SIFs Fritidssektion har fått ett bidrag på 290 000 kronor från Naturvårdsverket

Date:

Svenska Islandshästförbundets Fritidssektion har fått ett bidrag från Naturvårdsverket på 290 000 kronor. Ishestnews har fått en pratstund med Marie Svensson,  ordförande i fritidssektionen, som berättar mer.

   – Jag blev kontaktad av en medlem, Therese Sonehag, som hade uppmärksammat att man kunde söka bidrag från Naturvårdsverket. Kraven för bidrag passade in på vår verksamhet. Therese är medlem i föreningen Austur på Gotland.

Marie hade redan sökt bidrag från andra organisationer och fått avslag. Hon hade varken tid eller kraft att ansöka igen.

   – Therese var fantastisk, förklarar Marie. Hon skrev att ”jag skriver stommen till ansökan så kan du titta igenom den och sedan hjälps vi åt”. Vi måste komma ihåg att vi alla jobbar ideellt med Svenska Islandshästförbundet och har vanliga jobb vid sidan om.

Marie berättar att hon blev väldigt glad, för det är ju ett gemensamt arbete.

   – Det behöver verkligen inte vara styrelsens idéer, en förening är ju medlemmarnas. De måste berätta vad de vill ha och sedan får vi alla hjälpas åt.

Bidraget ska användas för att lära ut om allemansrätten. Projektet kallas FREMJA Allemansrätt. Målen är att:

  1. Höja kunskapen om allemansrätten under Ridutmaning 2021 riktat till lokalföreningar och personer som arrangerar ritter samt deltagande ryttare.
  2. Att öka kunskapen om allemansrätten hos barn som rider eller vill rida islandshäst.

3.Sprida och göra föreläsning om allemansrätten tillgänglig för alla SIF-medlemmar.

  1. Genom FREMJAs exempelsamling inspirera till aktiviteter i naturen som främjar välbefinnande och social samvaro.
  2. Genom markerade ridleder och p-plats för häst undviker vi markskador, slitage och konflikter samt gör ridning i naturen tillgänglig för fler.

Tanken är att göra en förstudie för att se nuläget och för att sedan kunna mäta utfallet.

Bidraget ska användas till utbilda kring allemansrätten genom föreläsningar och genom att ta fram informationsmaterial, kunna göra en film, och kanske ge ut en bok om allemansrätten. Bidraget kan också användas till den tekniska utrustning som behövs för att kunna höja kunskapen.

Vad är då Ridutmaningen 2021. Jo, det är en utmaning för föreningarna att rida 2021 km genom till exempel gemensamma uteritter, hemma hos-ritter eller andra sätt att rida tillsammans. Fritidssektionen kommer att dela ut diplom och även lotta ut priser till de föreningar som lyckas.

Fritidssektionen FREMJA kan du följa på www.fremja.se

 

  

Share post:

Related articles

Flera uppskattade clinics under eftermiddagens SIHS

Paddockprogrammet på Friends fortsatte med flera clinics. Bland många spännande inslag höll Louise Löfgren en clinic om tölt,...

Ylva Hagander och Svenska Landslaget hedrade på SIHS

Så har startskottet gått för årets upplaga av SIHS och islandshästarnas deltagande.
Första programpunkten i paddocken var en hyllning...

Maria och Toppur i ledning på Friends

Solklar ledning efter den första uttagningen på Friends för Maria Berg och Toppur frá Audsholtshjáleigu. Över "åttan" av...

Ketilsstaðir/Syðri Gegnishólar utsedd till Årets avelsgård på Island

  Olil Amble och Bergur Jónsson på Ketilsstaðir/Syðri-Gegnishólar har utsetts till  Årets Uppfödare/Årets avelsgård på Island. HÄR kan du läsa...