Spatt kan upptäckas innan hästen blir halt

Date:

aspatt
Röntgenbild på en hasled inscannad på en laptop. Foto: Sandra Marin/Ishestnews.

 

Svensk forskning visar att spatt kan upptäckas tidigt. Det gör att forskarna hoppas kunna förstå varför förändringarna uppkommer och hitta sätt att behandla dem i tid.

– Förhoppningsvis kommer vi att kunna följa hur förändringarna utvecklas och förstå varför sjukdomen uppkommer. I framtiden kan det innebära att vi har möjlighet att starta en behandling i god tid innan hästen drabbats av hälta, säger Charles Ley, forskare vid SLU till Stiftelsen Hästforskning som finansierat försöket.

Vid spatt bryts ledbrosket i hasens glidleder ner. Tidigare studier har visat att förändringarna börjar långt innan symtom visar sig, det kan handla om flera år innan man upptäcker spatten.

Projektet började på Island där 38 islandshästar födda 2007 och 2009 ingick i studien. Hästarna hade avlats speciellt för att hälften skulle ha hög risk att utveckla spatt och andra hälften en låg risk. Hästarna undersöktes vid 3, 15 och 27 månader och det togs även blodprover på dem. Vid 27 månader röntgades haslederna.

 

Hästarna slaktades vid 27-29 månaders ålder för att gå till livsmedel. Haslederna fraktades färska till Uppsala för vidare undersökning. Forskarna valde islandshästar eftersom spatt är ett stort problem för rasen.

De kunde se var de första förändringarna skedde, vilket man inte vetat sedan tidigare, och konstatera att även de förändringarna kunde ses med röntgen.

-Mycket forskning återstår innan allt är klart, men nu när vi vet var vi ska leta så hoppas vi att vi har en metod för att identifiera unga hästar med hög risk att utveckla spatt, säger Charles Ley.

Det gör att man kan identifiera hästar som kommer att utveckla spatt och därmed inte använda dem i aveln.

Charles Ley är doktorand på SLU och planerar att försvara sin avhandling ”Diagnostic Imaging of Early Distal Tarsal Osteoarthritis in Icelandic Horses” sent i vår/sommar.

Källa: http://forskning.equinfo.se/

Share post:

Related articles

Ett av Sveriges allra främsta avelsston, Svala från Solbacka, har gått ur tiden.

Vi beklagar sorgen, Ella och Malou Berg på Snäcksjöns Islandshästar, samt uppfödarna Gert och Ellinor Hermansson. Idag har...

”Vilka toppendagar”! Intervju med Jamila Berg om träningsdagarna på Bosön

Som ni tidigare kunnat läsa här på Ishestnews så hade det svenska islandshästlandslaget träningsdagar på Bosön. Vi har...

Svenska framgångar på Istølt Fredrikshamn – Vignír och Felix vann femgången! Även Filippa och Magnús på pallplats!

  Igår gick tävlingen Istølt Fredrikshamn Nordic Ice Games av stapeln. En "kompakt" och rolig tävling med duktiga ekipage. Vignir...

Fullspäckade dagar då landslaget tränade tillsammans på Bosön

Under två dagar träffades Svenska Islandshästlandslaget för att träna tillsammans på Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum Bosön på Lidingö, en möjlighet...
sv_SESvenska