Unn Kroghen och Hrafndynur går från klarhet till klarhet!

Date:

Unn och Hrafndynur Foto: Ida Fia Sveningsson/idafiasveningson.se Facebook.com/ifdesign
Unn och Hrafndynur
Foto: Ida Fia Sveningsson/idafiasveningsson.se
Facebook.com/ifdesign

Unn och Hrafndynur frá Hákoti hade än en gång en fantastisk helg under Sydsvenska Mästerskapen på Margaretehof. Ishestnews passade på att gratulera Unn och höra lite om både helgen och framtiden.

– Den här helgen var över förväntan, skrattar Unn. Jag hade inte räknat med något sådant. Jag har hållit på med islandshästar sedan 70-talet och aldrig haft en sådan tölthäst.

Under uttagningen fick ekipaget hela 8.0. Då var det svalare väder, under söndagen gick termometern raskt upp till 20 grader, något som påverkade de flesta hästarna. Men ändå fick de 7.95 i töltfinalen och 7.47 i fyrgångsfinalen. De kunde också stoltsera med 9:or i den ökade tölten.

– Jag har följt planen, svarar Unn på frågan om hur hon tränar Hrafndynur. Jag blir mer och mer kompis med honom och lär mig vad han tycker om. Det är ändå rätt svårt att vara häst och förstå alla olika signaler, så jag försöker göra det enkelt för honom.

Unn förklarar vidare att Hrafndynur förstår ännu bättre och att han också orkar mer. Att han fått mer muskler och blivit uthålligare.

– Han kan fortfarande bli lite mer stabil! Men jag är noga med att hålla samma rutiner som på hemmaplan och inte kräva mer på tävling än vad jag gör hemma. Jag lyssnar noga på Hrafndynur och vad han klarar av. Det är fascinerande hur han alltid ställer upp och verkar ha roligt själv.

– Jag försöker kräva lagom av hästen och inte överbelasta. Hrafndynurs främsta gångart är tölt, följt av trav och galopp. Däremot är hans skritt inte lika bra. Det innebär inte att jag tränar skritt särskilt mycket, det är bättre att fokusera på det han är bra på och bli ännu bättre där, förklarar Unn. Hästen ska känna sig duktig!

Unns framtidsmål är att vara med på VM i Herning nästa år. I år planerar hon får ytterligare två nationella tävlingar, Toftinge och Eskilstuna. Hon hoppas också på att komma med till NM i Herning.

– Det vore en jättebra träning inför VM nästa år.

Beträffande den nya domarhandleningen säger Unn:

– Det verkar som att den gynnar mig och min ridning. Det var verkligen roligt att det kom fram personer och sa att jag är en bra förebild! Det är ju det jag vill, vara en bra förebild och visa att det är roligt att tävla!

Ishestnews önskar Unn och Hrafndynur lycka till under den fortsatta tävlingssäsongen.

 

Share post:

Related articles

Spännande utbildningsseminarium på gång. Nya forskningstudier om ryttarens vikt och hästars påverkan på människor

  I januari 2024 kommer Isländska Ridsportförbundets (LH) utbildningskommitté och Horses of Iceland arrangera en serie onlineseminarium på temat ...

“Toppur mår bra, han är pigg och glad”- en pratstund med Jamila Berg

  Ishestnews har fått en pratstund med landslagsryttaren Jamila Berg som så oturligt fick avbryta sin A-final i tölt...

Sadlar – del 2: En sadel som passar ryttaren

I del 1 av vår artikelserie om sadlar koncentrerade vi oss på hur sadeln passar hästen. Nu är...

Isländska barn samlade ihop pengar för att besöka SIHS

  26 barn från lokalföreningen Sprettur på Island har under ett helt års tid haft ett gemensamt mål. Att...