Sverige runt på Islandshästens Dag!  Tips till 1 maj!

Date:

Johanna Asplund kommer att vara med på Gerstorps ryttarförenings clinic
Foto: Photohestur/Sabina Svenningsson

Ishestnews har dammsugit islandshäst-Sveriges hemsidor och sociala medier efter aktiviteter som anordnas under Internationella Islandshästens Dag den 1 maj. Vi hittade en bredd av aktiviteter med allt ifrån clinics och uteritter till tävlingar och grillträffar. Kolla in vårt Sverige-svep och se om ni hittar något i er närhet. 

Östergötlands Islandshästförbund
På Folkungabanan i Gerstorp, Linköping slår Östergötlands Islandshästförbund på stort och bjuder in till en clinic i den nya tävlingsgrenen Gæðingalist. På plats finns Randi Holaker, instruktör och domare som berättar och visar. Till sin hjälp har hon flera av distriktets duktiga ryttare: Fredrik Sandberg, Madelen Johansson, Sofie Sandberg, Anna Andersson, Åsa William, Åsa Nevander Holmén, Johanna Asplund och Eyindur Mandal.  

Under dagen kommer Gerstorp Ryttarsällskap ordna öppet hus, prova-på-ridning och förhoppningsvis även en tölttävling. 

 

Freyfaxi Islandshästklubb
Hos Freyfaxi Islandshästklubb blir det uteritt för hela familjen. Start och mål är på Agersta och vill man inte rida så går det bra att ta en promenad eller cykla till grillplatsen där man stannar till på vägen där Freyfaxi bjuder på grill och hästsnack. Man passar även på att se efter hur långt våren har kommit med hjälp av Vårkollen på Naturens Kalender. Tempot anpassas efter deltagarna och har man ingen egen häst så finns det möjlighet att hyra en från Agersta. Uteritten startar kl 10.30. 

Fálki Islandshästförening
Enligt tradition så håller Fálki Islandshästförening tävling på Fálkibanan i Glommen. Fálki Vår är en officiell tävling där du kan välja mellan grenarna V2, V5, T3, T8 och F2. 

Många föreningar gör gemensamma uteritter

Bjarg Islandshästförening
Med start vid deras bana på Vaggerydstravet så drar Bjarg Islandshästförening ut på ridtur tillsammans. Efter turen finns det möjlighet att använda duscharna för att svalka av hästarna och man kan även låna box för att kunna umgås en stund vid grillen.  

Vallfari Islandshästförening
Vallfari bjuder in till en dag på Hemfosa Gård där man uppmanas att ta med sig hästen, vänner och familj för att umgås, rida och ha trevligt. Grillen kommer vara tänd och det finns enklare lunch och fika att köpa. Föreningen uppmanar deltagarna att passa på att ta en tur i naturen, rida en sväng på ovalbanan och att passa på att delta i Sverigeritten. Har man även samlat på sig för mycket prylar, så finns det möjlighet att ställa upp ett loppisbord.  

Trausti Islandshästförening
Traditionsenlig ritt till Färskesjön. 

Kappi Islandshästförening har träning för Malin Elmgren Foto: Privat

Eldir Islandshästförening
Träning för medlemmar för Helena Kroghen Adalsteinsdottir på Vallerödsgård i Blentarp. 

Eyja Islandshästförening
Ordnar träning för Jenny Göransson på Marma Torp i Knivsta. 

Kappi Islandshästförening
Träning för Malin Elmgren på Stall Råsseröd i Uddevalla. 

Islandshästföreningen Glaumur
Glaumur firar islandshästens dag men en långritt kallad Glaumurs vårskrik. För femte året i rad så möter de våren med utgångspunkt från Solberg i Deje. Turen är ca 13 km lång och vid Karsjön är det stopp för fikapaus. 

 

Dyggur Islandshästförening
På Himmelstalund firar Dyggur Youth Islandshästens dag mellan kl 10.00-15.00. 

Mökkur Ryttarsällskap
Mökkur och FRS ordnar ett gemensamt KM och familjedag på Fors Gård i Västerhaninge. Här erbjuds barnklasserna C2 och C4, samt T8, V5, F2 och T5. Har man en käpphäst hemma, så finns det även en käpphästtävling att delta i.  

Gandur Islandshästförening
Gandur ordnar SM-kval i Bruce skog i Helsingborg. Man erbjuder följande grenar: T1, T2, V1, F1, P2 och PP1, samt T3, T4, T8, V2, V5 och F2. 

Fidla Islandshästförening
Fidla arrangerar kvaltävling till Lag-SM på Sundabakki i Laholm. Möjlighet att kvala i A-, B- och C-grenar. 

Sleipnir Västmanlands Islandshästförening
Sleipnir förenar nytta med nöje och passar på att röja upp på sin bana inför kommande säsong. 

 

Örn Islandhästförening

På Örnäst gård kommer det att pågå aktiviteter hela dagen som startar med en clinic med Nina Keskitalo klockan 11. Sedan kommer det vara invigning av ridhuset, pryl- och klädbytardag, kadrilj och gångartsuppvisning, knatteridning, Quiz och inofficiell tävling.

All information om respektive förenings evenemang finns på deras hemsidor och sociala medier. Information och anmälan om tävlingar hittar du som vanligt på indta.se. 

 

Jenny Werneholm 

 

Share post:

Related articles

Bellas övning – lek med target

Veckans övning uppmanar till lek tillsammans med din häst! Den här gången kommer vi arbeta med positiv förstärkning...

Margaretehof Special är mycket mer än en tävling!

   – Margaretehof Special, 22-26 maj, blir en riktig ”herre-jössestävling”, en tävling för alla, säger Sabina Svärd när...

Ska du till Landsmót? Bästa hästfesten och I år kommer även sportgrenarna att vara med.

  I år är det Landsmóts-år och är man på Island så märks det redan. Det förbereds, tränas och...

– Att bli arg på rädslan är som att hälla bensin på elden, säger Linda-Marie Lundqvist, legitimerad pyskolog

Linda-Marie Lundqvist har jobbat med islandshästar, gått ett år på Hólar och är legitimerad psykolog. Efter en ridolycka...