Tränarens tankar: Heléne Blom

Date:

Heléne Blom med sin hingst Bakkus från Västerboda. Foto: Sofie Blom. 

En av Sveriges mest meriterade ridlärare, Heléne Blom delar här med sig av sina tankar runt träning. 

Jag bor på en gård, Västerboda som ligger strax utanför Uppsala och där har vi ca 50 st islandshästar. Jag har ridit i hela mitt liv, först på ponny men sedan 1979 på islandshäst. Jag har arbetat heltid med hästar sedan 1988 och har sedan dess haft eget företag. Jag har tävlat en stor del av mitt liv men är i dagsläget mest instruktör.

Jag är utbildad ridlärare IIII och B tränare. Jag arbetar som ridlärare men håller också en del av SIFs utbildningar och tränarprov. De dagar jag arbetar hemma på gården så rider jag en stor del av dagarna sen finns självklart massor av dagligt gårds/stallarbete att göra.

Angående träning så gillar jag mycket variation. Jag är noga med att hästen ska vara känslig för hjälper, mjuk, lätt och lösgjord. Att arbeta för hand ligger mig varmt om hjärtat då jag tycker att man får en bra start på ridpasset. Man får bra kontakt med hästen som också blir mjuk, lätt och framme till bettet. Du som ryttare ökar också din känslighet och timing samt att du blir mer liksidig och lär dig att läsa av din häst.

Sen tycker jag att olika säsonger ger olika upplägg. Jag gillar vintern mycket då du kan bygga upp din häst så att den blir stark, lätt och liksidig. Jag vill då få en häst med en lång stark överlinje och som bär upp sig i bra balans i alla gångarter.

De olika årstiderna ger mig olika träningsmöjligheter, vilket jag uppskattar. Nu när vi har haft snö har jag galopperat i snön för att stärka upp mina hästar samt för att utveckla galoppen på de som har lite svagare galopp.

Jag tränar i dagsläget för min egen skull då jag vill ha en rolig ridhäst med fina gångarter.

Bakkus i fin trav. Foto: Sofie Blom.

När jag börjar träna en häst vill jag veta ålder och utbildningsnivå. Hästens exteriör har också en viss betydelse även hästens mentalitet.

Det är viktigt att ha en röd tråd i träningen och att man har variation.

Jag vill också hålla hästen positiv så att man arbetar i en positiv spiral. Säg till hästen vad den ska göra och inte tjata om fel den gör.

Det gäller att man har realistiska krav på hästen och att den är förberedd för nästa steg. Jag gör ofta enkla övningar men att de ska göra de bra, jag försöker att inte krångla till det.

Ömsesidig respekt och förtroende är viktigt.

Alla hästar är olika på sitt sätt och det tycker jag är roligt. Det jag anser vara mer krävande är när hästen har ett inlärt tråkigt beteende som kan vara svårt få bort om det pågått länge. Sen ska man veta att det är en utmaning med alla hästar oavsett hur bra den är. Det kan ju vara en utmaning att bibehålla hästens rörelser och kapacitet. Jag tycker att det är tråkigt när ryttare säger att de har köpt en väldigt komplicerad häst för att de vill ha en utmaning.

Heléne jobbar ofta sina hästar från marken. Foto: Sofie Blom.

Jag tror på allsidig träning med variation. Viktigt att tänka på att det ska vara bra träning och att det inte övergår till slitage, det vill säga att inte ryttaren gör om och om igen när det går bra. Bra uppvärmning och nedvarvning samt micropaus är viktigt.

Du ska alltid tänka på att ställa in en häst som har återhämtat sig i stallet.

När jag tränar t ex en passtaktig häst så vill jag att hästen ska vara lydig och känslig för hjälperna. Mycket lösgörande övningar är bra samt att hästen har en bra framåtbjudning.

Desto mer hästen är utbildad och förstår hjälpgivning desto bättre blir takten.

Det som ger mig mest inspiration är hästarna i sig men sen kan bra ridning på exempelvis clinics, tävling eller bara på träning få mig att vilja utvecklas. Man vill ju som ryttare och tränare alltid vilja bli bättre och man vill ju alltid utvecklas. Det finns ju ett ordspråk som säger

”Den som slutar att vilja bli bättre upphör att vara bra” och det stämmer nog.

En av mina favoritövningar är att starta ridpasset från marken någon minut innan du sitter upp. Det kan man göra oavsett om du är i ett ridhus, paddock eller på en stallplan. Då får du och din häst en fin kontakt och du får en bra känsla inför ridpasset.

En av de som har gjort mycket för både mig och islandshästens utveckling är ju Eyjolfvur Isolfsson. Han är en stor förebild och hästman. Jag har också ridit en del för Julio Borba och han är en fantastisk ryttare och har gett mig mycket inspiration.

Share post:

Related articles

Ska du till Landsmót? Bästa hästfesten och I år kommer även sportgrenarna att vara med.

  I år är det Landsmóts-år och är man på Island så märks det redan. Det förbereds, tränas och...

– Att bli arg på rädslan är som att hälla bensin på elden, säger Linda-Marie Lundqvist, legitimerad pyskolog

Linda-Marie Lundqvist har jobbat med islandshästar, gått ett år på Hólar och är legitimerad psykolog. Efter en ridolycka...

– Målet är att jag ska sitta centrerat och kommunicera med små hjälper, förklarar Beatrice von Bodungen

Beatrice von Bodungen har med sin Hördur frá Varmadal gått från klarhet till klarhet. Under förra årets SM gjorde vi en...

Rekordintresse för ny islandshästtävling – fokus på ungdomar och välgörenhet

Islandshästar, käpphästtävling, marknadsgata och lotteri till förmån för Min Stora dag när Hella Islandshästar och Nannarps Gård satsar...