Semesterplanerna? 60 mils ritt från Dalarna till Skåne på tre veckor!

Date:

Fyra kompisar
Foto: Lotta Fransson

Låter det en smula galet att planera en ridtur på 60 mil? Och att tänka sig rida den på tre veckor? Med tre hästar?

Det är precis vad Mirjam Horn har bestämt sig för att göra.

   – Jag har rätt nyligen sagt upp mig från mitt jobb och funderade på vad jag skulle göra på semestern som inte blir för dyrt, förklarar Mirjam. Så tänkte jag att hästarna är ju mina bästa kompisar och att vad kan vara bättre än att ha semester med dem?

   – Först var en ritt i fjällen på tapeten, det har vi gjort förut. Eller Pilgrimsleden mot Trondheim.

Efter inspiration från Island där man ju innan hästtransporternas tid alltid red mellan tävlingarna bestämde sig Mirjam för att rida mellan SM i Borlänge och NM på Margaretehof i Skåne.

   – Vägen blir utmaningen, förklarar Mirjam. Sverige är inte anpassat för att förflytta sig till häst, det kan bli svårt att komma fram. Det finns motorvägar, cykelvägar och vattendrag som kan vara svåra att komma över.

Mirjam ska rida med sina tre valacker, Rjómi från Lindnäs, Nói från Kattskallen och Ari från Kattskallen. Nói och Ari är Mirjams egna uppfödningar. Hästarna är vana att gå ihop och att följa med som handhäst. För någon vecka sedan visade Mirjam dem på avelsvisningen på Romme och de är i bra kondition.

   – Nu ska de få äta upp sig så att de har hull att ta av. Inför visningen red vi långa skrittrundor och de går snabbt ner i vikt av det och behöver hull när vi startar vår långtur.

   – Vi har tränat på olika saker vi kan stöta på under vår ritt. Lastbilar, timmerbilar, stadsmiljöer och annat som en häst kan uppleva som farligt.

Mirjam har kvalat in till SM i pass med Rjomi men har bestämt sig för att hoppa över tävlingen för att ge honom de bästa förutsättningarna för långritten.

Planen är att Mirjam ska rida en häst i två timmar, en häst bär packningen och en häst går utan något. Efter två timmar ska de pausa och sedan blir det hästbyte. På så sätt ska de snitta cirka tre mil om dagen.

   – Just nu håller jag på att detaljplanera den första etappen, från Borlänge till Tiveden. Vi kommer att behöva övernattning där hästarna kan beta. Själv kan jag bo i tält men allemansrätten gäller bara mig, inte hästarna. För dem behöver jag markägarens tillstånd för att övernatta. För att klara de långa dagspassen behöver hästarna få beta 10-12 timmar per dygn.

Mirjam har ett stort kontaktnät av islandshästvänner runt Sverige. Och så hoppas hon att hon via Facebook ska få hjälp med både övernattningar och också ridsällskap.

   – Det vore extra roligt om andra slöt upp på vissa sträckor och vi fick guidning och ridkompisar.

Hovslagare är redan inbokad i trakten av Jönköping. Och så räknar Mirjam med att de måste ha en till två vilodagar.

   – Jag kommer behöva tvätta både mina kläder och hästarnas utrustning då och då, säger Mirjam.

Mirjam är anlitad som tävlingsläkare på både SM i Romme och NM på Margaretehof så hon måste vara på plats när tävlingarna börjar.

   – Skulle vår plan inte fungera så kommer jag att bryta ritten, det finns ingen prestige i att fullfölja ritten, förtydligar Mirjam. Jag utsätter inte hästarna för risker eller överansträngning. Det kan ju också vara så att vädret gör planen ohållbar.

Ifall du vill rida med en bit, erbjuda Mirjam och hästarna boende eller har förslag på framkomliga vägar att rida så har Mirjam en sida på Facebook som heter Mästerskapsritten dit du kan skicka meddelanden. Eller så kan du kontakta henne via mail: mirre.horn@gmail.com

 

 

Share post:

Related articles

SM, både sport och GK, flyttas till nya banor 2025

Tanken var, som de flesta av oss vet, att Sport-SM 2025 skulle gå av stapeln under SM-veckan i...

Intervju med Steinar Sigurbjörnsson – glädje, lekfullhet och coaching ger hästen kraft

  Steinar Sigurbjörnsson, som är uppvuxen i en häst- och tävlingsfamilj har valt en annan väg att träna hästar...

Wångens islandshästdagar invigs av Islands ambassadör

Wången välkomnar alla islandshästentusiaster till årets islandshästdagar 18–20 oktober 2024. Årets evenemang får en extra högtidlig start när...

Sommarcupen, ett givande samarbete mellan fyra lokalföreningar

Under sommaren har fyra lokalföreningar tillsammans anordnat Sommarcupen, en tävling med fyra uttagningstävlingar som i helgen kulminerat med...