Ridning i naturen – inte självklart i vårt grannland Danmark. Islandshästarna frontar i projekt för nya rid-marker.

Date:

                                                                                                                                                                                          

I Danmark finns inte vår svenska “allemansrätt” och det är brist på ridvägar. Nu har det Danska Riksidrottsförbundet (Danmarks Idraetsforbund) och det Danska Ridsportförbundet (Dansk Ride Forbund) gett Danska islandshästföreningen i uppdrag att driva projektet Naturspor – Ridning i naturen under de kommande fyra åren. Alla de tre föreningarna ger ekonomiskt bidrag till att kunna anställa en projektledare. 

I tätt samarbete med det Danska Ridsportförbundet har den Danska islandshästföreningen under 2017 diskuterat vilka möjligheter som finns för att göra en insats för att få tillgång till att rida i naturen. Resultatet blev projektet Naturspor – Ridning i naturen där tanken är att skapa en ökad  tillgång till just naturen för de danska ryttarna.

Projektet ska säkra tillgången till naturområden som skogar, stränder och andra natur-arealer, även privatägda marker. Projektet ska också arbeta för längre sammanhängande och säkrare ridleder. Dessutom sätter man igång utvecklingen av en rikstäckande rid-app med information om de olika ridlederna med parkeringsmöjligheter och svårighetsgrader. Planen är också att skapa lokala nätverk kring ridning i naturen genom de 500 lokalklubbar som är anslutna till Danska riksidrottsförbundet och det Danska Ridsportförbundet. Man tänker utbilda lokala ridguider som kan vara med och utveckla naturridning. 

Det här passar bra för Danska islandshästföreningen som sedan länge har haft tillången av naturen som ett av sina fokusområden. Föreningen arbetar redan politiskt med att ingå i nätverk kring naturen, i så kallade “gröna råd” och genom de olika friluftsområdenas kretsrepresentanter. Det finns ryttarrepresentanter i nästan alla de 23 kretsarna i Friluftsrådet. i Riksidrottsförbundets skogsnätverk finns ryttarna med bland mountain-bikes, orienterare och andra specialförbund.

 Tove Urup Madsen heter projektledaren som började sitt arbete den 1 februari i år och Tove kommer att sitta på det Danska islandshästförbundets sekretariat.

Det Danska islandshästförbundet betonar hur viktigt det är att samarbeta med andra förbund kring sådana här frågor.

Projektledaren Tove Urup Madsen

 

 

 

 

 

 

 

 

Nærmere information om projektet kan fås hos:

Projektleder Tove Urup Madsen, tove@islandshest.dk, tlf.: 61407225

Sekretariatschef, DI Max Adelsbøll, max@islandshest.dk, tlf.: 40566979

Chefkonsulent, DRF Anja Heinsen, ah@rideforbund.dk, tlf.: 43262826

 

Foto 1: Tove Urup Madsen. Foto: Kristina Christensen
Foto 2: Hvem elsker ikke en god galop i skoven? Her fra Lokalklubben Landi-Askjas skovturs Trecbane. Foto: Gert Hougård Rasmussen, Naturstyrelsen Trekantsområdet

 

 

Share post:

Related articles

Island öppnar upp för seminexport

  Guðmundur Jón Viðarsson och familj på gården Skálakot på södra Island har under en längre tid arbetat med...

Mamma Åsa och barnen Tage och Signe tävlar tillsammans – hela familjen driver Milåsa

Tänk att rida A-final med sin mamma som konkurrent. Det var vad 15-årige Tage Håkanson fick göra i...

Från energiskog, via en sommarhage, till fullfjädrad islandshästanläggning – läs om Marma Torp

Hur går det till när en sommarhage till två hästar förvandlas till en hel anläggning med nästan allt...

Frigg vårspurtade i strålande solsken på banan i Axevalla. 

Den 12 maj öppnade Islandshästföreningen Frigg portarna för en vårspurt på Axevalla-banan. Vädret gjorde ingen besviken och bjöd...