Unn Kroghen och Hrafndynur går från klarhet till klarhet!

Date:

Unn och Hrafndynur Foto: Ida Fia Sveningsson/idafiasveningson.se Facebook.com/ifdesign
Unn och Hrafndynur
Foto: Ida Fia Sveningsson/idafiasveningsson.se
Facebook.com/ifdesign

Unn och Hrafndynur frá Hákoti hade än en gång en fantastisk helg under Sydsvenska Mästerskapen på Margaretehof. Ishestnews passade på att gratulera Unn och höra lite om både helgen och framtiden.

– Den här helgen var över förväntan, skrattar Unn. Jag hade inte räknat med något sådant. Jag har hållit på med islandshästar sedan 70-talet och aldrig haft en sådan tölthäst.

Under uttagningen fick ekipaget hela 8.0. Då var det svalare väder, under söndagen gick termometern raskt upp till 20 grader, något som påverkade de flesta hästarna. Men ändå fick de 7.95 i töltfinalen och 7.47 i fyrgångsfinalen. De kunde också stoltsera med 9:or i den ökade tölten.

– Jag har följt planen, svarar Unn på frågan om hur hon tränar Hrafndynur. Jag blir mer och mer kompis med honom och lär mig vad han tycker om. Det är ändå rätt svårt att vara häst och förstå alla olika signaler, så jag försöker göra det enkelt för honom.

Unn förklarar vidare att Hrafndynur förstår ännu bättre och att han också orkar mer. Att han fått mer muskler och blivit uthålligare.

– Han kan fortfarande bli lite mer stabil! Men jag är noga med att hålla samma rutiner som på hemmaplan och inte kräva mer på tävling än vad jag gör hemma. Jag lyssnar noga på Hrafndynur och vad han klarar av. Det är fascinerande hur han alltid ställer upp och verkar ha roligt själv.

– Jag försöker kräva lagom av hästen och inte överbelasta. Hrafndynurs främsta gångart är tölt, följt av trav och galopp. Däremot är hans skritt inte lika bra. Det innebär inte att jag tränar skritt särskilt mycket, det är bättre att fokusera på det han är bra på och bli ännu bättre där, förklarar Unn. Hästen ska känna sig duktig!

Unns framtidsmål är att vara med på VM i Herning nästa år. I år planerar hon får ytterligare två nationella tävlingar, Toftinge och Eskilstuna. Hon hoppas också på att komma med till NM i Herning.

– Det vore en jättebra träning inför VM nästa år.

Beträffande den nya domarhandleningen säger Unn:

– Det verkar som att den gynnar mig och min ridning. Det var verkligen roligt att det kom fram personer och sa att jag är en bra förebild! Det är ju det jag vill, vara en bra förebild och visa att det är roligt att tävla!

Ishestnews önskar Unn och Hrafndynur lycka till under den fortsatta tävlingssäsongen.

 

Share post:

Related articles

Ett av Sveriges allra främsta avelsston, Svala från Solbacka, har gått ur tiden.

Vi beklagar sorgen, Ella och Malou Berg på Snäcksjöns Islandshästar, samt uppfödarna Gert och Ellinor Hermansson. Idag har...

”Vilka toppendagar”! Intervju med Jamila Berg om träningsdagarna på Bosön

Som ni tidigare kunnat läsa här på Ishestnews så hade det svenska islandshästlandslaget träningsdagar på Bosön. Vi har...

Svenska framgångar på Istølt Fredrikshamn – Vignír och Felix vann femgången! Även Filippa och Magnús på pallplats!

  Igår gick tävlingen Istølt Fredrikshamn Nordic Ice Games av stapeln. En "kompakt" och rolig tävling med duktiga ekipage. Vignir...

Fullspäckade dagar då landslaget tränade tillsammans på Bosön

Under två dagar träffades Svenska Islandshästlandslaget för att träna tillsammans på Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum Bosön på Lidingö, en möjlighet...
sv_SESvenska