SvRF ställer sig bakom Svenska islandshästförbundets ansökan till Riksidrottsförbundet – ordförande Anna Ryberg berättar mer

Date:

SIFs ordförande Anna Ryberg
Foto: Privat

Svenska Islandshästförbundet lämnade innan årsskiftet in en ny ansökan för att få bli ett idrottsförbund som ingår i Riksidrottsförbundet. Faktiskt var det femte gången SIF lämnade in en ansökan, de senaste fyra med avslag. Den här gången har dock chanserna ökat väsentligt då Svenska Ridsportförbundet ställer sig bakom SIFs ansökan. Ishestnews har fått en pratstund med Anna Ryberg, ordförande i SIF.

   – När vi tidigare ansökt har Svenska Ridsportförbundet, SvRF,  menat att vi borde vara en del av dem, förklarar Anna. Detta ställningstagande har lett till att de andra idrottsförbunden röstat nej till vår ansökan.

På grund av många olika orsaker fungerar det inte i praktiken. En orsak är att förbunden ingår i olika internationella organisationer, SIF i FEIF och SvRF i FEI.

   – Dessutom har vi helt olika tävlingsregler och SvRFs regler för proportioner mellan häst och ryttare fungerar inte alls för oss med islandshäst.

SIF och SvRF fick i uppdrag av Riksidrottsförbundet att utreda frågan om de olika förbunden gemensamt.

   – Vi bildade en arbetsgrupp. Från SIF var det Ulrika Backan, Fredrik Sandberg och jag, från SvRF ingick generalsekreteraren Annika Tjernström samt två andra tjänstemän.

   – Medlingsprocessen i gruppen fungerade väldigt bra, vi var alla ödmjuka inför uppdraget, lösningsfokuserade och kunniga inom våra respektive områden.

Arbetsgruppen grävde djupt i de olika förbundens reglementen och kom gemensamt fram till att det verkligen inte fungerar att SIF ingår som en del i SvRF.

   – Om vi hade kunnat hitta möjligheter att samarbeta så hade vi definitivt gjort det, säger Anna. Från båda förbunden har vi gjort vårt jobb och vi har varit respektfulla inför varandra.

 

SIF förberedde i början av mars 2021 ett öppet brev att skicka till alla de cirka 70 specialidrottsförbund som är medlemmar i RF och även är de som röstar in nya medlemmar.  Anna och Ulrika hörde av sig till SvRF för att höra om SIF skulle vänta med att skicka brevet till dess de visste om SvRF hade för avsikt att ställa sig bakom, säga nej eller avstå från att ha en åsikt om SIFs nya ansökan till RF.

   – Hur de röstade skulle påverka hur vi formulerade det öppna brevet, förklarar Anna. Så vi bestämde att vi i gruppen skulle ha ett uppföljningsmöte den sista mars.

   – Gissa om vi jublade, säger Anna. SvRF röstade för att ställa sig bakom vår ansökan! Det här gör en stor skillnad.

   – Nu är utgångsläget mycket bättre men vi är fortfarande inte i hamn. Det är fortfarande osäkert hur det går.

Den 19 april ska Riksidrottsförbundets styrelse besluta om de står bakom SIFs ansökan. Sedan röstar medlemsorganisationerna den 30 maj om vilka nya förbund som ska få ingå.

   – Röstar styrelsen för ett ja för SIF så ser förutsättningarna för att komma in klart bättre ut än innan. Vi kommer att kontakta vartenda förbund och försöka få dem att rösta på oss.

   – Att de som redan är medlemmar röstar om vilka nya som ska få ingå är rätt märkligt, menar Anna. Antingen får man ha vettiga kriterier, eller så är det som ett lotteri.

 

   – När det rör sig om skattemedel så borde processen för att få bli medlem vara annorlunda.

   – Ibland känns det som att det är lika bra att ge upp, men så blir jag rent ut sagt förbannad, säger Anna med eftertryck. Det är så orättvist att idrotter som uppfyller alla kriterier för medlemskap i RF ändå inte får vara med!

Som ett exempel nämner hon covidstödet som delats ut till idrotten och där SIF inte fått vara med.

SIF har fått erbjudande att få ingå i andra idrottsförbund som redan är med i Riksidrottsförbundet om det blir ett nytt avslag. De andra organisationerna skulle kunna agera som en paraplyorganisation.

   – Vi jobbar på som galningar nu för att vi ska komma med och på SIFs årsmöte på lördag så kommer vi att föreslå en extra ordförandekonferens som vi kan ha efter Riksidrottsmötet 30 maj för att följa upp vad nästa steg blir, oavsett om vi kommer med eller inte.

 

 

 

 

 

 

Share post:

Related articles

Hos Malin bygger man hästarnas kropp och knopp genom motion i flock. 

Springa fritt utan ryttare är nyttigt och roligt för hästarna. Filmat av Anette Alsterå För Malin Jacobsson som driver Stall...

Gammal är äldst! Och bäst! Eyrún Ýr och 18-årige Hrannar vann Meistaradeildins femgång

De kom sist in till finalen med lite strul i passläggningarna men i finalen visade de var skåpet...

Uttagningskriterierna för Svenska islandshästförbundets landslagstrupp är nu klara

Uttagningskriterierna för Svenska Islandshästförbundets landslagstrupp 2024 är nu klara. Uttagningarna av landslagsgruppen organiseras och genomförs av Uttagningskommittén (UK)...

Sammansvetsat gäng är i full gång med att arrangera NM 2024. Fram till 1 mars kan du köpa rabatterade biljetter!

Planerar du att åka till NM 2024? I år är Danmark värdnation och tävlingarna går av stapeln i...