Svenska Uhipwear gjorde succé på Landsmót

Date:

Fullt ös i Uhipwears monter

På Landsmót är ett besök bland salustånden ett måste. Här samsas ridutrustning och isländskt hantverk med torkad fisk och godis. Såklart hittar vi också rid- och funktionsplagg av de märken som är vanliga inom islandshästridning. Så kom vi plötsligt till en monter med plagg från svenska Uhipwear. Det var ju fantastiskt, svenska kläder på Landsmót!

Inte utan att vi på Ishestnews blev nyfikna och undrade hur de hamnat här på Islands mest välbesökta tävling. Vi ringde helt sonika upp Anna Ellmarker, återförsäljaransvarig på Uhipwear.

   – Vi har under några år sett att fler och fler islandsryttare är intresserade av våra smarta funktionsplagg, berättar Anna. Vi riktade inte in oss på just islandsryttare utan de ”knackade helt enkelt på dörren”.

   – Egentligen inte så konstigt, förklarar hon vidare. De som rider islandshäst rider ju ut i ur och skur och behöver funktionella plagg som både fungerar och är snygga.

– Vi tittade noga på det utbud av ridkläder som finns på marknaden och har utvecklat plagg som kompletterar dem snarare än att vi försöker konkurrera med dem.

Landsmótsveckan var första gången Uhipwear syntes på Island. Varje gång Ishestnews gick förbi var montern full av intresserade kunder som provade och handlade.

   – Något som var helt nytt för besökarna var våra ridkjolar. Frågorna haglade, hur, när och varför man ska använda den? Likaså ridkapporna gjorde succé, berättar Anna glatt.

Många uttryckte sin uppskattning att man kan hålla sig varm utan att behöva ta på sig en bylsig overall eller termobyxor.

   – Det var så roligt att möta kunderna, de gillade att de plagg vi hade med oss var någonting nytt. Äntligen kvinnliga plagg i fina färger som samtidigt tål det tuffa isländska vädret.

Besökarna till montern kunde också få en ”sneak peak” på de kommande kollektionen och prova plaggen på plats.

   – Då kände man sig trygg med att beställa från vår hemsida.

Anna Ellmarker från Uhipwear, Siggas mamma och Sigga själv i montern under Landsmót

När medarbetarna på Uhipwear började märka av det stora intresset från just islandshästryttarna började de diskutera hur de skulle gå vidare och vilka tävlingar de skulle synas på. Planen blev att försöka synas på flera stora arrangemang varav Landsmót var ett.

   – Vi hade bara tre månader på oss, skrattar Anna, hur skulle vi hinna göra något vettigt på den korta tiden i ett land som var helt nytt för oss. Vi bestämde oss för att hitta en isländsk samarbetspartner som kändes bra att samarbeta med.

   – Valet föll på underbara Sigga på gården Sólvangur som nu är vår representant på Island via sin webbshop och även sin butik på gården.

Här i Sverige var Uhip också delsponsor på NM. Det syntes genom att alla funktionärer bar en mellanlagerjacka från Uhipwear, ett plagg som blev mycket uppskattat.

   – Det är ett stort åldersspann på funktonärerna. Unga, medelålders, lite äldre och med olika längd och kroppsform. Och alla blir lika snygga i våra plagg. Samtidigt som de är funktionella är de figurnära och ändå smidiga.

Företaget Uhipwear startade 2010 genom att Ulrika Falkman kom på idén om en ridkjol som hade blixtlås bak och fram istället för att på sidorna. På så sätt kunde kjolen hänga ner över ridbyxorna och värma låren när man red. Namnet Uhip kommer av U (Ulrika) och Hip (höfter på engelska samtidigt som det ju även passar bra med hippo). Kjolen blev en succé och nu har Uhip en kollektion som förutom kjolar nu även består av ridjackor och kappor i olika tjocklek och vattentålighet.

Ridkjol med tillhörande jacka var perfekt på århundradets kallaste Landsmót

Share post:

Related articles

Reportage från den inspirerande hästfestivalen på Sundabakki med föreläsningar, clinic, hingstar och annan inspiration

  Lördagen satt vi bänkade i det ljusa ridhuset på Sundabakki. Det var dags för Hästfestival. När Vignir Jónasson...

De kom, de sågs i passage, de segrade! Olil och Glampi vann kvällens gædingalist

Och inte bara passage utan även ökad tölt, samlad tölt, explosiv galopp och tillbaka till samling. I kvällens...

Islandshästens dag är tillbaka den 26 mars i Helsingborg

  Äntligen är det dags för Islandshästens dag i Helsingborg igen. Liksom många andra event fick tävlingen ställas in...

En pratstund med Jenny Mandal om Gædingalist. ”Grenen ska visa islandshästens genuina särart med uttrycksfulla rörelser och bra gångarter!”.

Som vi redan tidigare kunnat läsa har Gædingafimi bytt namn till Gædingalist. Om vi översätter till svenska så...
sv_SESvenska