Att rida tillsammans i naturen är något som förenar allt fler islandshästryttare både lokalt, nationellt och internationellt. På nationell nivå är det Fritidssektionens digitala Sverigeritt och internationellt finns FEIF Virtual Ride, i år döpt till Bring on Birmenstorf som förenar ryttare, men även på lokalnivå startar liknande initiativ upp.
Allt fler föreningar anordnar hemma-hos-ritter där medlemmar tar emot föreningsvänner och rider tillsammans, på Gotland är det lokalföreningen Austur som står för evenemanget som kallas Sockenritten 2024. På Austurs hemsida kan man läsa om de gotländska socknarna, som trots att de är en gammal indelning av ön, är högst levande och något som invånarna är mycket stolta över.
Austur som lokalförening bildades 1991 och har idag 200 medlemmar över hela Gotland.
Ishestnews har pratat med Therese Sjöberg från Austur om Sockenritten.
Sockenritten föddes ur en idé från Austurs webmaster Ingrid Wahlen, som brinner för uteritter i sällskap med andra, säger Therese.
“Det var mer som en “kul grej”! Eftersom föreningens medlemmar är spridda runt om på ön, så skulle det kunna ge en liten inblick i var alla håller hus och var det finns trevliga ridvägar, samt skapa möjlighet till hemma-hos-ritter.”
Therese berättar att det är första året Sockenritten genomförs, men hon tror inte att det är sista gången då gensvaret varit så positivt. Ritten verkar uppmuntra medlemmarna att ta sig ut i de olika områdena både själva och tillsammans med andra. Therese själv passade på att bocka av 10 socknar under sportlovet när hon var barnledig.
Självklart är vi nyfikna på om Austur har några tips om någon annan förening i Sverige vill göra något liknande i sitt område. Therese svarar att man kan uppmana medlemmarna till att bjuda in till hemma-hos-ritter och att aktivt uppdatera på föreningens hemsida och sociala medier med de socknar/områden som bockas av för att motivera och peppa medlemmar att fortsätta.
“Av totalt 92 socknar har vi endast 24 kvar. De socknar som är kvar är vi fast beslutna att bocka av de med”, avslutar Therese.
Att rida i naturen
I Sverige har vi ju Allemansrätten som ger oss en unik tillgång till vår natur, men där det finns rättigheter finns även skyldigheter och det är upp till alla som nyttjar naturen att informera sig om vad det faktiskt innebär.
Här kommer några förslag:
Naturvårdsverket – https://www.naturvardsverket.se/amnesomraden/allemansratten/sa-gor-vi-allemansratt/ridning/
HästSverige – https://hastsverige.se/hast-manniska-samhalle/lagar-och-regler-om-hast/vad-innebar-allemansratten/
SvRF/SISU Förlag – https://utbildning.sisuforlag.se/ridsport/utbildning/hastkunskap/hastkunskapssajten/ridlara/uteritt-och-allemansratt/
Text: Jenny Werneholm