Vår framtid i strålande väder – rapport från Gaedinga-SM

Foto: Joachim Östangård
Foto: Joachim Östangård

Första dagen på SM i gæðingakeppni bjöd på strålande solsken och ett stort antal deltagande i barn- ungdom- och young rider-klasserna.

– Det är det första sm i gæðingakeppni med så många ungdomar. Det är väldigt roligt och framförallt viktigt. Där ligger vår framtid, säger Julius Petursson, veteran i islandshästvärlden.

Alexandra Montan Gray, representant från SIF:s gæðingakeppni-kommitté, är nöjd med dagens arrangemang.
– Det har varit en bred kvalité på dagens ekipage. Det känns som att ryttarna vet hur de ska rida gæðingakeppni och visar upp det bästa av sin häst.

Foto: Joachim Östangård
Foto: Joachim Östangård

Intresset för gæðingakeppni är stort. Ett tiotal kvaltävlingar i Sverige har genomförts inför SM. SIF:s gæðingakeppni-kommitté fortsätter samarbetet med det isländska gæðingakeppni-organet ”Landssamband Hestamannafélaga”. Man hoppas kunna arbeta fram ett internationellt gångbart reglemente för att göra tävlingsformen mer tydlig.

Gæðingakeppni främjar den isländska hästens själ. Att rida på hästens villkor är en konst. Det kräver ett harmoniskt samarbete mellan häst och ryttare, säger Alexandra Montan Gray.

Foto: Joachim Östangård
Foto: Joachim Östangård

Under SM rids även sportgrenarna T3 och speedpass. I T3 ligger Karin Gunnarsson med hästen Bogatýr Rooslunda etta inför söndagens A-final. Tätt följd av Anna Stenbeck och Orri Mörtö. Huvuddomaren Barbro Beckström jublade när speedpassens två bästa ekipage utgjordes av pensionärer! Thorvaldur Arnason och Þyrnir Knubbo vann på tiden 7,920 sekunder. Lotta Witt Hegardt och Ægir Skeppargården kom på andra plats med tiden 8,620 sekunder.

Foto: Joachim Östangård
Foto: Joachim Östangård

Samtliga resultat finns på http://strokkur.com/tavlingar/gaedingakeppni-sm/

Tack Linnéa Josefsson för rapport och Joachim Östangård för bilder