Ridövning med Bella: en riktigt viktig övning – galoppfattningar. Video!

Date:

 

Jag vill att hela Hästsverige ska göra fler galoppfattningar. En underskattad övning som kan hjälpa till med så mycket i träningen. Denna vecka ger jag er tips på hur du kan öva dina galoppfattningar och skickar med en film med just detta!

 

Genomgång av övningen

Galoppfattningar kan du träna lite var du vill – spelar ingen roll om du är ute eller på en bana. Det viktiga när vi ska öva just fattningar är att du kan göra flera på raken. Ibland kan det dock vara lättast om man har ett hörn till sin hjälp, men öva gärna även utan hörnen på att kunna fatta galopp på rakt spår. 

Vilken gångart du väljer att fatta ifrån kan du välja själv. Prova gärna flera olika och när ni känner att ni bemästrar en övergång, byt till nästa gångart. Att göra helt rena fattningar från skritt till galopp (utan att hästen tar några andra steg emellan) tränar och kräver stor styrka och balans från hästen. Det kan vara ett bra mål att jobba mot om du redan har bra kläm på fattningarna med din häst. 

Här förklarar jag en galoppfattning på en bana med hjälp av ett hörn, i vänster varv.

Rid in på kortsidan i ett arbetstempo (valfri gångart) men med energi. Precis när du och hästen kommer in mot hörnet inför långsidan gör du fattningen. Fattningen utförs genom att du skjuter till med den inre höften (ska du fatta vänster galopp skjuter du till med den vänstra höften). 

 

 

Föreställ dig att du har en pensel i rumpan på vänster sida, och att du ska måla sadeln bakifrån och fram. Då får man till en stor rullande rörelse på vänster sida med höften/sitsen. Skänkeln låter du ligga kvar i neutralt läge (det vill säga flytta inte fram eller bak någon skänkel – det kan göra att du hamnar snett i sadeln istället). Driv framförallt med innerskänkeln om det behövs, annars mest genom rörelsen med vänster höft. Behåll normal kontakt på yttertygeln. Har hästen svårt att fatta galoppen, se till att ha en lös innertygel. Det är viktigt för att hästen ska kunna få plats med sin inre bog. Var noga med att sitta rakt över hästen under hela fattningen och titta uppåt. 

Ytterligare en hjälp du kan ta hjälp av är knappen. Precis framför vänster knä föreställer du dig en knapp. Tänk att du ska trycka på den i fattningen (obs väldigt liten faktisk rörelse). Alla hjälperna tillsammans bör resultera i en fin fattning bakifrån och fram! Bäst går det oftast efter ett par gånger när hästen har förstått vad övningen går ut på. Utnyttja de tillfällena! 

 

Sammanfattat består hjälpgivningen av:

  • Måla sadeln bakifrån och fram med inner skinkhalva
  • Trycka på knappen med inner knä
  • Driva med innerskänkeln
  • Lös innertygel
  • Kontakt på yttertygeln
  • Sitt kvar i sadeln med god hållning

 

Fortsätt sedan att göra en mindre fattning i varje steg för att behålla en bra galopp. Då ber du hästen att hela tiden arbeta med sin bakdel för att lyfta upp sin framdel. När du ska öva fattningar så gör dem ofta – till exempel att du fattar galopp inför långsidan, saktar ned innan kortsidan och fattar ny galopp på nästa långsida. Det kan räcka med bara 3-4 språng, sen ta ned och fatta ny galopp. Kom ihåg att göra åt båda håll och att vara uppmärksam på vilken galopp som är lättast och varför. Även jag får fel galopp då och då! Se bild.

 

 

Glöm inte att ha roligt – galopp är ju helt underbart! Fortsätt med övningen även när fattningarna börjar bli riktigt bra, då de fortfarande har stora fördelar för träningen för dig och din häst. 

 

Varför gör vi övningen?

