Selma blev årets Wångenambassadör

Date:

När hela skolan får rösta om vem som ska få ett stipendium då vet man att stipendiet går till en omtyckt och respekterad kamrat och elev. En sådan är Selma Holtbäck, Wångens ambassadör 2022.

Selma Holtbäck har gått gymnasiet på Wången eftersom hästar är hennes stora intresse. Det visade hon genom att kamma hem tre fina stipendier vid årets avslutning.

 

Islandshästryttaren Selma Holtbäck har gått tre år på Wångens gymnasium med profil islandshäst.

Varje år delar Wången ut stipendier till avgångseleverna. Stipendiet Wångenambassadören är särskilt ärofyllt eftersom alla på skolan kan rösta om vem som ska få det. Elever på gymnasiet, hippologprogrammet och hovslagarutbildningen, lärare och all övrig personal kan rösta.

Kriterierna för stipendiet är att eleven under sin utbildningstid har varit ärlig, respektfull och ansvarstagande. Dessutom ska personen ha satsat på sitt skolarbete och arbetat för extra god hästhållning. Stipendiaten är därmed en god ambassadör för Wången, gymnasiet och hästskötaryrket. Mottagaren av stipendiet får inte bara äran utan också 10 000 kr.

–Jag kommer sakna klassen, skolan, hästarna, boendet och all personal. Helheten av Wången gör allt och är bra minnen, säger Selma Holtbäck efter skolavslutningen

Selma fick även Agrias hästskötarstipendium på 3 000 kr samt Wångens islandshästskötarstipendium för att hon genomfört såväl teoretiska som praktiska moment på ett föredömligt sätt. Stipendiepengarna kommer väl till pass när hon till hösten ska fortsätta studera på Wången – men då blir det studier på universitetsnivå på hippologprogrammet inriktning islandshäst.

– Inom islandshästvärlden behöver du ett namn eller utbildning för att komma nån vart och jag väljer utbildning. Mitt mål efter utbildningen är att starta egen verksamhet med uppfödning, försäljning och tävling, men först jobba åt någon annan och visa mig på tävlingsbanan, säger Selma Holtbäck.

Selma är uppvuxen med hästar och har ridit hela sitt liv. Just nu har hon två hästar hemma; Jósef frá Blönduósi och Tímasonur frá Kálfhóli.

– Josef ska jag tävla på lag-SM i sommar. Min hemmaklubb Hrimfaxi arrangerar Lag-SM och vi är inställda på att försvara klubbens titel, säger Selma Holtbäck.  

I sommar ska Selma och Jósef frá Blönduósi tävla, bland annat på Lag-SM i Örebro.

Share post:

Related articles

SIF Avel bjuder in till gratis Worldfengurwebinar den 4 mars

    WorldFengur, databasen där i stort sett hela världens islandshästar är registrerade är en magisk kunskapsbank, även för dig...

Film: Louise Löfgrens och Filippa Hellténs hela clinic från Eurohorse

  Vi har fått möjlighet att publicera Louise Löfgrens och Filippa Hellténs clinic från Eurohorse. Under clinicen visar och förklarar Louise och...

IceFoal- Ny officiell sajt för unghästmönstringar

    Den nya sajten IceFoal som är specialutformad för föl och unghästmönstringar laserades officiellt i veckan. Det är avelsledaren...

2024 blir de unga förmågornas år för Máni Hilmarsson

Máni Hilmarsson behöver knappast någon presentation, förra året var ju ett super-år där han tillsammans med Gljátoppur frá...