Vaccin mot sommareksem kan snart bli verklighet!

Date:

 

Sigríður Jónsdóttir vid Keldur vaccinerar stoet Gjálp. Foto: keldur.is

Vid det isländska institutet för experimentell patologi, Keldur, har man under 15 år arbetat med att ta fram ett vaccin mot sommareksem. Tillsammans med ett universitet i Bern, Schweiz har doktorand Sigríður Jónsdóttir och hennes kollegor vid Keldur som forskat fram en metod som både ska förebygga och behandla eksem. Nu har de gjort stora framsteg inom både forskning och framställning av ett potentiellt vaccin med hjälp av ett speciellt framtaget protein som från korn.

Foto: Einar Rafnsson/RÚV.

Behandligen har pågått under flera år på hästar på Island och den delas upp i tre delar:

1. Vaccinering med potentiellt vaccin framtaget genom forskning. Vaccinet har testats både genom hud och i lyfkörtlar. Det har visat sig fungera särskilt bra genom lyfkörtlarna. 

Det specialdesignade bettet fyllt med “proteingröt”. Foto: Einar Rafnsson/RÚV.

2. I samarbete med ett bioföretag har man genom korn odlat fram ett liknande protein som den bitande flugan sprutar in när den biter hästen. Av kornet görs en slags gröt som sätts in i en specialdesignat bett som hästen får stå med i 4-5 timmar för att cellerna ska ta upp proteinet i munhålan. Denna process har gjorts med intervall på 4 gånger (50 gram korn åt gången) i 16 veckor och har visat precis vad man hoppats på; hästarna har utvecklat ett höjt immunförsvar mot proteinet vilket är mycket glädjade nyheter.

Sista delen av det stora vaccin-projektet är att exportera 40 hästar från Island. 20 av dem ska vaccineras/behandlas innan export och 20 ska inte vara vaccinerade alls. Sedan jämförs resultaten på plats utomlands för att se om behandligen räcker för att skydda hästarna mot eksem.

-Det är ett stort projekt som kostar mycket pengar och vi hoppas att vi får det ekonomiska stöd vi behöver för att kunna göra detta, säger Sigríður Jónssdóttir till isländska TV-kanalen RÚV.

Share post:

Related articles

Gammal är äldst! Och bäst! Eyrún Ýr och 18-årige Hrannar vann Meistaradeildins femgång

De kom sist in till finalen med lite strul i passläggningarna men i finalen visade de var skåpet...

Uttagningskriterierna för Svenska islandshästförbundets landslagstrupp är nu klara

Uttagningskriterierna för Svenska Islandshästförbundets landslagstrupp 2024 är nu klara. Uttagningarna av landslagsgruppen organiseras och genomförs av Uttagningskommittén (UK)...

Sammansvetsat gäng är i full gång med att arrangera NM 2024. Fram till 1 mars kan du köpa rabatterade biljetter!

Planerar du att åka till NM 2024? I år är Danmark värdnation och tävlingarna går av stapeln i...

SIF Avel bjuder in till gratis Worldfengurwebinar den 4 mars

    WorldFengur, databasen där i stort sett hela världens islandshästar är registrerade är en magisk kunskapsbank, även för dig...