När vi fattar galopp behöver hästen trampa in under sig med sina bakben (framförallt det yttre bakbenet) och ta upp vikt. Detta gör att galoppen stärker hästens bakben. Hästen behöver också använda sin bukmuskulatur för att kunna häva sig uppåt i varje språng. (Se föregående bild! Hästen behöver lyfta upp sig själv.) I och med detta övas hästens hållning och man kan få hjälp att stärka hästens hållningsmuskler. Hästens galopp är också väldigt lösgörande. Att öva galoppfattningar är även ett bra sätt att förbättra hästens galoppkvalité. 

Om galoppen är lösgörande och stärkande kan dock bero på från häst till häst. Har du en häst med en bra galopp så kommer galoppfattningar att stärka hästen. Har du en häst med sämre galopp kommer kanske inte galoppen i sig att stärka hästen, men genom fattningar kan du istället öva upp en bättre galopp. 

Ryttaren får i sin tur öva på sin hjälpgivning och sin sits i fattningarna. Du kommer troligtvis märka skillnad mellan varven – fundera över varför och hur du kan arbeta för att stärka upp den svagare galoppen. Liksidighet är också något vi kommer få öva på. 

 

 

Vanliga fel

  • “Islandsfattningen”

Det är jättevanligt att man som ryttare när hästen inte fattar galopp, försöker galoppera med hela sitt överliv, luta sig mycket fram och gunga. Ofta trycker man även på hästen något med händerna för att försöka gunga den in i galoppen. Tyvärr blir det inga bra fattningar av det – ofta resulterar det bara i att hästen ökar in i galoppen och faller in i gångarten på framdelen. Helt enkelt motsatt till vad vi vill! Denna ryttaren behöver fokusera på sin hållning in i galoppen och sin rörelse med höften – måla sadeln bakifrån och fram. Första gångerna kommer det kanske inte bli galopp när man byter teknik, men ge det tid! Med tid kommer fattningarna bli bättre och tydligare.

  • Saknas energi

Om hästen har lite svag energi kan det bli svårt att få till en ordentlig fattning. Det är viktigt att hästen kan gå i ett arbetstempo utan att vara energifattig, utan fortfarande tänka framåt för att lätt kunna fatta galoppen. För sådana hästar brukar övningen bli bättre när de har förstått vad de ska göra, så rid övningen ett par var med fattning inför varje långsida.

  • Ryttaren är för spänd

Om du är för spänd hindrar du hästens rörelse genom kroppen. Du kommer hamna ovanpå sadeln och hästen kommer troligen tappa takten, genom att till exempel bli fyrtaktig. Fortsätt gärna att galoppera ett par varv om du märker att det händer och fokusera på att slappna av och sjunka ned i sadeln. 

Dåså! Hoppas att ni lärde er något nytt om galoppfattningar. Ut och öva mer galopp med er i sommarvärmen!

Isabella Rinaldo, här på Wången.

Isabella har en hemsida: https://bellahastochryttare.se

Share post:

Related articles

Rekordintresse för ny islandshästtävling – fokus på ungdomar och välgörenhet

Islandshästar, käpphästtävling, marknadsgata och lotteri till förmån för Min Stora dag när Hella Islandshästar och Nannarps Gård satsar...

Hästarna bryter isolering, ger glädje och egenvärde – Annas hästar både tävlar och jobbar med ungdomar

Den 6:e april tävlade Sæli frá Bakkakoti tölt på Rickebasta. Två dagar senare jobbade han som terapihäst i...

Falki Skistars – Vägen mot Lag-SM 2024. 

Lag-SM är en tävling för ungdomar mellan 13-21 år där man inte bara tävlar i gångartsgrenar utan även...

“Om vi förbättrar oss som ryttare förbättrar vi hästens möjlighet till prestation”. Madelen Johanson om sits och balans.

Förra året blev Madelen Johanson inbjuden att rida som demonstrationsryttare på en clinic med sin dressyrhäst Mr Bean....