Så här kan Tölt in Harmony se ut

Date:

Här följer en film där ryttaren Madelen Johanson på Óskadis från Tallbacken rider Tölt in Harmony. Ishestnews talade med en av domarna som dömde, Lena Lennartsson. Hon berättade att tävlingen går i fyra moment (reglerna har vi tidigare presenterat här) och att poängskalan går från 0-10. Tre av de fyra momenten är ridmoment och ett är sits och inverkningar. Man lägger ihop alla poäng och delar med 4.

Lena tycker inte att svårigheten ligger i att kunna bedöma ekipagen, alla domarna är vana att förstå alla moment som ingår. Svårigheten är att veta var på skalan man ska lägga sig. Då var det extra bra att alla domarna dömde mycket jämnt och hamnade nära varandra. De var i stort sett eniga. Även ryttarna fick vara med i diskussionen och berätta hur de kände och även hos dem hamnade bedömningarna mycket lika domarnas.

Första momentet är att rida på diagonalen i jämn takt, i stadigt tempo med en lösgjord häst. Ekipaget på filmen fick kring 6.0 här. De är hyfsat lösgjorda men man ser tillfälliga spänningar av och till. De har bra takt och rytm. Ryttaren har en bra sits.

I andra momentet volterna blir det svårare. Bakdelen åker ut i volten och hästen rundar sig inte kring skänkarna. Poängen blir ca 5.

I tredje momentet ökning så blir just ökningarna lite försiktiga. Ekipaget får mellan 6 och 6.5.

För sits och inverkningar får Madelen mellan 6.5 och 7.

Ishestnews tackar för att vi fått lära oss mer.

 

Share post:

Related articles

Ny häst till Linnea Blomgren

 I somras såg vi henne bli Svensk Mästare i PP1 Stilpass Young rider tillsammans med Brodir fra Slippen....

Redan som åttaåring visste hon att hon ville träna och tävla. Intervju med Minna Gustavsson.

Redan när hon var åtta år och knappt nådde ner till stigbyglarna visste hon att hon ville träna...

Snart dags för anmälan till Worldtoelt 2024

World Toelt är världens största inomhusevent för islandshästar och den 23-24 februari 2024 slår danskarna  upp portarna till...

Svenskägda avelsgården Prestsbæ är nominerad till Årets uppfödare på Island

Nu är det klart vilka avelsgårdar på Island som är nominerade till titeln Årets uppfödare. Utöver svenskägda gården Prestsbær...