Spektakulär istävling i Eskilstuna

Date:

AgnetaCamnerus på Andvari från Snällbyn Foto: Karin Sandberg
AgnetaCamnerus på Andvari från Snällbyn
Foto: Karin Sandberg

Söndagen den 8:e mars var inte bara datumet för årets Vasalopp och internationella kvinnodagen utan även dagen då Eidfaxi Islandshästklubb hade premiär för sitt nya tävlingskoncept – Eidfaxi On Ice! Tack för reportaget, Ebba Söderquist Määttä!

I samma stund som vasaloppsåkarna tog de första stavtagen mot Mora började hästtransporterna rulla in på parkeringen intill Eskilstuna Isstadion. Förberedelserna var noggranna hos såväl funktionärer som ryttare. En fullstor ovalbana och en passbana på diagonalen markerades ut inne på isstadions bandyplan medan ryttarna red fram i omgivningarna.
Ismaskinerna och den fantastiskt hjälpsamma personalen på isstadion fick jobba in i det sista då vårvädret och plusgraderna gjort att en hel del vatten samlats på banan under natten. När det var åtgärdat och kylaggregaten ställts på max gavs ryttarna möjlighet att provrida på isen innan tävlingen började. En chans som uppskattades av många.

Dagen inleddes sedan med en barnklass och därefter rullade det på med olika töltklasser från T8 till Elit innan lunch. Efter lunchpausen var det dags för showpass, fyrgångsgrenar och a-finaler i samtliga grenar. Trots att hästarna fick bra grepp på isen byttes momentet ökad tölt ut mot valfritt tempo, och i V5 var det fritt fram att rida tölt eller trav istället för galopp i det sista momentet. Ett av ekipagen som red både T8 och showpass (och dessutom vann båda klasserna) var förstaårssenioren Kelly Eriksson och Balthasar från Sundsberg.

– Eidfaxi On Ice var min första tävling för året. Både jag och hästen tyckte att det var en kul tävling och Balthasar skötte sig utmärkt på isen både i tölt och pass. Jag hoppas att tävlingen fortsätter nästa år!

Kelly Eriksson på Balthasar från Sundsberg Foto: Karin Sandberg
Kelly Eriksson på Balthasar från Sundsberg
Foto: Karin Sandberg

Det verkar som att Kelly Erikssons förhoppning om en istävling nästa år kan komma att infrias. Tävlingen i söndags var nämligen ett genrep inför nästa år då Eidfaxi har storartade planer för arrangemanget som genomförs i samarbete med Eskilstuna kommun.

– Vi siktar högt och hoppas på att Eidfaxi On Ice blir en stor etablerad istävling både inom islandshästsporten och på Eskilstuna Isstadion i framtiden. Framförallt vill vi ha en bredd, där såväl debutanter som elitekipage känner sig välkomna. Istävlingen ska också vara ett evenemang för publiken, inte bara för personer som redan är sålda på islandshästen, utan även för den oinvigde. Eidfaxi On Ice är ett perfekt skyltfönster för vår hästras och sporten i sig, säger tävlingsledare Marlene Öjeholm.

Och det var inte bara hästmänniskor som engagerade sig i tävlingen. Många förbipasserande blev nyfikna och stannade upp en stund för att titta på den fartfyllda tävlingen. Flera passade också på att fotografera och klappa de fina tävlingshästarna.

Sammanfattningsvis var det en väldigt lyckad dag och ett perfekt genrep inför nästa års Eidfaxi On Ice. Vi ses då!

Alice Ingeström på Halastjarna från Laggarbo Foto: Karin Sandberg
Alice Ingeström på Halastjarna från Laggarbo
Foto: Karin Sandberg
Håkan Pantzar och Nykur frá Sydra Kolugili Foto: Karin Sandberg
Håkan Pantzar och Nykur frá Sydra Kolugili
Foto: Karin Sandberg

 

Malin Wikander på Bangsi från Örvik Foto: Karin Sandberg
Malin Wikander på Bangsi från Örvik
Foto: Karin Sandberg
Sophie Cooper -och Fylkir frá Halakoti Foto: Karin Sanberg
Sophie Cooper -och Fylkir frá Halakoti
Foto: Karin Sanberg

Share post:

Related articles

Umeå Icelandichorse Meeting: Intervju med Gummi Einarsson

Just nu pågår ett av årets största islandshästarrangemang i norra Sverige. Umeå Icelandichorse Meeting och Ishestnews har fått...

Isländskt föl med unik färg

Kolla in det här fölet, Prins frá Akurey 2. Han har en mycket unik färg som han ärvt...

Annie Ivarsdóttír och Jamila Berg har också tävlat på Landsmót

Idag fortsätter vi med intervjuerna av svenska Landsmótsryttare, Annie Ivarsdóttír och Jamila Berg. Annie åkte direkt från ett...

Att tävla på Landsmót – svenska ryttare berättar!

Att tävla på Landsmót är något av det största man kan vara med om som islandshästryttare och kraven...