Så här kan Tölt in Harmony se ut

Här följer en film där ryttaren Madelen Johanson på Óskadis från Tallbacken rider Tölt in Harmony. Ishestnews talade med en av domarna som dömde, Lena Lennartsson. Hon berättade att tävlingen går i fyra moment (reglerna har vi tidigare presenterat här) och att poängskalan går från 0-10. Tre av de fyra momenten är ridmoment och ett är sits och inverkningar. Man lägger ihop alla poäng och delar med 4.

Lena tycker inte att svårigheten ligger i att kunna bedöma ekipagen, alla domarna är vana att förstå alla moment som ingår. Svårigheten är att veta var på skalan man ska lägga sig. Då var det extra bra att alla domarna dömde mycket jämnt och hamnade nära varandra. De var i stort sett eniga. Även ryttarna fick vara med i diskussionen och berätta hur de kände och även hos dem hamnade bedömningarna mycket lika domarnas.

Första momentet är att rida på diagonalen i jämn takt, i stadigt tempo med en lösgjord häst. Ekipaget på filmen fick kring 6.0 här. De är hyfsat lösgjorda men man ser tillfälliga spänningar av och till. De har bra takt och rytm. Ryttaren har en bra sits.

I andra momentet volterna blir det svårare. Bakdelen åker ut i volten och hästen rundar sig inte kring skänkarna. Poängen blir ca 5.

I tredje momentet ökning så blir just ökningarna lite försiktiga. Ekipaget får mellan 6 och 6.5.

För sits och inverkningar får Madelen mellan 6.5 och 7.

Ishestnews tackar för att vi fått lära oss mer.