att mer fokus läggs på själva ridningen och samspelet mellan ryttare och häst märktes tydligt.

T1 Tölt vanns efter en jämn visning av Anna Stenbeck på kraftfulle Orri från Mörtö med 6.72. Speciellt den ökade tölten var riktigt fin. Delad andraplats blev det mellan Berglind Gudmundsdottir på Milla från Ammor och Linnea Vas på Uggi frá Hamraendum., 6.17.

Anna och Orri vann Töltfinalen. Foto: Yvonne Benzian/Ishestews
Anna och Orri vann Töltfinalen.
Foto: Yvonne Benzian/Ishestews

I T2 segrade Emma Aune på Serkur frá Árbakka, 6.08. Han klarade av när Filippa Hellténs Höfdi tyckte det blev väl kul att få lösa tyglar och hittade på ett eget och mycket raskt moment. Emma följdes av tvåan Cecilia Hellberg, Young Rider, på Blaeja frá Skáney, 5.96

Emma och Serkur vann T2. Foto: Yvonne Benzian/Ishestnews
Emma och Serkur vann T2.
Foto: Yvonne Benzian/Ishestnews

I fyrgångsfinalen, V1, plockade Helen Gustafsson och Fjodor från Sundsby fina poäng, 6.87. Speciellt traven, skritten och galoppen belönades väl. Tvåa blev töltsegrarna Anna och Orri, 6.63.

 

Uttrycksfull trav bjöd Helen och Fjodor på. Foto: Yvonne Benzian/Ishestnews
Uttrycksfull trav bjöd Helen och Fjodor på.
Foto: Yvonne Benzian/Ishestnews

Även i femgångens A-final knep Helen Gustafsson förstaplatsen, den här gången med sin trotjänare Borgfjörd vom Wiesengrund. 6.79. Det är tydligt hur samkörda de är, de två, och passläggningarna var lugna och satt smäck! Så fick Borgfjörd också en godis då och då som tack. Tvåa blev Matilda Jeppson på Saga från Dahlgården 6.24.

Ett  sammansvetsat par. Helen och Borgfjörd. Foto: Yvonne Benzian/Ishestnews.se
Ett sammansvetsat par. Helen och Borgfjörd.
Foto: Yvonne Benzian/Ishestnews.se
Matilda och söta Saga blev tvåa. Foto: Yvonne Benzian/Ishestnews.se
Matilda och söta Saga blev tvåa.
Foto: Yvonne Benzian/Ishestnews.se

Ann Kruse på Eldur frá Leysingastödum hade en bra dag. Ekipaget vann både V2 Fyrgång med 5.73 och tölt T3 efter en tie-break med Eva Norberg på Freyr frá Kopavogi, 5.61. Domarna fick avgöra T3 och även där blev det jämnt med en domares fördel för Ann.

AnnEldur

Fullständiga resultat hittar du under några dagar här!

Share post:

Related articles

Falki Skistars – Vägen mot Lag-SM 2024. 

Lag-SM är en tävling för ungdomar mellan 13-21 år där man inte bara tävlar i gångartsgrenar utan även...

“Om vi förbättrar oss som ryttare förbättrar vi hästens möjlighet till prestation”. Madelen Johanson om sits och balans.

Förra året blev Madelen Johanson inbjuden att rida som demonstrationsryttare på en clinic med sin dressyrhäst Mr Bean....

Sverige runt på Islandshästens Dag!  Tips till 1 maj!

Ishestnews har dammsugit islandshäst-Sveriges hemsidor och sociala medier efter aktiviteter som anordnas under Internationella Islandshästens Dag den 1...

Ytterligare framgångar för Lilly Björsell på Sundabakki dag 2! Höjde poängen och vann två grenar!

  Vilken panghelg det varit för Lilly Björsell med Börkur fra Kleiva. I dagens tävling på Sundabakki slog hon...