Sleipnirpokalen till Spuni frá Vesturkoti

Date:

I tölt framför publiken
Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se

Sleipnirpokalen gick i år till en levande legend, den blott 12 år gamla Spuni frá Vesturkoti. En ringa ålder för att bli Elitpremierad. Faktiskt var han det första föl som föddes på avelsgården Vesturkot. Han är efter Álafasteinn frá Selfossi och undan Stelpa frá Medalfelli, en dotter till Oddur frá Selfossi. 2011, på Landsmót i Vindheimarmelar bästa femåriga hingst och sedan dess har det bara gått uppåt. Där satte han världsrekord med sin bedömning på 8.92. Han har 8.43 för sin exteriör och 9.25 (!) för ridegenskaper med 10 för pass och spirit samt 9 för tölt, trav och helhetsintryck.

10 för pass
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson

Spuni kan utöver bästa femåriga hingst titulera sig som vinnare av A-flokk på Landsmót i Hella 2014 där han och hans ryttare Thórarinn Ragnarsson fick 9.30. Det kan du läsa om här!

Redan 2016, på Landsmót på Hólar fick Spuni första klass för avkommor med det årets högsta poäng. 2017 blev han isländsk mästare i femgång med poängen 8.21.

Spuni har 429 avkommor och 59 är bedömda över åttan.

Det här är häftigt att se. Först flyger Spuni fram längst långsidan och sedan när han får lång tygel slappnar han av direkt
Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson

Nu fick vi se Spuni med flertalet avkommor. Motiveringen för Spuni när han fick första pris för avkommorär ungefär såhär:

”Spuni ger avkomma av knappt medelstorlek med uttrycksfullt huvud och finmejslade öron. Halsen är ganska lång, mjuk, välansatt med bra skuldror och manke. Överlinjen är stark, välmusklad och elastisk. Länden är kraftfull. De har bra proportioner och är spolformade. De har något korta ben. Avkommorna har en korrekt benställning, torra ben med markerade senor.  Hovarna är bra, har tjocka hovväggar och är bra välvda. Spuni ger avkomma med mycket bra lynne, välseparerade gångarter, mjuka och elastiska. Tölten är rumslig med stora steg men kunde ha högre lyft i det korta tempot. Traven är vägvinnande men inte så kraftfull. Galoppen är rumslig med stora steg men man kunde önska något mer sväv. Passen är helt enastående, taktsäker och fartfylld. Skritten är vägvinnande. Avkommorna är har bra vilja och är också samarbetsvilliga. ”

Även Spunis avkommor får bra pass.
Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se
En trav som heter duga
Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se
Spuni själv är inte så intresserad av all uppståndelse. Han föredrar att beta
Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se
Spunis uppfödare och ägare
Foto: Yvonne Benzian/ishestnews.se

 

 

 

 

 

Share post:

Related articles

De kom, de sågs i passage, de segrade! Olil och Glampi vann kvällens gædingalist

Och inte bara passage utan även ökad tölt, samlad tölt, explosiv galopp och tillbaka till samling. I kvällens...

Islandshästens dag är tillbaka den 26 mars i Helsingborg

  Äntligen är det dags för Islandshästens dag i Helsingborg igen. Liksom många andra event fick tävlingen ställas in...

En pratstund med Jenny Mandal om Gædingalist. ”Grenen ska visa islandshästens genuina särart med uttrycksfulla rörelser och bra gångarter!”.

Som vi redan tidigare kunnat läsa har Gædingafimi bytt namn till Gædingalist. Om vi översätter till svenska så...

Sofia Hallin funderar – Känslig, lugn eller bara missförstådd häst och vad är skillnad mellan Sverige och Island?

Jag fick en fråga om vad som är dom största skillnaderna mellan hästarna som kommer från Island och...
sv_SESvenska