Vad heter islandshästen – trendnamn då och nu

Date:

Hästägare är kreativa, kan man konstatera efter en djupdykning i statistiken i jakten på vad islandshästarna i Sverige egentligen heter, och vilka namn som är populärast enligt Agria djurförsäkrings statistik. Slutsatsen är att det finns relativt få hästar som har samma namn. Med några undantag!
Saga, Katla och Teitur är de mest populära namnen på islandshästar i Agria Djurförsäkring s statistik, och faktum är att så har det sett ut genom åren. Till skillnad från andra hästraser har det inte skett några större förändringar bland favoritnamnen hos islandshästar.
Bland övriga hästar märks en tydlig trend i Agrias statistik – på 1980-talet och en bit in på 1990-talet hade stora hästar och ponnyer liknande namn. Då hette hästarna Lukas, Pontus, Nadja, Mimmi och Charlie oavsett vilken ras de tillhörde. Under 2000-talet gjorde Tindra entré bland favoritponnynamnen och har sedan dess legat i toppen. Om man tittar på det absolut mest populära hästnamnet oavsett ras och tidsperiod, är det ingen som kommer i närheten av Lukas popularitet. Som god tvåa hamnar Ronja.

Mest populära islandshästnamn genom tiderna:
1.

SAGA

2.

KATLA

3.

TEITUR

4.

GANDUR

5.

GEISLI

6.

FENGUR

7.

SUNNA

8.

ASKUR

9.

STORMUR

10.

FREJA

Share post:

Related articles

Rekordintresse för ny islandshästtävling – fokus på ungdomar och välgörenhet

Islandshästar, käpphästtävling, marknadsgata och lotteri till förmån för Min Stora dag när Hella Islandshästar och Nannarps Gård satsar...

Hästarna bryter isolering, ger glädje och egenvärde – Annas hästar både tävlar och jobbar med ungdomar

Den 6:e april tävlade Sæli frá Bakkakoti tölt på Rickebasta. Två dagar senare jobbade han som terapihäst i...

Falki Skistars – Vägen mot Lag-SM 2024. 

Lag-SM är en tävling för ungdomar mellan 13-21 år där man inte bara tävlar i gångartsgrenar utan även...

“Om vi förbättrar oss som ryttare förbättrar vi hästens möjlighet till prestation”. Madelen Johanson om sits och balans.

Förra året blev Madelen Johanson inbjuden att rida som demonstrationsryttare på en clinic med sin dressyrhäst Mr Bean....