Spänning och glädje i luften på Islandshästens Dag

Date:

I påskhelgen arrangerades i vanlig ordning det välkända eventet Islandshästens Dag i Helsingborgs ridhus. Det är ett populärt event som lokalföreningen Gandur står för.
Här möts både ryttare, publik och utställare. Det är blomsterarrangemang, flaggor och ett myller av hästar, folk, sponsorer och funktionärer. Ishestnews fick en pratstund med Gandurs nyvalda ordförande Lena Borg.

En av alla oumbärliga funktionärer.

-Människor ser fram emot denna dagen och man förbereder sig för en rolig dag med sina hästar. Det är alltid spänning och glädje i luften och i år hade vi dessutom riktigt fint väder, berättar Lena.

Ridhuset i Helsingborg. Notera den pampiga kristallkronan.

På IHD tävlas det i allt från barnklasser till elit och showpass. Här möts ryttare på olika nivåer på ett glädjefullt sätt. Förutom tävlingar är det är utställare, lotter och god fika på plats. I år bjöds det även på ett pausinslag i form av uppvisning av gaedingslist.

Segertäcke
En av alla utställare

-Vi har gott samarbete med Helsingborgs fältrittklubb och ridhuset är väl tilltaget även för fartfylld pass, säger Lena.

Prisutdelning
Gandurs barngrupp var såklart på plats.

Att IHD även är ett viktigt inslag i marknadsföringen av islandshästen som ras och för islandshästsporten som helhet råder det inga tvivel om. Vi frågar Lena om det finns något som hon tänker skulle kunna göra eventet ännu bättre?

-Jag tror att vi behöver fundera på hur vi kan nå ännu bredare med mer fokus på familjefest där fler får möjlighet att vara med och glädjas tillsammans. Mer samarbete med ryttarföreningen och kanske andra discipliner som kan få visa upp sig. Vi behöver bjuda in människor som inte känner till oss och kanske blir nyfikna, säger Lena.

Gandurs ordförande Lena Borg.

-Jag vill att alla skall känna sig välkomna på lika villkor. Vår förening skall stå för glädje, gemenskap och respekt. Planeringen för nästa års IHD startar nu och allt börjar med en tillbakablick.

Lena berättar vidare att hon gärna vill veta vad de som besökte och deltog och de som inte kunde komma skulle vilja ha mer av.

-Jag har fått frågan om det skulle vara möjligt att göra en enkät så att alla får önska och komma med idéer inför kommande år. Det är ett väldigt bra förslag som vi i styrelsen får jobba vidare med. Det hade varit fint att få göra något som är skräddarsytt utifrån önskemål från både medlemmar men även från besökare och andra som är nyfikna och intresserade, avslutar Lena.

Tack till Lizette Åkerblom för fina bilder.

Share post:

Related articles

Ska du till Landsmót? Bästa hästfesten och I år kommer även sportgrenarna att vara med.

  I år är det Landsmóts-år och är man på Island så märks det redan. Det förbereds, tränas och...

– Att bli arg på rädslan är som att hälla bensin på elden, säger Linda-Marie Lundqvist, legitimerad pyskolog

Linda-Marie Lundqvist har jobbat med islandshästar, gått ett år på Hólar och är legitimerad psykolog. Efter en ridolycka...

– Målet är att jag ska sitta centrerat och kommunicera med små hjälper, förklarar Beatrice von Bodungen

Beatrice von Bodungen har med sin Hördur frá Varmadal gått från klarhet till klarhet. Under förra årets SM gjorde vi en...

Rekordintresse för ny islandshästtävling – fokus på ungdomar och välgörenhet

Islandshästar, käpphästtävling, marknadsgata och lotteri till förmån för Min Stora dag när Hella Islandshästar och Nannarps Gård satsar...