SM för islandshästar på Sävebanan i Göteborg 4-6 september

Date:

image001

Det gick bra för de svenska islandshästarna på VM som nyligen hölls i danska Herning, där Sverige blev bästa tävlingsnation med fem guld, två silver och tre brons i sportgrenarna. En riktigt, riktigt bra häst kallas på isländska för en ”gaedingur”, och nu är det dags för SM i Gaedingakeppni, som är en isländsk tävlingsform som vuxit sig allt starkare även i Sverige. I år hålls SM på Göteborg Horse Park/Sävebanan i Göteborg den 4-6 september, och hästar från hela Sverige har kvalat in för att delta.

–  Det är väldigt roligt att så många fått upp ögonen för Gaedingakeppni som tävlingsform, och extra roligt att vi här i Västsverige får vara värdar för SM i år, säger Barbro Beckström som är tävlingsledare.

Gaedingakeppni är en tävlingsform där man bedömer hästens gångarter, vilja, spirit och form under ryttare.  Man brukar lite skämtsamt säga att den häst som vinner är den häst som domarna skulle vilja ta med sig hem. Domarna vill se en häst som med stor samarbetsvilja och glädje visar energiska och lösgjorda gångarter. En häst som är en fröjd att se och ett nöje att rida.

Efter ett lyckat SM 2014 med stort deltagande har man i år höjt kvalgränserna. Några av årets toppnamn under SM deltog med framgång även under VM kommer till Gedigna-SM. Det är också roligt att notera att det är så många barn och ungdomar som deltar, från 10 år och upp till 21 år.

 

– I Gaedingakeppni tittar man efter det som är bra, i stället för att göra avdrag för sånt som är fel som i många andra bedömningssporter. Det är hästen som står i fokus, och man rider i en mer öppen form och i högre tempo än i sportklasserna. Jag har både tävlat och dömt i Gaedingakeppni i många år, och jag tycker om att man ser även till glädjen och harmonin hos hästen, säger Barbro Beckström.

Göteborg Horse Park ligger nära Säve flygfält och Göteborg Galopp på Hisingen. Det är fritt inträde (förutom p-avgift) och alla är välkomna till tre dagar med spännande tävlingar, duktiga ryttare och fantastiska hästar som gör upp om vilka som är årets ”gaedingur”.

 

FAKTA:

–          SM hålls på Göteborg Horse Park/Sävebanan i Göteborg 4-6 september 2015, se www.gbghorsepark.se för vägbeskrivning.

–          Tävlingen genomförs i olika klasser för vuxna (A- och B-flokk , femgång resp fyrgång) samt tre klasser för barn och ungdomar. Dessutom kommer man att tävla i tölt (T3) samt pass (P3).

–          Under uttagningen rider man ett ekipage åt gången på en ovalbana, där man har tre varv på sig att visa skritt, trav, galopp, kort tölt och ökad tölt på långsidorna i valfri ordning (GDB) samt pass (GDA). Man har

en extra långsida på sig att visa upp en gångart en extra gång. Då har man möjlighet att t ex välja den gångart som gått sämst för att höja medelpoängen. Domarna bedömer det bästa som hästen visar på

långsidorna.

–          Fem domare ger poäng mellan 5,0 och 10,0. Årets kvalgräns för GDA och GDB ligger på 8,0.

–          De sju bästa i varje klass går vidare till A-final, och de på plats 8-15 går till B-final. Finalerna rids på speakers kommando och poänggivning sker efter varje gångart som visas.

–          De olika klasserna är: GDA/femgång, GDB/fyrgång, GDY (18-21 år), GDT (14-17 år), GDC (upp till 13 år).

–          Till årets SM kommer ca 40 tävlande vardera i vuxenklasserna GDA och GDB. I barn- och ungdomsklasserna kommer totalt ca ytterligare 40 ekipage (?) att tävla.

–          Under fredag 4/9 sker uttagning i T3 samt GDY, GDT och GDC. Under lördag 5/9 sker uttagning för A- och B-flokk (GDA och GDB). Under söndag 6/9 är det pass/P3 och finaler.

–          Mer information finns på www.gksm2015.se

Share post:

Related articles

De kom, de sågs i passage, de segrade! Olil och Glampi vann kvällens gædingalist

Och inte bara passage utan även ökad tölt, samlad tölt, explosiv galopp och tillbaka till samling. I kvällens...

Islandshästens dag är tillbaka den 26 mars i Helsingborg

  Äntligen är det dags för Islandshästens dag i Helsingborg igen. Liksom många andra event fick tävlingen ställas in...

En pratstund med Jenny Mandal om Gædingalist. ”Grenen ska visa islandshästens genuina särart med uttrycksfulla rörelser och bra gångarter!”.

Som vi redan tidigare kunnat läsa har Gædingafimi bytt namn till Gædingalist. Om vi översätter till svenska så...

Sofia Hallin funderar – Känslig, lugn eller bara missförstådd häst och vad är skillnad mellan Sverige och Island?

Jag fick en fråga om vad som är dom största skillnaderna mellan hästarna som kommer från Island och...
sv_SESvenska