SIFs Fritidssektion har fått ett bidrag på 290 000 kronor från Naturvårdsverket

Date:

Svenska Islandshästförbundets Fritidssektion har fått ett bidrag från Naturvårdsverket på 290 000 kronor. Ishestnews har fått en pratstund med Marie Svensson,  ordförande i fritidssektionen, som berättar mer.

   – Jag blev kontaktad av en medlem, Therese Sonehag, som hade uppmärksammat att man kunde söka bidrag från Naturvårdsverket. Kraven för bidrag passade in på vår verksamhet. Therese är medlem i föreningen Austur på Gotland.

Marie hade redan sökt bidrag från andra organisationer och fått avslag. Hon hade varken tid eller kraft att ansöka igen.

   – Therese var fantastisk, förklarar Marie. Hon skrev att ”jag skriver stommen till ansökan så kan du titta igenom den och sedan hjälps vi åt”. Vi måste komma ihåg att vi alla jobbar ideellt med Svenska Islandshästförbundet och har vanliga jobb vid sidan om.

Marie berättar att hon blev väldigt glad, för det är ju ett gemensamt arbete.

   – Det behöver verkligen inte vara styrelsens idéer, en förening är ju medlemmarnas. De måste berätta vad de vill ha och sedan får vi alla hjälpas åt.

Bidraget ska användas för att lära ut om allemansrätten. Projektet kallas FREMJA Allemansrätt. Målen är att:

  1. Höja kunskapen om allemansrätten under Ridutmaning 2021 riktat till lokalföreningar och personer som arrangerar ritter samt deltagande ryttare.
  2. Att öka kunskapen om allemansrätten hos barn som rider eller vill rida islandshäst.

3.Sprida och göra föreläsning om allemansrätten tillgänglig för alla SIF-medlemmar.

  1. Genom FREMJAs exempelsamling inspirera till aktiviteter i naturen som främjar välbefinnande och social samvaro.
  2. Genom markerade ridleder och p-plats för häst undviker vi markskador, slitage och konflikter samt gör ridning i naturen tillgänglig för fler.

Tanken är att göra en förstudie för att se nuläget och för att sedan kunna mäta utfallet.

Bidraget ska användas till utbilda kring allemansrätten genom föreläsningar och genom att ta fram informationsmaterial, kunna göra en film, och kanske ge ut en bok om allemansrätten. Bidraget kan också användas till den tekniska utrustning som behövs för att kunna höja kunskapen.

Vad är då Ridutmaningen 2021. Jo, det är en utmaning för föreningarna att rida 2021 km genom till exempel gemensamma uteritter, hemma hos-ritter eller andra sätt att rida tillsammans. Fritidssektionen kommer att dela ut diplom och även lotta ut priser till de föreningar som lyckas.

Fritidssektionen FREMJA kan du följa på www.fremja.se

 

  

Share post:

Related articles

Sammansvetsat gäng är i full gång med att arrangera NM 2024. Fram till 1 mars kan du köpa rabatterade biljetter!

Planerar du att åka till NM 2024? I år är Danmark värdnation och tävlingarna går av stapeln i...

SIF Avel bjuder in till gratis Worldfengurwebinar den 4 mars

    WorldFengur, databasen där i stort sett hela världens islandshästar är registrerade är en magisk kunskapsbank, även för dig...

Film: Louise Löfgrens och Filippa Hellténs hela clinic från Eurohorse

  Vi har fått möjlighet att publicera Louise Löfgrens och Filippa Hellténs clinic från Eurohorse. Under clinicen visar och förklarar Louise och...

IceFoal- Ny officiell sajt för unghästmönstringar

    Den nya sajten IceFoal som är specialutformad för föl och unghästmönstringar laserades officiellt i veckan. Det är avelsledaren...